La urbanista Eva Kail ha exposat en la Universitat Politècnica de València (UPV) la seua experiència com a impulsora de l'urbanisme feminista a Viena i ha analitzat alguns factors que li han cridat l'atenció de l'enfocament urbanístic de la capital del Turia, com la quantitat de cotxes o aparcaments.
Com a aspectes positius ha ressaltat la zona verda de l'antic llit del riu Turia, per les seues instal·lacions esportives i la quantitat d'arbres en ser valuosos per a afrontar el repte climàtic 2030. Al seu juí, el factor clau en el camí de València cap a un urbanisme amb perspectiva de gènere és la peatonalització de la zona centre, un fet que para ella "marca la diferència".
Aquesta enginyera també ha destacat la gratuïtat del transport públic per als menors de 30 anys, en considerar que "la gent jove està desitjant canviar la seua manera de moure's per la ciutat", arreplega la Politècnica en un comunicat.
Per contra, s'ha mostrat sorpresa per la quantitat de cotxes que circulen per la ciutat i la pol·lució que generen "i que es pot fer olor" o pel nombre de zones d'aparcament, moltes d'elles obstaculitzant el flux dels vianants entre vials.
Eva Kail ha protagonitzat la primera jornada 'Anem per feina', sobre dones que incorporen la perspectiva de gènere en el seu moment a dia, en una xarrada davant estudiants d'Arquitectura organitzada per la càtedra Urbanisme i Gènere de la UPV i la Generalitat. És una de les màximes especialistes en urbanisme i gènere d'Europa, impulsora de l'urbanisme feminista en la capital austríaca que ha sigut nomenada diverses vegades la ciutat amb la millor qualitat de vida del món.
En general, en la seua opinió, la incorporació de la perspectiva de gènere en l'urbanisme és tan senzilla com "permetre que la ciutadania realitze les funcions del dia a dia sense obstacles ni problemes". Açò suposa "un bon transport públic, parcs i patis de bona grandària i amb bons equipaments" i, com a factor clau, "disminuir la quantitat de cotxes en els carrers".
L'esdeveniment, que s'ha pogut seguir de manera presencial i a través d'internet, ha comptat amb la participació de l'arquitecta Consuelo Leal; Helena Beunza, fundadora d'Urbhe; Oihane Ruiz, responsable de projecció territorial en la cooperativa de R+D Silvestrina; l'arquitecta municipal de l'Ajuntament de Meliana, Cristina Alonso, i Zaida Muxí com a directora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet (Barcelona).
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :