Els fets van ser gravats per una veïna des del seu balcó i han sigut publicats en diferents mitjans. Després d'ells l'immigrant va ser amenaçat amb expulsió, la qual cosa fins al moment està intentant evitar València Acull i el Consulat hondureny.
Dos policies nacionals de Burjassot i dos policies locals de Rocafort han sigut citats pel jutjat de primera instància i instrucció núm. 2 de Paterna al judici, previst per al 23 de març, per l'agressió policial a un jove hondureny el passat 17 d'octubre, informa València Acull. La difusió de les imatges d'aquella matinada va permetre que l'Ajuntament de Rocafort reconeguera que l'agressor era un policia local en pràctiques del municipi.
Així ho informa l'edició de ElSalto per al PV tractant-se del que va ocórrer en la matinada d'aqueix dia un agent li va cridar l'atenció per portar cascos, després del que, segons narra, ell va parar i els va guardar. Li van preguntar si portava alguna cosa que poguera incriminar-li i el jove va negar i va entregar als agents un molinet buit, explica el jove, l'agent li va preguntar que d'on era. Quan va respondre que d'Hondures, l'agent “va començar a agredir-me verbalment, a tractar-me malament, em va agarrar de la camisa i em va portar a la cantonada, donant-me espentes”, va declarar el jove al Salt, fins a propinar-li un colp en l'estómac registrat per una veïna des de l'habitatge i que va deixar sense respiració al jove, al qual es pot veure en estat d'indefensió i sense oposar resistència en les imatges. Segons les declaracions de la víctima, els altres policies —en total eren quatre, inclosa una dona— “ni es van immutar”. Tampoc, assegura, van respondre a la seua petició d'aigua.
Després de patir l'agressió, la policia de Burjassot va proposar l'expulsió del jove hondureny per estada irregular i va fer constar, especifica València Acull, que existeix una altra proposta de sanció greu per tinença de drogues o abandó d'instruments relacionats amb les drogues; una sanció de la qual el jove afirma no haver rebut cap comunicació i l'acusació de la qual nega rotundament. Després de conéixer-se aquests fets, el consolat d'Hondures va sol·licitar una reunió amb l'alcalde de Rocafort per a demanar-li que sancionara als agents implicats i col·laborara en què el jove no siga expulsat. Tant el consolat com València Acull van sol·licitar una trobada amb la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, “per a explicar-li la situació del jove i demanar-li que arxive el procediment d'expulsió”. Fins al moment, assegura el col·lectiu, ni l'Ajuntament ni la Delegació han accedit a les sol·licituds.
D'altra banda, València Acull informa que la víctima ha presentat un escrit en el jutjat manifestant que recorrerà la qualificació de “delicte lleu” efectuada per la jutgessa en entendre que “no es pot efectuar cap qualificació dels fets denunciats sense haver rebut testifical als veïns, testimonis imparcials que van realitzar la filmació i van presenciar els fets”.
A l'espera de la celebració del judici al març, el col·lectiu antiracista valora que tant l'expulsió i la sanció greu per drogues “han de ser anul·lades ja que aquesta actuació policial és un exemple paradigmàtic de racisme institucional”, donant suport a l'afirmació en el fet que “aqueixa mateixa nit, la mateixa policia havia parat minuts abans a un conductor espanyol borratxo al qual van tractar amb respecte, segons asseguren les persones testimonis dels fets, però al xic el van retindre només pel seu aspecte —la seua única possible infracció és que anava amb els cascos sentint música mentre es desplaça en monopatí— i ho van colpejar”. En aquest sentit, València Acull incideix en la necessitat que se sancione als responsables dels fets per a evitar que es repetisquen situacions similars.
Cap comentari :