Pérez Garijo: 'Els compromisos del pla ens encaminen cap a una societat més oberta, innovadora, transparent i inclusiva'
- Aquest projecte “pretén millorar les eines per a avançar en un govern obert que dialoga permanentment amb la ciutadania”
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que els compromisos del I Pla d'Acció de la Comunitat Valenciana per a l'Aliança del Govern Obert (OGP) “ens encaminen cap a una societat més oberta, innovadora, transparent i inclusiva”
La consellera ha presentat el Pla d'Acció per a l'OGP que conté les línies de treball i accions que permetran la seua implementació en matèria de bon govern, participació i transparència. El secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, ha sigut l'encarregat d'explicar el procés participatiu desenvolupat en la seua elaboració.
Pérez Garijo ha destacat que aquest pla “pretén millorar les eines per a avançar en un govern obert que dialoga permanentment amb la ciutadania, promou i facilita la seua col·laboració”.
Pérez Garijo ha explicat que les accions recollides en aquest document “pretenen continuar amb el canvi de cultura en la manera en què les institucions es relacionen amb la ciutadania, basada en una major proximitat i un reforç dels valors públics”.
Compromisos del pla
Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha detallat els principals compromisos que inclou aquest primer pla entre els quals ha destacat les actuacions orientades a aconseguir una Comunitat més oberta, com la realització d'un mapa de governs oberts de la Comunitat Valenciana i bones pràctiques d'integritat en el món local.
Un altre dels objectius se centra en la innovació i cultura del govern obert. Per a això, s'inclou l'impuls d'una Escola de Participació Ciutadana, els premis Participa-Acció de la Generalitat i el programa JOCC del Consell Valencià de la Joventut.
El tercer compromís es dirigeix cap a una societat més transparent, inclusiva i amb dret a entendre. En aquest sentit, es planteja la creació d'un cercador de l'activitat dels grups d'interés; la millora de la informació sobre els alts càrrecs de la Generalitat; així com la millora i avaluació de l'ús i accessibilitat als portals de transparència i dades obertes.
Es tracta del primer Pla d'Acció que elabora el Govern valencià després de la seua entrada en OGP Local de l'Aliança de Govern Obert, un pla que s'ha realitzat en col·laboració amb diferents entitats i societat civil en el qual queden reflectits els compromisos en les àrees de transparència, participació i govern obert. La societat civil forma part d'aquest projecte, amb la implicació directa del Consell Valencià de la Joventud i el suport i la col·laboració de les universitats públiques valencianes.
El disseny del pla s'ha realitzat a través d'un procés participatiu amb la implicació de la societat civil mitjançant tres grups de treball que s'han desenvolupat en les tres províncies de la Comunitat Valenciana. En aquest codisseny han participat 27 entitats i 38 persones de tot el territori.
Prèviament, a la presentació del Pla d'Acció la consellera ha signat el conveni amb la Societat Espanyola d'Avaluació de Polítiques Públiques que permetrà avaluar el compliment dels compromisos adquirits en el citat pla.
Tota la informació relativa al Pla d'Acció de la Comunitat Valenciana ací i en la pàgina web d'OGP en el següent enllaç.
OGP Local
La Comunitat Valenciana es va unir el mes de maig passat a la xarxa global de govern obert ‘OGP Local’ per a avançar en transparència, inclusió, responsabilitat i participació en l'àmbit local, una aliança de la qual formen part més de 150 organitzacions governamentals i 3.000 organitzacions de la societat civil a nivell mundial.
La integració en aquesta xarxa mundial de transparència i participació representa una bona manera de consolidar i avançar en el treball realitzat, atés que facilita i millora l'intercanvi de coneixements i experiències, permetrà aprofundir en un projecte de política de govern obert, a més de suposar un impuls definitiu per a apuntalar la visió de govern obert de la Generalitat, en la línia de l'Agenda 2030.
Al seu torn, la integració de la Comunitat Valenciana en el programa local de l'Aliança de Govern Obert suposa aportar les diferents experiències de la Generalitat, fruit del treball col·laboratiu, en iniciatives com la transparència, la construcció d'un marc d'integritat valencià, la forta xarxa d'aliances que engloba a les universitats públiques valencianes i al món local, a més de l'ambiciosa política de participació a través del primer projecte de pressupostos participatius en aliança amb la societat civil.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :