Reclamen a organismes sanitaris i polítics que faciliten suport professional i social als qui desitgen lactar
La Festa de la Lactància s'ha tornat a celebrar aquest diumenge als jardins de Vivers de València --després de dos anys sense poder celebrar-se per la pandèmia-- per a reivindicar la lactància com a "mesura de salut pública que defensa la salut de la infància". "No és només nutrició, és afecte, calor, consol i una forma de comunicació entre bebé i mare", han assegurat les participants.
En un ambient festiu, les assistents han celebrat el retorn de la festa, al mateix temps que han demanat que des dels organismes sanitaris, polítics i socials "s'afavorisca i facilite a aquelles dones que desitgen lactar perquè compten amb suports tants professionals com socials".
Sota l'organització del grup de suport a la lactància materna Alleta, la Festa de la Lactància ha comptat amb estands informatius d'associacions i institucions com a Iniciativa per a la Humanització del Naixement i la Lactància (IHAN), l'Institut d'Investigació de La Fe, el Banc de Llet, Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, El Part és Nostre, Petra maternitats feministes o Associació Espanyola Contra el Càncer de València.
A més, s'han realitzat activitats per a públic infantil com a tallers de dibuix i xapes, pintacaras, contacontes, globoflèxia, perquè, durant la seua realització, les mares pogueren "conéixer-se les unes a les altres i consultar els seus dubtes amb les diferents associacions".
A les 12.00 hores, els jardins de Vivers han acollit la tetada col·lectiva i s'ha llegit el manifest 'Compte contes' a càrrec de l'editora i autora de contes infantils Julia Pérez. Com a punt final de la celebració, diverses mares han preparat un ball de porteo, que han interpretat portant als seus fills en motxilles portabebés.
Durant la festa, la presidenta de Amamanta i assessora de lactància, Ester Coronado, ha explicat, en declaracions a Europa Press, que la Festa de la Lactància porta celebrant-se "molts anys" a València amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que enguany porta per lema 'Impulsem la Lactància Materna: Secundant i Educant'.
La Setmana Mundial de la Lactància Materna coincideix amb la 41a setmana de l'any i és una campanya mundial coordinada per l'Aliança Mundial pro Lactància Materna (WABA per les seues sigles en anglés) que té com a objectiu informar, ancorar, involucrar i galvanitzar l'acció en lactància materna i temes relacionats.
BENEFICIS PER AL LACTANT I LA MARE
Coronat ha subratllat que la lactància materna té beneficis a "curt, mitjà i llarg termini, no sols en el bebé sinó també en la mare que lacta". "No és només nutrició, és afecte, és calor és consol i és una forma de comunicació entre bebé i mare", ha defensat.
"No existeix cap farmàcia que haja aconseguit imitar la fórmula de la lactància materna, perquè la llet s'adapta a la criatura durant tota la presa, o que haja pogut ni tan sols clonar tots els beneficis a nivell d'anticossos que aporta", ha ressaltat, al mateix temps que ha asseverat.
Per part seua, la vocal de la Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, Isabel González, ha agregat que la lactància materna suposa "una adequada nutrició per al nounat i el lactant, perquè conté tots els nutrients que necessita el bebé, així com nutrients actius que participen en el sistema immunitari immunitari, ajuden a desenvolupar el sistema digestiu i disminueixen el percentatge de malalties cròniques en el seu futur com a adults".
González ha afegit que "és important a nivell emocional, en crear un vincle entre el nounat o el lactant i la mare". "A més està demostrat que genera una millora immediata en el postpart i en el futur en disminuir els percentatges de càncer de mama o d'úter".
En aquest sentit, la presidenta de la Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, Susi Obiol, ha remarcat que la lactància materna "influeix moltíssim a afavorir les cures de salut, perquè habitualment una dona que desitja donar lactància prolongada experimenta un canvi en el consum de tòxics, d'alimentació o de cura del descans".
"SUPORTS PROFESSIONALS I SOCIALS"
D'altra banda, Obiol ha afirmat que "és fonamental que des dels organismes sanitaris, polítics i socials s'afavorisca i facilite que aquelles dones que desitgen lactar tinguen suports tant professionals com socials per a dur a terme lactàncies prolongades".
La presidenta de la Associació de Comares s'ha referit a "problemes com la incorporació primerenca al treball, la falta d'espais on una dona puga alletar de manera lliure, segura i higiènica i, sobretot, l'accés a professionals capacitats en el cas que hi haja algun problema en la instauració o manteniment de la lactància materna que garantisca que aquestes dones estan ateses de manera correcta".
En aquesta línia, ha destacat la importància de "fomentar grups de lactància materna en centres sanitaris, tant en centres de salut com en consultes especialitzades que atenguen consultes complexes de lactància en tots els departaments hospitalaris", al mateix temps que ha reclamat la "instauració de protocols amb consciència en tots els paritoris i les sales de maternitat de la sanitat pública".
PERMÍS PREPART I POSTPART
En termes similars s'ha pronunciat una integrant de l'Associació Petra Maternitats Feministes, Elva García, que ha reclamat l'"ampliació del permís de maternitat i la transferibilitat del permís per naixement i cura del menor". "A Espanya tenim el pitjor permís per maternitat d'Europa i creiem que això és molt injust perquè no s'estan protegint els nostres processos sexuals i reproductius", ha criticat en declaracions a Europa Press.
En aquesta línia, des de l'Associació Petra Maternitats Feministes exigeixen la implementació de permisos prepart i postpart "com ja existeix en un altre països europeus amb polítiques socials més avançades com Alemanya, Dinamarca, Suècia o Noruega".
"Reivindiquem que ara que s'està revisant la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs s'instaure al nostre país, com ja succeeix en altres països europeus, un permís universal prepart i un altre permís puerperal per a protegir aquests processos", ha conclòs García.
Segons informació d'Europa Press
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :