#ribaroja
L'Informe del sector agrari valencià elaborat per la Conselleria d'Agricultura constata un increment de les taronges i el manteniment de les garrofes com a producte autòcton
El terme municipal de Riba-roja de Túria ha experimentat un increment notable dels terrenys destinats al cultiu de taronges i mandarines en més de 100.000 metres quadrats d'extensió i supera ja les xifres prepandèmia de l'any 2019. D'esta manera, la localitat ha passat d'una extensió de 1.143 hectàrees de l'any 2019 als més de 1.153 hectàrees de l'exercici de 2021.
L'informe del sector agrari valencià publicat per la Conselleria d'Agricultura detalla, de manera detallada, l'evolució dels productes d'este sector durant els últims anys, amb una atenció especial a les xifres d'entre l'exercici anterior a la pandèmia i l'actualitat. D'esta manera, la superfície destinada pels agricultors de Riba-roja de Túria durant l'exercici de 2019 estava fixada en 623 hectàrees en total mentre que l'any passat van aconseguir les 656 hectàrees, és a dir, un increment de fins a 330.000 metres quadrats entre tots dos períodes de temps.
Per part seua, la superfície destinada a Riba-roja de Túria a mandarines ha passat de 520 hectàrees en l'exercici de 2019 a les 497 hectàrees de l'any passat, és a dir, un descens de 230.000 metres quadrats entre tots dos exercicis. No obstant això, el muntant global entre totes dues categories de cítrics, taronger dolç i mandariner, segons la terminologia emprada per la Generalitat, s'ha incrementat en els citats 100.000 metres quadrats d'extensió.
L'informe de la Generalitat Valenciana se centra, també, en els diversos tipus de cultius als quals es destinen els restants metres quadrats del sòl agrícola del terme municipal de Riba-roja de Túria. D'aquesta manera, la producció de les garrofes es manté en un tercer lloc després dels cítrics, amb un total de 412 hectàrees en secà i altres 6 hectàrees en regadiu, fins a aconseguir les 418 hectàrees entre totes dues modalitats. Les xifres de la garrofa mantenen una línia regular des de l'exercici de 2019, en la qual s'ha mantingut en les citades 418 hectàrees.
A més, cal destacar altres tipus de cultius recollits en l'informe de la Conselleria d'Agricultura de manera que els terrenys dedicats a l'olivar per a la producció d'oli arriben a superar les xifres, fins i tot, de l'any 2017 en passar de les 85 hectàrees d'aquell exercici a les actuals 89 de l'any 2021. Altres cultius són els caquis, per als quals es destinen 11 hectàrees des de l'any 2018 o les 6 hectàrees de magraners o els 5 de les bresquilleres.
La quantitat de terrenys del terme municipal de Riba-roja de Túria, dotat de 65,4 milions de metres quadrats en total, suposa que el 17,5% es destina al cultiu de cítrics –tant taronges dolces com les mandarines- amb un total de 11’5 milions de metres quadrats mentre que els terrenys dedicats a les garrofes són un total de 4,1 milió de metres quadrats, és a dir, el 6,4%. La resta de cultius es reparteixen entre una gran varietat de productes agrícoles.
Altres productes agrícoles es mantenen en xifres similars al llarg dels últims anys, amb les 9 hectàrees destinades a les flors i les plantes ornamentals, les 16 hectàrees d'alfals, les 6 hectàrees de producció d'encisams, les 2 hectàrees de melons d'Alger o una hectàrea per a la producció de tomaques, tots ells elements tradicionals en la llista de la compra de les persones. Finalment, altres productes a tindre en compte són les 2 hectàrees que es destinen a les cebes o les 3 hectàrees de carabasseta.
Cal destacar que el decret 43/2007 del 13 d'abril de la Generalitat Valenciana va suposar la Declaració del Parc Natural del Túria i, per tant, un reconeixement que posa en relleu la importància de l'horta en les riberes del Túria. Precisament, es tracta d'un dels eixos fonamentals sobre els quals pivoten les polítiques municipals de l'actual equip de govern en matèria d'agricultura, enfocades a la preservació dels productes autòctons.
L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que les dades contingudes en l'informe de la conselleria d'Agricultura “avalen l'aposta d'aquest equip de govern de fer costat als nostres agricultors amb incentius fiscals a conseqüència d'episodis atmosfèrics adversos o subvencions per la neteja de les parcel·les, ja que es tracta d'un sector estratègic essencial per a desenvolupar polítiques ambientals relacionades amb la petjada de carboni, per a reduir les emissions de diòxid de carboni i l'economia circular que aposta pels productes de proximitat”.
Cap comentari :