Artemis I torna a la Terra després de 25 dies de periple lunar Artemis I torna a la Terra després de 25 dies de periple lunar
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Artemis I torna a la Terra després de 25 dies de periple lunar

La nau Orion de la missió Artemis I de la NASA va tornar a la Terra aquest diumenge després de 25 dies de missió a l'òrbita lunar, amb un amerizaje programat a les 17.40 UTC en l'Oceà Pacífic prop de l'Illa Guadalupe enfront de la costa de Baixa Califòrnia.

L'èxit de la missió acredita el primer pas d'un sistema segur de transport d'éssers humans entre la Terra i la Lluna.

Just abans de la reentrada en l'atmosfera, a les 17.00 UTC, el mòdul tripulable i el de servei es van separar i només el primer --en aquest primer vol sense astronautes-- va tornar a la Terra, mentre que el mòdul de servei es va desintegrar en l'atmosfera terrestre. Aplicant una nova tècnica, el mòdul de tripulació es va submergir en la part superior de l'atmosfera de la Terra i va usar aqueixa atmosfera, juntament amb l'ascens de la càpsula, per a eixir de nou de l'atmosfera, i després tornar a entrar per al descens final en paracaigudes i amerar. Aquesta tècnica permetrà un reingrés segur per a futures missions Artemis, independentment de quan i on tornen de la Lluna, informa la NASA.

Orion va ingressar a l'atmosfera del nostre planeta viatjant a 40.000 quilòmetres per hora i amb temperatures d'aproximadament 2.760 graus Celsius, que va suportar gràcies al major escut tèrmic mai construït. L'atmosfera inicialment va reduir la velocitat de la nau espacial a 523 km/h i després els paracaigudes van reduir la velocitat a mesura que la nau va descendir a través de l'atmosfera de la Terra.

El desplegament del paracaigudes va començar a una altitud d'uns 8 quilòmetres, amb tres xicotets paracaigudes que despojaronn les cobertes davanteres de la nau. Una vegada separada la coberta davantera de la nau, dos paracaigudes flotants van reduir la velocitat i van estabilitzar al mòdul de tripulació per al desplegament del paracaigudes principal. A una altitud de menys de 3.000 metres amb una velocitat de la nau espacial de 210 km/h, tres paracaigudes pilot van alçar i van desplegar els paracaigudes principals. Aqueixos paracaigudes de 35 metres de diàmetre de tela de niló, van reduir la velocitat del mòdul de tripulació de Orión a una velocitat de amerizaje de solo uns 30 km/h.

El sistema de paracaigudes inclou 11 paracaigudes fets de 11.000 metres quadrats de material. El dosser està unit a la part superior de la nau espacial amb més de 20 quilòmetres de línies de Kevlar que es despleguen en sèrie utilitzant morters similars a canons i propulsors pirotècnics i talladors de perns.

Una vegada en l'aigua els equips de rescat van procedir a recuperar la càpsula i tot el maquinari possible rebutjat durant l'aterratge, inclosa la coberta davantera de la nau i tres paracaigudes principals.

Artemis I, que ha recorregut 2,25 milions de quilòmetres, és la primera prova de vol integrada del coet del Sistema de Llançament Espacial (SLS) de la NASA, una nau espacial Orión sense tripulació i els sistemes de terra en el Centre Espacial Kennedy de l'agència. La missió aplanarà el camí per a un vol de prova tripulat i una futura exploració lunar humana com a part del programa Artemis.

Durant aquest vol de 25 dies, la nau espacial Orion va volar més lluny del que mai haja volat cap nau espacial construïda per a humans, a més de 450.000 quilòmetres des de la Terra, milers de quilòmetres més enllà de la Lluna, i va romandre en l'espai més temps que qualsevol nau per a astronautes sense acoblar-se a una estació espacial, tornant a la Terra més ràpid i suportant més temperatura que mai.

Orión va volar a poc més de 100 quilòmetres sobre la superfície de la Lluna al principi de la seua missió, i després va usar la força gravitatòria de la Lluna per a impulsar-se a una nova òrbita retrògrada profunda, o oposada, a uns 70.000 Km. de la Lluna. La nau espacial va romandre en aqueixa òrbita durant aproximadament sis dies per a recopilar dades i permetre que els controladors de la missió avaluaren l'acompliment de la nau espacial.

Per al seu viatge de retorn a la Terra, Orión va realitzar un altre sobrevol pròxim de la Lluna i va utilitzar una altra encesa del motor sincronitzat amb precisió del mòdul de servei, proporcionat per ella, juntament amb la gravetat de la Lluna per a accelerar de tornada cap a la Terra.


Crónica CT segons informació d'agències
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal