Centenars de persones varen marxar aquest diumenge pels carrers de València per a reivindicar els drets de les persones migrants i exigir la regularització d'aquelles en situació administrativa irregular. "La irregularitat fa a les persones més vulnerables enfront de l'explotació i els abusos, situació que afavoreix només als explotadors", han denunciat.
La protesta, sota el lema 'Tenim dret a tindre drets' i coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Migrants, ha arrancat en la plaça de Bous amb una performance en la qual diverses persones han portat un taüt per a "visibilitzar la massacre de Melilla, en la qual el passat 24 de juny 133 persones van saltar la tanca de Melilla i 37 van morir en l'intent.
Els manifestants, entre balls i música, han portat cartells amb missatges com a 'Vies legals, vies segures'; 'Àfrica explotada, Europa tancada' o 'El treball d'interna vulnera els drets de les humanes'. Igualment, han corejat consignes com "La Llei d'Estrangeria mata gent cada dia", "Massacre a Melilla no en el meu nom" i "No són morts, són assassinats".
La marxa --en la qual han participat prop de 50 associacions com la Federació Unió Africana, València Acull o Mobilitza't-- ha partit des de la plaça de Bous i ha recorregut els carrers Castelló, Cadis i Font de Sant Lluís, fins a finalitzar a la porta del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors en l'avinguda del Doctor Waksman, on s'ha llegit el manifest.
El portaveu de la Federació Unió Africana Espanya, Mohamed Mboirick, ha ressaltat, en declaracions als mitjans de comunicació en començar l'acte, que l'objectiu és "reivindicar els drets dels migrants: tenim la regularització, la massacre a Melilla, el racisme policial i institucional i la llei d'estrangeria que mata cada dia".
Mboirick ha lamentat que "falta molt camí per recórrer, ja que a Espanya encara hi ha molta gent que pateix perquè no té papers per a treballar". A més, ha denunciat que la gent "ve tots els dies a la frontera, morint tots els dies com va passar en la massacre de Melilla", que diverses associacions recorden amb una concentració el dia 24 de cada mes.
No obstant això, ha destacat que li agradaria ser "optimista" perquè, "encara que hi haja obstacles", s'han aconseguit recollir 500.000 signatures per a la regularització.
"UNA MÀ NO APLAUDEIX"
Per part seua, el president de la Federació Unió Africana Espanya, Papa Balla, ha ressaltat que "també és un dia per a treballar la cohesió social". "Hi ha un proverbi africà que diu 'una mà no aplaudeix'", ha assenyalat, al mateix temps que ha apuntat que "es necessiten dues mans per a aplaudir, per la qual cosa hi ha interculturalitat en l'acte".
Així mateix, el president de la Federació Unió Africana Espanya ha defensat que "migrar és un dret" i que, a més, les migracions "són positives" perquè "són un instrument de desenvolupament".
Igualment, la representant de l'Associació de Veneçolans en la Comunitat Valenciana (AVEC), Naira Ortiz, ha incidit en la importància d'aquest acte per a "visualitzar el que se celebra en aquest dia: reivindicar els nostres drets com a migrants i persones". "Cap ésser humà és il·legal", ha subratllat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :