Els experts suggereixen una pujada de l'SMI entre el 4,6% i el 8,2% per al 2023, fins a un màxim de 1.082 euros Els experts suggereixen una pujada de l'SMI entre el 4,6% i el 8,2% per al 2023, fins a un màxim de 1.082 euros
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els experts suggereixen una pujada de l'SMI entre el 4,6% i el 8,2% per al 2023, fins a un màxim de 1.082 euros

Els experts suggereixen una pujada del SMI d'entre el 4,6% i 8,2% en 2023, fins a un màxim de 1.082 euros

El comité d'experts que assessora al Govern sobre el salari mínim interprofessional (SMI) ha recomanat una forqueta de pujada d'aquest renda mínima per a 2023 d'entre el 4,6% i el 8,2%, la qual cosa situaria l'SMI en 1.046 euros bruts al mes per catorze pagues en el primer cas i de 1.082 euros en el segon.

Així ho ha comunicat la coordinadora d'aquesta comissió d'experts, la professora Inmaculada Cebrián, durant una roda de premsa en la qual ha estat acompanyada de la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

Cebrián ha subratllat que amb aquesta forqueta d'increments, l'SMI aconseguiria el 60% del salari mig net de 2022 compromés en la Carta Social Europea, encara que ha insistit en la dificultat que comporta realitzar estimacions sobre el salari mitjà a causa del retard en l'actualització estadística.

La coordinadora de la Comissió ha explicat que el salari mig net en 2020 va ser de 1.856 euros i que, a partir d'aqueix valor, s'obté que l'SMI en 2020 hauria d'haver sigut de 1.035 euros. Amb aquest punt de partida, els experts han usat dues fonts diferents per a estimar els increments del salari mitjà de 2021 i 2022, l'Enquesta de Cost Laboral i la de convenis col·lectius.

Els experts aconsellen també en el seu informe revisar l'SMI als sis mesos per a avaluar la seua suficiència en un context inflacionista com l'actual.

ELS AGENTS SOCIALS, CONVOCATS PER AL DIMECRES

Per part seua, la ministra Díaz ha assegurat que la decisió sobre la pujada del SMI s'intentarà acordar amb els agents socials, encara que el Govern només tinga obligació de consultar-los sobre aquest tema. De fet, ha anunciat que convocarà a sindicats i empresaris per a dimecres que ve per a debatre aquest assumpte.

"L'SMI és una eina molt eficaç (...) I és una història d'èxit perquè ha servit per a millorar el gran problema d'Espanya: la desigualtat i ha servit positivament per a impactar sobre els salaris més baixos", ha emfatitzat la vicepresidenta, que ha destacat a més que des de 2018 a 2022, amb una pujada del SMI de quasi el 36%, s'han creat més d'un milió de llocs de treball, "lluny de les teories acientíficas" que apunten al fet que es destrueix ocupació.

La ministra de Treball confia que la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) acudisca a la cita, a pesar que els empresaris espanyols van anunciar la setmana passada una ruptura del diàleg arran de l'aprovació d'una esmena transaccional a la Llei d'Ocupació.

Díaz ha assegurat que "no hi ha res trencat" i ha garantit que totes les taules obertes continuen fent les seues tasques. No obstant això, ha demanat als agents socials que "complisquen amb el seu mandat constitucional", encara que cada part defense els seus interessos.

"Si algú no va a la taula del dimecres, li ho haurà d'explicar als espanyols colpejats per la inflació, als treballadors de les empreses del nostre país, no al Govern d'Espanya (...). El que no comparega quan és anomenat haurà de donar complides explicacions al país, no al Govern", ha advertit Díaz.

També s'ha pronunciat sobre el "soroll polític" que es va viure la setmana passada en el Congrés dels Diputats, i espera que "no es contagie al diàleg social" perquè "seria molt preocupant".

Díaz s'ha guardat les "posicions pròpies" sobre quin hauria de ser la pujada del SMI per a 2023 dins de les forquetes proposades pels experts, i deixarà als agents socials que "facen el seu treball".

Entre aqueixos dos trams, amb una pujada del 4,6%, fins a 1.046 euros, i del 8,2%, fins als 1.082 euros, la Comissió d'Experts també planteja una estimació del 5,4%, fins als 1.054 euros, i una altra del 6,6%, fins als 1.066 euros.

El Ministeri de Treball tampoc descarta revisar l'SMI en un termini de sis mesos si la situació econòmica del país l'exigira, com ja han fet altres països.

La titular de Treball ha evitat donar dates sobre el tancament dels treballs de la taula de diàleg i, conscient que només queden dos Consells de Ministres abans de cap d'any, tampoc ha descartat que l'SMI s'aprove al gener, amb efecte retroactiu.

La roda de premsa de Díaz ha estat interrompuda per una protesta dels sindicats per a exigir una Inspecció de Treball i Seguretat Social amb un servei públic de dignitat, segons es podia llegir en la seua pancarta.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal