La Generalitat reclamarà a cada categoria funcionarial un grau de capacitació de valencià -el C1 en el cas dels alts funcionaris- i l'alumnat que acabe el Batxillerat tindrà acreditat un B2, encara que amb una nota a partir de 7 punts en l'assignatura de valencià els dos cursos s'obtindrà el C1.
La Conselleria de Justícia i la d'Educació Cultura i Esport han acordat els detalls del decret que regula l'acreditació de la competència lingüística en valencià com a requisit per a les oposicions a la Generalitat, els organismes públics autonòmics i consorcis adscrits, les entitats locals i el personal no docent de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.
El decret que desplegarà la Conselleria de Justícia en aplicació de la llei de Funció pública valenciana aprovada l'any passat, en la qual es remetia a un reglament posterior la concreció del requisit lingüístic, concreta els graus de capacitació lingüística en valencià per a cada categoria funcionarial.
ESCALA DE GRAUS
Pel que respecta als graus de capacitació de cada cos de funcionaris, els qui concursen per a opositar al nivell de funcionaris A1 i A2, és a dir, alts funcionaris amb estudis universitaris, hauran de comptar amb un nivell C1 de valencià, segons han informat des de la Generalitat.
Les persones aspirants al grup B funcionarial hauran de tindre un B2 de valencià, el mateix que per a les quals opten al subgrup C1, i per al subgrup C2 s'exigirà un B1. Les persones que aspiren a una agrupació professional funcionarial hauran de comptar amb el certificat A2 de valencià.
DATA D'APLICACIÓ
Es preveu que aquest decret entre en vigor durant el primer semestre de 2023. Una vegada que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat, les possibles oposicions per a accedir als grups funcionarials de les categories dels grups B, C1, C2 i agrupació professional funcionarial que es convoquen ja contemplaran el requisit lingüístic necessari en cada categoria.
Per als grups d'alts funcionaris A1 i A2 hi haurà un període transitori. El C1 de capacitació en valencià es requerirà a partir de les convocatòries d'oposicions que es desprenguen de l'oferta pública d'ocupació de l'any 2025. Fins llavors, per a aspirar a places d'aquesta categoria es necessitarà el B2.
HOMOLOGACIÓ EDUCATIVA
Per part seua, la Conselleria d'Educació desplegarà el decret que regularà el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l'homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià, amb entrada en vigor també en el primer semestre de 2023.
La normativa determinarà que l'alumnat que acabe l'ESO compte amb un nivell B1 de valencià, i que l'alumnat que finalitze el Batxillerat tindrà acreditat un nivell B2 de valencià.
En el cas de Batxillerat, l'alumnat que supere la matèria de valencià amb almenys un 7 de puntuació en cada curs d'aquesta etapa comptarà amb el nivell C1 de valencià en finalitzar aquesta etapa educativa, un nivell d'acreditació aplicable des del curs 2021-2022.
Quan el decret entre en vigor, l'alumnat que haja superat alguna d'aquestes etapes educatives comptarà amb les pertinents acreditacions en competències de valencià.
Tot l'alumnat que haja cursat aquests estudis amb anterioritat podrà sol·licitar les acreditacions a través de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.
Des de la Generalitat s'ha assenyalat que la fi última d'aquesta mesura és «donar un servei òptim» a la ciutadania des de les administracions públiques valencianes. Per a això s'equipara la competència lingüística en totes dues llengües oficials per a l'atenció al ciutadà i de tramitació administrativa per part del personal que exerceix la funció pública.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :