Si experimenta una sensació de tindre un cos estrany, coïssor, enrogiment, picor, visió borrosa o fotofòbia (necessitat de tindre els ulls tancats), probablement pateix el trastorn que es coneix com a ull sec. I no està sol: ni més ni menys que ni més ni menys quealrededor de un 30 % de las personas mayores de 50 años (sobretot dones) ho pateix, encara que els joves tampoc es lliuren.
A més, els símptomes empitjoren en ambients secs i quan fixem la vista en les pantalles de dispositius com la televisió, l'ordinador o el telèfon mòbil. És a dir, durant gran part de les nostres jornades.
El tractament sol centrar-se en l'alleujament de les molèsties mitjançant l'ús de llàgrimes artificials, antibiòtics i agents antiinflamatoris o immunosupressors. No obstant això, la recuperació pot portar anys, especialment si els símptomes són greus. Això es deu al fet que els enfocaments actuals del tractament no es basen en la seua causa, sinó a alleujar aqueixos símptomes. I és molt important entendre l'origen de les malalties per a poder curar-les.
El nostre grup d'investigació porta quasi 30 anys estudiant les possibles causes de les alteracions de la superfície ocular.
Per què es produeix?
L'ull sec sorgeix per escassetat de llàgrimes o perquè aquestes són de mala qualitat. Cada llàgrima té un component aquós, un altre lipídic (grassa) i un tercer de mucines (substàncies que ajuden la llàgrima a fixar-se a la còrnia). El parpelleig contribueix al fet que aquests tres components es col·loquen en la superfície ocular de manera que la part grassa es mantinga en la superfície, amb la finalitat d'evitar l'evaporació de l'ingredient aquós.
Diverses alteracions poden contribuir al fet que la qualitat de la llàgrima no siga adequada:
- Alteració de la secreció de greixos per part de les glàndules de meibomio, situades a l'interior de les parpelles.
- Alteracions hormonals com la menopausa, la andropausia o altres malalties.
- Trastorns neurològics que, per absència o alteració dels nervis que es connecten amb la còrnia o el lacrimal, poden produir una disminució del parpelleig o de la secreció aquosa de la llàgrima.
- Trastorns immunològics, ja que unes certes cèl·lules de les glàndules lacrimals alliberen substàncies inflamatòries que poden alterar els terminals nerviosos de la còrnia. Això retarda el parpelleig, la qual cosa afecta l'organització de la llàgrima en la superfície ocular i la seua aclaramiento.
Hi ha llàgrimes i llàgrimes
També cal tindre en compte que no totes les llàgrimes són iguals. Les produïdes pel fred o les emocionals (les últimes que es perden) es troben mes diluïdes i, per tant, estan menys temps en els nostres ulls. No obstant això, les que ens protegeixen l'òrgan visual i faciliten la visió són complexes i necessiten un equilibri entre les substàncies abans esmentades: aigua, greix i mucines.
És molt freqüent l'obstrucció o l'alteració en la funció de les glàndules de meibomio. Això comporta que la llàgrima manque d'aqueix component gras localitzat en la part exterior de la superfície de l'ull en parpellejar. Com a conseqüència, l'ingredient aquós s'evapora i ens produeix el que es denomina ull sec evaporatiu.
Per contraposició, una anomalia en la secreció del component aquós produiria l'ull sec acuodeficiente. En qualsevol cas, la incomoditat serà present en tots els ulls secs, encara que les causes siguen diferents.
La medicina personalitzada és fonamental en el cas de l'ull sec: fa falta una anàlisi detallada de les causes de la malaltia per a proposar un tractament adequat a cada pacient. I, sens dubte, el parpelleig és un aspecte que ajuda a mantindre la humitat de l'ull i a combatre aquest molest trastorn.
The authors do not work for, consult, own shares in or receive funding from any company or organisation that would benefit from this article, and have disclosed no relevant affiliations beyond their academic appointment.
Elena Vecino Cordero, Catedràtica de Biologia Cel·lular (UPV/EHU), IdEX Prof. Univ. Bordeaux (Francia), Life Member Clare Hall Cambridge (UK).IP Grupo Oftalmo-Biología Experimental (GOBE), Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
desde TheConversation
Creative Commons Crónica CT
Cap comentari :