El TC ajorna al pròxim dilluns la decisió sobre la petició del PP de frenar la reforma del tribunal
Els magistrats progressistes del Tribunal Constitucional (TC) van amenaçar amb no participar en el Ple extraordinari convocat per a aquest dijous --el que hauria impedit el quòrum necessari per a deliberar i votar--, si no se'ls donava més temps per a estudiar a fons el recurs d'empara presentada pel PP per a frenar la tramitació parlamentària de la reforma del propi TC, raó per la qual finalment el president, Pedro González-Trevijano, va ajornar el conclave al dilluns.
Segons les fonts de la cort de garanties consultades per Europa Press, la successió d'esdeveniments va començar el dimecres al matí, quan el PP va presentar el seu recurs d'empara amb la petició de suspensió. A partir d'ací, la maquinaria del TC es va posar en marxa, decidint-se, després d'una conversa entre González-Trevijano i el vicepresident, Antonio Xiol, convocar un Ple extraordinari per a aquest dijous a fi d'evitar que les mesures cautelarísimas perderen el seu objecte.
La ponència va recaure sobre el magistrat Enrique Arnaldo i, al llarg de la jornada, els magistrats van anar encarregant als seus respectius lletrats els informes pertinents, que van començar a arribar a última hora de la vesprada del dimecres i en sentit contradictori, uns a favor i altres en contra de la suspensió cautelar, estant el d'Arnaldo entre els favorables.
Ja en hores de la nit, entraven en el tribunal els escrits de PSOE i Unides Podem demanant rebutjar la paralització preventiva de la tramitació parlamentària i, en el cas dels 'morats', recusant a més a González-Trevijano i al magistrat Antonio Narváez sota l'argument que, com són els dos magistrats cridats a ser reemplaçats pels dos candidats del Govern, tenen un "interés directe" en les esmenes impugnades, que busquen renovar el TC.
Les fonts expliquen que els magistrats no van tindre coneixement dels escrits de PSOE i Unides Podem, així com del recurs de Vox --en la mateixa línia que el del PP--, fins a aquest mateix dijous al matí. Amb tan poca antelació, Xiol va plantejar a González-Trevijano que els cinc magistrats del bloc progressista necessitaven temps per a estudiar tots els recursos i escrits abans de poder deliberar i votar. En conseqüència, l'inici es va posposar a les 12.00.
Però arribada l'hora, els magistrats progressistes van tornar a transmetre al president que no era temps suficient per a analitzar a fons assumptes de tal importància, per la qual cosa no sentien còmodes votant en aqueixes condicions. Així les coses, van traslladar a González-Trevijano que, si no s'ajornava el Ple, s'alçarien de la taula i s'anirien sense votar.
DOS PAPERS I UNA DECISIÓ
D'haver-se produït l'escena descrita, --que algunes fonts defineixen com a "circ"--, el Ple no es podria haver celebrat perquè es necessita un mínim de 8 magistrats --dels 11 que l'integren actualment-- per a constituir-lo vàlidament. En aquesta conjuntura, González-Trevijano els va demanar que deixaren constància per escrit de la situació.
Poc després, la magistrada María Luisa Balaguer, li entregava un escrit que el president va rebutjar, per no plasmar expressament que, si no s'ajornava el Ple, marxarien. En conseqüència, la mateixa magistrada va tornar amb una segona versió on es deixava constància que la "complexitat" i "rellevància" de l'assumpte requeria un "estudi complet" i, sense "el temps indispensable" per a això, se'ls impossibilitava "poder participar en la deliberació i votació".
González-Trevijano va acceptar aquest segon escrit i va accedir a ajornar el Ple al pròxim dilluns. Malgrat això, els 11 magistrats es van reunir més d'una hora per a analitzar la situació en conjunt. Des del bloc conservador, es va manifestar la disposició a deliberar i votar, d'acord amb les fonts consultades.
Amb tot, la decisió sobre l'admissió del recurs del PP, les seues mesures cautelarísimas i l'eventual admissió del recurs de Vox i possible personació de PSOE i Unides Podem, així com les recusacions contra el president i Narváez, han quedat posposades, almenys, fins al 19 de desembre.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :