La Comissió d'Igualtat del Congrés ha aprovat aquest dilluns la 'llei Trans i de drets LGTBI' amb el suport dels partits del Govern i els seus aliats parlamentaris, però el PSOE no ha aconseguit que s'introduïsca la seua esmena per a endurir el canvi registral dels menors, que no ha sigut recolzada ni tan sols pel PP.
La proposta socialista pretenia que els menors de 12 a 16 anys necessitaren l'aval judicial per a poder canviar el nom i el sexe en el Registre Civil, una exigència que el text del Ministeri d'Igualtat contempla únicament per als menors de 12 a 14 anys.
El PSOE buscava amb aquest text, segons recollia en la justificació de l'esmena, limitar l'autodeterminació de gènere en els menors de 16 anys per a "reforçar les garanties" per a aqueix tram d'edat, d'acord amb "l'interés superior del menor".
EL PP DECLINA ABSTINDRE'S
L'oposició d'Unides Podem a aquesta iniciativa deixava al PSOE en mans del PP per a poder aprovar-la i incloure-la en la norma. Finalment, els 'populars' ni tan sols s'han abstingut, sinó que han votat en contra de l'esmena en la comissió d'Igualtat, al costat de la resta de grups representats en l'òrgan. Només el PSOE ha donat suport a la seua pròpia proposta.
La diputada del PP Carmen Navarro, ha justificat la postura del seu partit assenyalant que el PSOE "mai" els ha anomenat durant la tramitació de la norma per a demanar el seu suport a les esmenes proposades. "En qualsevol cas només són un maquillatge que no venen a millorar en absolutament res la llei", ha advertit Navarro, que considera que els socialistes han usat aquestes propostes "per a acaparar el titular uns dies, aparentant que amb això estaven millorant la llei".
El principal partit de l'oposició creu que, amb la Llei Trans, el Govern "torna a cometre un error" com ja va fer amb la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com a Llei 'sol sí que és sí'. En aquest sentit, Navarro ha explicat que el PP mantindrà les seues esmenes vives per al debat de la norma en el Ple del Congrés, el pròxim 22 de desembre.
EL PSOE DECIDIRÀ SOBRE LES SEUES ESMENES
No ha sigut tan clar amb les seues esmenes el PSOE. La secretària d'Igualtat dels socialistes, Andrea Fernández, ha explicat als mitjans que els partits tenen de termini fins a aquest dimecres per a decidir quines esmenes continuen vives en la tramitació i quins es retiren, i ha dit que el PSOE el decidirà "entre hui i demà".
Fernández ha explicat que la intenció del seu partit era que aquestes mesures es votaren en comissió "de manera democràtica" i "transparent" i, després del seu rebuig, segons ha indicat, accepten el resultat. La diputada ha assegurat que després d'aquesta fase de la tramitació "toca unitat davant una llei que també és del PSOE" i ha indicat que la seua formació així ho "celebrarà".
Una altra de les iniciatives socialistes que tampoc han comptat amb el suport majoritari de la comissió és la que té a veure amb la reversió del canvi de sexe en el registre civil de les persones trans. El PSOE també volia que aquest procés necessitara una aprovació judicial a través d'un expedient de jurisdicció voluntària. Aquesta esmena només va obtindre els vots a favor del PSOE, mentre la resta de grups va decidir votar en contra.
Per contra, Fernández ha celebrat que el concepte de violència intragénero "haja eixit" del text de la norma. Es tracta d'un terme que reclama el col·lectiu LGTBI i que es refereix a a el maltractament entre parelles homosexuals que, no obstant això, els socialistes no acceptaven els articles del Ministeri d'Igualtat que equiparaven aquest concepte a la violència de gènere. En aquest cas, el PP sí ha acompanyat al PSOE en la votació, ja que els propis 'populars' tenien una esmena sobre aquest tema. Ambdues han tirat avant.
Aquests canvis s'han introduït en el dictamen de la ponència que ha sigut aprovat amb els vots a favor de PSOE, Unides Podem, EH Bildu, PNB, Junts i ERC, els vots en contra de PP i Vox i l'abstenció de Ciutadans.
EL MINISTERI "SATISFET"
Des del Ministeri d'Igualtat han assegurat que estan "satisfets" pel resultat d'aquest dilluns. La mateixa ministra, Irene Montero, ha assenyalat que es tracta de "un pas més per a la seua aprovació definitiva" i ha agraït a "la majoria parlamentària feminista" el seu suport al text.
La secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, per part seua, ha seguit la votació en el propi Congrés. En declaracions als mitjans, ha celebrat que la llei haja tirat avant "amb tots els drets que havien d'estar" i, principalment, aquells que tenen a veure "amb les infàncies trans". Al seu judici, l'aprovació de la llei en comissió és "justícia" per al col·lectiu que "ha patit tant d'odi" i per a "els xiquets més xicotets que tenen vides molt fotudes".
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :