Produeixen electricitat de fusta submergida en aigua Produeixen electricitat de fusta submergida en aigua
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Produeixen electricitat de fusta submergida en aigua

En l'extrem esquerre, es veu fusta natural. Les tres peces de fusta de la dreta s'han sotmés a diferents tipus de tractament que els donen major superfície i porus més xicotets, la qual cosa permet un ràpid transport de l'aigua a través del material - JONAS GAREMARK.
Investigadors del KTH Royal Institute of Technology han aconseguit recol·lectar energia aprofitant el que ocorre de manera natural quan s'introdueix fusta en aigua i aquesta s'evapora.


La transpiració, un procés en el qual l'aigua es mou a través d'una planta, ocorre constantment en la naturalesa. I produeix xicotetes quantitats d'electricitat, la qual cosa es coneix com a bioelectricitat.

Yuanyuan Li, professor adjunt de la Divisió de Biocomposites del KTH, afirma que amb una mica de nanoingeniería de la fusta -i ajustant el pH- poden obtindre's xicotetes però prometedores quantitats d'electricitat.

"De moment podem fer funcionar xicotets dispositius, com un llum LED o una calculadora", explica Li en un comunicat. "Si volguérem alimentar un ordinador portàtil, necessitaríem aproximadament un metre quadrat de fusta d'un centímetre de gruix i uns 2 litres d'aigua. Per a una llar normal necessitaríem molt més material i aigua que això, així que cal continuar investigant".

En alterar la composició a nanoescala de la fusta, els investigadors van millorar les seues propietats quant a superfície, porositat (o densitat), càrrega superficial, facilitat amb què l'aigua pot travessar el material i la pròpia solució aquosa, tots ells factors que influeixen en la generació d'electricitat en la fusta.

"Comparem l'estructura porosa de la fusta normal amb el material que millorem quant a superfície, porositat, càrrega superficial i transport d'aigua. Els nostres mesuraments van mostrar una generació d'electricitat 10 vegades superior a la de la fusta natural", afirma Li.

Afirma que si s'ajusta encara més la diferència de pH entre la fusta i l'aigua, a causa d'un gradient de concentració d'ions, s'aconsegueix un potencial de fins a 1 volt i una notable potència d'eixida de 1,35 microwatios per centímetre quadrat.

Li afirma que, fins hui, la fusta aconsegueix subministrar un alt voltatge durant unes 2-3 hores, abans que comence a decaure. Fins ara, la fusta ha superat 10 cicles amb aigua sense que disminuïsca el seu rendiment, afirma.

"El gran avantatge d'aquesta tecnologia és que la fusta pot utilitzar-se fàcilment per a altres fins una vegada esgotada com a font d'energia, com a paper transparent, espuma de fusta i diferents biocomposites".

Els resultats es publiquen en la revista Advanced Functional Materials.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal