La protecció forestal és l'objectiu del Fons Estratègic de Prevenció d'Incendis de la Comunitat Valenciana, destinat a beneficiar especialment els municipis situats en entorns naturals i que compten amb grans masses forestals.
El pla, aprovat en el Ple de Consell, té una dotació de 10 milions d'euros per a 2023, una partida que es duplicarà en 2024 i 2025, amb 20 milions cadascun, i que suposarà una inversió de 50 milions d'euros amb la clara vocació de previndre possibles incendis forestals en el territori valencià.
El text del decret llei beneficiarà a tots els municipis que tinguen aprovat el pla local de prevenció d'incendis forestals. A hores d'ara, un total de 435 ajuntaments estan en disposició d'accedir a aquestes concessions directes ajudes, a pesar que la previsió és que siguen més una vegada tinguen el pla local aprovat al llarg del mes de gener.
L'import per a cadascun d'ells dependrà en funció de la ràtio de població en relació a la superfície de massa forestal. Per tant, el fons està dirigit principalment a les zones forestals de la Comunitat Valenciana i ponderant de manera especial i positiva el factor despoblació i l'existència d'espais naturals protegits.
L'eina utilitzada és la concessió directa als ajuntaments que disposen del pla local de prevenció d'incendis forestals aprovat per la Generalitat, amb una anticipació del 50% de l'ajuda. La resolució de concessió directa als ajuntaments beneficiaris es remetrà al llarg del pròxim mes de febrer.
Algunes actuacions
Les ajudes podran destinar-se a diferents tipus d'actuacions de prevenció, entre elles el manteniment o introducció de tallafocs.
La conservació de camps de cultiu per a mantindre la discontinuïtat en les zones forestals, la instal·lació de depòsits d'aigua, el manteniment de pistes forestals o les podes selectives de vegetació, són algunes de les diverses intervencions previstes en el fons.
Actuacions preventives d'incendis |
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :