Milers de persones s'han manifestat aquest divendres pels carrers de València per a alçar la veu i denunciar la «cruel violència» masclista que pateixen les dones, posant el focus en les dones i xiquetes iranianes i afganeses que «estan sotmeses pel patriarcat religiós», i reclamar la seua «fi».
La manifestació d'aquest Dia Internacional de la Lluita contra la Violència de Gènere ha arrancat a les 19.30 hores de la Porta de la Mar de la capital, després d'una pancarta amb el lema «Dones vives i unides contra el masclisme», i està previst que concloga en la plaça de l'Ajuntament, on dues dones supervivents de la violència masclista llegiran un manifest.
En la marxa, que transcorre sense incidents, poden llegir-se frases com «La meua posició sexual favorita és jo a dalt i a baix el patriarcat», «#Fartes de violència masclista», «Quan isca al carrer vull sentir-me lliure, no valenta», «Ens volem vives i lliures» o «Contra el masclista, lluita feminista».
Entre altres, han assistit la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez; el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo; i les regidores d'Igualtat i Polítiques de Gènere LGTBI, Lucía Beamud; de Serveis Socials, Isabel Lozano; de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario; i d'Educació, Maite Ibáñez.
Necessitat de reivindicar la fi de la violència masclista
La Coordinadora Feminista de València ha posat en valor la «valentia» amb la qual les dones de països com l'Iran, l'Afganistan i també Catar «estan responent», i al mateix temps ha mostrat la seua preocupació per «com estan posant fins i tot en perill les seues vides, com en el cas de Mahsa Amini i moltes altres».
Càndida Barroso, secretària d'Igualtat de CCOO en la Comunitat Valenciana, han explicat que és necessari que «isquem totes al carrer a reivindicar la fi de la violència masclista i reconeixent-nos com a dones que volem estar vives i unides contra el masclisme imperant».
El motor imperant d'aquesta reivindicació, ha indicat, «ha sigut sempre l'assassinat de les dones». Una lluita que es va emprendre molt abans que en 1999 les Nacions Unides determinara el 25 de novembre com a dia contra aquesta violència, i que continua perquè «continuem sent objecte d'assassinat, burla, escarn, assetjament i discriminació visquem en la part del món que visquem».
El patriarcat es rearma cada vegada que les dones aconsegueixen un assoliment
El «patriarcat universal», ha dit Barroso, «es rearma cada vegada que aconseguim un assoliment les dones», per la qual cosa eixim al carrer «a posar l'accent en totes les necessitats» que van «des de les dones que no tenen llibertat per a parlar en països com l'Iran, l'Afganistan o Catar, a dones víctimes de guerres, la necessitat d'acabar amb la misogínia judicial o l'assetjament a les mares protectores».
El moviment feminista vol mostrar també la seua preocupació per la «reificació i mercantilització dels nostres cossos». En aquest sentit, Barroso ha criticat unes jornades en la Universitat de Cantàbria sobre ventres de lloguer, una pràctica «prohibida en el nostre sistema judicial i que constitueix explotació reproductiva».
Al mateix temps exigeixen una educació afectiva-sexual «en tots els cicles» i que siga laica, així com la corresponsabilitat en l'àmbit de les cures.
Crítica als discursos negacionistes
De la mateixa manera, critica els discursos «negacionistes», que responen «a aqueix fer de la ultradreta autoritària que critica tots els avanços que ha aconseguit el feminisme».
És a més, una actitud «dictatorial», explica l'activista, davant «la por de perdre els privilegis masculins». Davant això, ha agregat, «ataquen als qui poden qüestionar-los».
Alguna cosa que, ha assenyalat, «vivim aquesta setmana amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero», contra la qual «estava el PP i Vox junts» per a atacar una acció de govern «d'una manera visceral i miserable» que «mai s'havia vist» en seu parlamentària.
En el manifest es denuncia també la violència obstetrícia; els matrimonis concertats; l'explotació reproductiva; la necessitat de tindre polítiques actives d'ocupació per a dones -especialment per a les supervivents de la violència masclista- i que hi haja control i seguiment dels protocols contra l'assetjament sexual en els centres de treball.
Agències (EFE) |
Cap comentari :