El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha inaugurat aquesta dilluns la jornada 'El Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària de la Comunitat Valenciana'. Allí ha destacat que amb el primer registre "avancem cap a una major transparència" en la Comunitat Valenciana ja que permetrà "garantir la protecció de propietaris i inquilins, beneficiarà als professionals del sector i, en última instància, millorarà la qualitat del sector immobiliari en la nostra terra".
El juliol passat el Consell va aprovar un nou decret per a la creació del Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària de la Comunitat Valenciana. En ell s'establien els requisits per a la inscripció d'aquelles persones que es dediquen a l'exercici de l'activitat de mediació, assessorament i gestió en la transacció sobre béns i drets per a protegir les persones consumidores i usuàries en matèria d'habitatge.
Héctor Illueca ha assenyalat que quan es fa política "s'ha de tindre voluntat d'escoltar a tots els agents socials, empresarials i professionals vinculats a un sector per a conéixer els seus interessos". En aqueixa línia, naix aquest registre, "una demanda històrica, reclamada amb un ampli consens per part dels usuaris i dels professionals" que actuen en el mercat immobiliari.
El vicepresident del Consell ha recordat que la liberalització del sector en els últims anys va provocar situacions d'intrusisme dins de la professió, generant inseguretat en les operacions de compra-venda i desprotecció de persones que volia accedir a un lloguer i que podien ser enganyades o fins i tot estafades.
D'ací la importància d'aqueix nou registre, de caràcter obligatori, que ajudarà a "estabilitzar la situació del sector" en la Comunitat Valenciana ja que "tota persona que estiga treballant en el sector immobiliari haurà de ser ací representat, per a tindre un control administratiu que assegure la qualitat del servei i la protecció dels consumidors i dels usuaris".
Illueca també ha destacat que aquest registre s'ha creat gràcies al "diàleg i escolta del sector", alguna cosa que considera fonamental "per a desplegar les polítiques d'habitatge en les quals s'ha de tindre en compte els interessos i preocupacions dels professionals".
Normativa vigent
Cal recordar que la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la Funció Social de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana incorpora una sèrie de mesures dirigides al foment de la mediació d'accions positives, destinades a facilitar per tots els mitjans factibles una oferta d'habitatge assequible el més àmplia possible. En la seua disposició addicional sisena disposa que, per a promoure la transparència en el sector de l'habitatge i garantir la protecció de persones propietàries i inquilines, es crearà un registre obligatori d'Agents Immobiliaris adscrit a la Conselleria competent. També es regularan per decret les característiques i el desenvolupament d'aquest registre, el registre d'agents, els termes i el procediment.
Posteriorment a la Llei 2/2017, el Consell va aprovar el Decret 130/2021 d'aprovació del Reglament per a la mobilització d'habitatges buits i deshabitats en el qual es fa referència a l'exigència de la inscripció en un registre públic, sobretot per a protegir de les persones consumidores i usuàries. En ell també es contempla un desenvolupament d'un règim sancionador destinat a les persones que es dediquen a l'activitat sense estar inscrites en el registre corresponent o incomplisquen les obligacions que s'imposen.
La jornada ha sigut organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d'Emergència Residencial, i en col·laboració de les associacions UCCV, AVACU, TYRIUS, ASICVAL i COAPI.
Després de la inauguració, ha tingut lloc la primera taula titulada 'Què és, com funciona el RAI? Experiències' en la qual ha participat la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, i el director del RAI de Catalunya. Xavier Roig.
A continuació, en la taula 'Què opina la societat i els sectors implicats? han participants representants de la ciutadania com el secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicent Inglada; el president de l'Associació Valenciana de Consumidors, Fernando Moner, i Amparo Mocholí, de l'Associació de Mestresses de casa i Consumidors Tyrius.
Els presidents provincials de APIs i ASICVAL són els encarregats de debatre sobre la importància dels agents d'intermediació immobiliària. Les conclusions finals de la jornada són a càrrec del secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :