La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament al Centre del Carme Cultura Contemporània, un acte en el qual ha assenyalat que el full de ruta de la cooperació valenciana "consolida les polítiques públiques de cooperació i la defensa dels drets humans".
La sessió ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Clara Tirado; a més de comptar amb la participació dels agents de la cooperació valenciana, universitats públiques, la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Fons Valencià per la Solidaritat, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, entre altres.
Durant la presentació, Pérez Garijo ha subratllat el "ampli procés participatiu i de consens" amb entitats, sindicats, agents de la cooperació i societat civil, "que han sigut els grans protagonistes en la seua elaboració" per a plasmar la planificació estratègica en matèria de cooperació per als pròxims anys.
La consellera de Cooperació ha volgut destacar l'esforç pressupostari que ha realitzat el Govern valencià en matèria de cooperació en els últims anys i ha anunciat que els comptes per a 2023 "destinen 72 milions a cooperació, la qual cosa ens situa com l'autonomia que més recursos dedica".
"Som un referent en el conjunt de l'Estat i a nivell Europeu -ha continuat la consellera- malgrat ser l'autonomia més infrafinançada, la qual cosa suposa que l'esforç siga molt major i posa en valor la importància que per al Consell té la cooperació internacional".
Segons Pérez Garijo, "hem passat de 3,8 milions destinats a cooperació en l'any 2015, amb el Partit Popular, a 72 milions en 2023, una progressió constant que no deixa d'augmentar".
La consellera ha remarcat que la Comunitat Valenciana "destina més de 13 euros per habitant a cooperació, mentre que per exemple Madrid dedica menys d'un euro per habitant".
En aquest sentit, el V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament recull dos compromisos fonamentals des del punt de vista pressupostari. D'una banda, augmenta almenys un 10 % anual el pressupost del programa de cooperació per als dos últims anys de la legislatura. Des de 2021 a 2023 "hem pujat més del 100 %, passant de 35 milions a 72 per al pròxim exercici".
D'altra banda, preveu l'elaboració d'un informe sobre la previsió de destinar, abans que acabe 2030, el 0,7 % del pressupost de la Generalitat a ajuda oficial al desenvolupament, "un compromís que per al Govern del Botànic és ineludible", ha afirmat Pérez Garijo.
Resposta solidària a la COVID-19
Durant la presentació, la consellera ha incidit també en la resposta solidària de la cooperació valenciana a través del V Pla Director a la crisi sanitària de la COVID-19, "una crisi que ha amplificat les condicions de fragilitat que ja afectaven els països i poblacions empobrides".
Pérez Garijo ha explicat que la pandèmia "no ha paralitzat les emergències alimentàries i sanitàries, més aviat, s'han agreujat"; una situació que amb els efectes de la Guerra d'Ucraïna "suposa que una bona part de la humanitat es trobe al límit en les seues condicions materials de vida".
En aquest sentit, la consellera ha destacat que corregir aquesta situació "és el repte de la cooperació valenciana que s'afronta a través del V Pla Director", al que ha afegit que "no podem oblidar que els problemes dels països en desenvolupament són també els nostres problemes que hem d'afrontar junts per a eixir junts d'aquesta crisi".
Full de ruta de la cooperació
El document, elaborat de manera col·laborativa amb el conjunt d'agents de la cooperació, defineix les principals línies estratègiques de les polítiques públiques de cooperació i representa el compromís del Govern valencià amb el desenvolupament humà sostenible, una ciutadania crítica i un teixit social valencià enfortit.
Els principals objectius del full de ruta en matèria de cooperació per als pròxims anys s'articulen entorn de cinc reptes transformadors: consolidar el compromís de la Generalitat amb l'Agenda 2030; reforçar les capacitats dels agents de la cooperació valenciana; avançar cap a la coherència de les polítiques públiques per al desenvolupament sostenible; reforçar els instruments de comunicació, transparència i rendició de comptes; a més de fomentar una ciutadania global compromesa amb la igualtat, la justícia i l'erradicació de la pobresa.
Per a això, es marca diversos enfocaments estratègics basats en els drets humans, la lluita contra la pobresa i el desenvolupament humà sostenible; en el 'global-local' per a aconseguir una ciutadania millor informada que comprenga les causes últimes que es troben en la base de la pobresa i les desigualtats; en la participació com a principi central de la governança del sistema de cooperació valenciana; i en l'aprenentatge.
La directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Clara Tirado, ha subratllat que aquesta eina "marcarà el rumb de la cooperació valenciana en els pròxims quatre anys i ens permetrà mirar al futur amb coratge, aplom i optimisme, contribuint al desenvolupament humà sostenible".
"Un full de ruta -ha explicat- que no haguera sigut possible sense la implicació de les ONGDs i la resta d'agents de la cooperació valenciana", amb tots ells "continuem teixint aliances i compartint valors i principis" per a situar la política pública de cooperació en l'avantguarda del conjunt de l'Estat com a "referents de bona gestió i compromís solidari".
El V Pla Director de la Cooperació Valenciana va ser aprovat l'any passat en el ple del Consell Valencià de Cooperació, on estan representats els principals actors de la cooperació valenciana. Posteriorment, va ser remés a la Comissió de Drets Humans de les Corts per a incloure diferents aportacions per a després ser aprovat pel Ple del Consell el mes de març passat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :