Camp de Túria va resultar afectada de manera important en tots els municipis, però amb especial influència en Riba-roja, La Pobla de Vallbona, La CV-35 va estar col·lapsada i l'A/ va produir molts embossos.
La intensitat de les pluges va batre rècord en l'aeroport de València i en l'observatori d'AEMET a Almassora-
Les pluges que van assotar aquest dissabte a la província de Castelló i algunes zones de l'àrea metropolitana de València --principalment l'Horta i Camp de Túria-- van ser conseqüència de tres factors: la presència de la DANA en el sud de la península, la inestabilitat marítima i un flux de vent de Llevant de gran intensitat. Les precipitacions van deixar més de 300 l/m² en algunes zones i es van batre rècords d'intensitat de la pluja en l'aeroport de Manises i en l'observatori de Aemet a Castelló, situat a Almassora.
Les ratxes de vent registrades el dissabte van tindre una major intensitat a la província de Castelló, sobretot en el nord, segons ha confirmat a Europa Press el cap de Climatologia de la delegació territorial de Aemet, José Ángel Nuñez. A més, la disposició de les serres en el nord de la província i el sud de Tarragona va causar la concentració dels acumulats en els municipis d'interior com Xert, on es van superar els 301,8 litres per metre quadrat, o Fredes, amb més de 250 l/m².
Segons les dades de Aemet, la tempesta que va assotar la província de Castelló es va formar en el litoral de Borriana, on es va declarar precipitació sobtada torrencial, i es va anar desplaçant cap al nord, travessant Castelló de sud a nord.
En l'observatori de Castelló de la Plana, situat en el polígon d'Almassora, es va batre el rècord de major quantitat de precipitació registrada en 10 i 20 minutos, amb 26,0 l/m² i 39,8 l/m² respectivament. És la major quantitat de precipitació en 10 i 20 minutos registrada en aquest observatori -- amb dades des de 1976--, superant els registres del 24 d'octubre de 2007 (20,2 en 10 minuts) i del 22 d'agost de 1983 (38,5 en 20 minutos).
Així mateix, les tempestes van afectar també l'àrea metropolitana de València, amb més intensitat en la zona oest, on van deixar 220,5 l/m² a Torrent i 208,4 en l'aeroport de Manises.
Aquesta concentració del fenomen en determinades àrees va ser causada, segons assenyala Aemet, per la inestabilitat marítima i les convergències de vent, que van donar lloc als ascensos d'aire i al desenvolupament de la tempesta. En aquestes zones es van registrar "tempestes estàtiques" que es van prolongar durant tres o quatre hores en algunes àrees.
La intensitat de les precipitacions va obligar aquest sabado a tallar el trànsit en les carreteres A-3 i A-7, situació que es va prolongar durant diverses hores a causa de l'acumulació d'aigua i fang, i que va afectar "milers de persones", segons van assegurar fonts d'Emergències. Així mateix, els consorcis de bombers de València i Castelló van dur a terme diversos serveis durant la jornada per acovardisques d'aigua i rescats de persones atrapades per l'aigua acumulada.
RÈCORD AEROPORT VALÈNCIA
Segons les dades de l'Observatori d'AEMET, en l'aeroport de València es van superar tots els rècords de precipitació acumulada en el dia, en 20 minutos, en 30 minuts, en una hora, en sis i en 12 en un mes de novembre. L'acumulat en 10 minuts va registrar el segon valor més alt de la sèrie amb 18,2 l/m², només per darrere del rècord registrat el 2 de novembre de 2015 amb 18,8 l/m².
Al seu torn, amb les dades de Aemet registrats fins al moment, novembre de 2022 ja és el mes de més precipitació acumulada en l'aeroport de València. Fins ara s'han acumulat 210,8 l/m², que superen els 198,8 registrats en tot el mes de novembre de 2020, i els 196,1 de novembre de 1989.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :