Una breu història de la capa negra que van posar a Messi després de guanyar el Mundial Una breu història de la capa negra que van posar a Messi després de guanyar el Mundial
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una breu història de la capa negra que van posar a Messi després de guanyar el Mundial

Poc abans que Lionel Messi pujara a l'escenari per a alçar el trofeu de la Copa del Món, l'emir de Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani va posar un mantell negre, anomenat "bisht", sobre els muscles de l'astre argentí.

Les imatges de Messi embolicat en una tela negra, que podria haver-se interpretat com que ocultava la seua samarreta nacional, van causar confusió a tot el món. Molts aficionats es van preguntar per què estava embolicat en una capa àrab, i alguns van suggerir que "arruïnava un moment icònic".

Què és el bisht? I quin és el seu significat?

Una capa per a l'eternitat

Com estudiosa de les tradicions culturals d'Orient Pròxim, sé que els orígens del bisht es remunten al segle V a. e. c. Inicialment s'utilitzava com a abric de viatge per a protegir la pell dels pastors nòmades i beduïns quan viatjaven per diferents climes.

La paraula en si deriva del persa i es tradueix literalment com "a l'esquena". També anomenat "aba" en àrab, el bisht és tradicionalment un llarg mantell teixit a mà amb pèl de camell i pell de cabra. Les seues fibres s'elaboraven específicament per als durs climes del desert, tant freds com càlids.

El procés de filat i teixit de la tela, normalment negra, marró, beix o gris, la fa molt transpirable.

Amb el temps, els sastres van començar a afegir a la tela adorns especials, com a or o plata filats a mà. El rivet, anomenat "zari", s'elaborava mesclant metalls fins amb seda per a donar-li una lluentor duradora. El zari s'afegia a les parts exteriors per a distingir els mantells de viatge dels quals anaven a ser usats per dignataris o en ocasions especials.

En l'època del profeta Mahoma, en el segle VI, els soldats i generals que actuaven bé eren embolicats amb un bisht després de la batalla en les conquestes de l'imperi persa i, més tard, de l'àrab. Com més transparent era la tela i més adornat l'adorn, major era l'honor. En països com els Unió dels Emirats Àrabs i Catar, que es van formar a principis del segle XX, la reialesa i els polítics, denominats Al Malaki, vestien amb freqüència els bisht més ornamentados.

La cultura i el significat de l'estil

Hui dia, existeixen molts tipus i nivells del bisht, el preu del qual oscil·la entre uns centenars i uns centenars de milers de dòlars. Encara que la invenció de la màquina de cosir va facilitar la producció en sèrie d'aquests mantells, la reialesa, els dignataris i els xeics només visten bisht fets a mà, teixits i retallats.

Igual que la moda i la roba exterior a tot el món, les peces d'Orient Pròxim com el bisht o les tradicionals túniques blanques que porten molts àrabs del Golf Pèrsic, anomenades "dish dasha", són un símbol d'estatus.

Per als de Qatar, embolicar a Messi, l'estrela de la Copa Mundial, amb la seua indumentària més honorífica va ser una oportunitat de compartir la seua cultura –i la importància geopolítica dels partits de la Copa Mundial– amb el món.


. Pardis Mahdavi
desde TheConversation
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal