El Centre del Carme Cultura Contemporània celebrarà els dies 14, 15 i 16 d'octubre la primera edició valenciana de la Biennal de Pensament, organitzada en col·laboració amb l'Ajuntament de València.
Per primera vegada, València, Barcelona i Palma de Mallorca participen de manera simultània en aquest festival de debat cívic per al diàleg, escolta i posada en comú sobre qüestions rellevants d'àmbit cultural, ideològic, artístic i comunicatiu, destaca el centre cultural en un comunicat.
El Centre del Carme, en col·laboració amb l'Ajuntament de València, impulsa la reflexió i el debat crític amb la realització a València d'aquesta biennal, que compta amb el poeta, assagista i professor de la Universitat de València, Antonio Méndez Rubio, com a coordinador d'una programació completa, atractiva i generadora de debat en la qual s'aborden temes de gran rellevància en l'actualitat.
"Hem generat una programació rica i diversa per a la Biennal de Pensament, en la qual es combinen taules de debat i conferències sobre diferents temes d'actualitat social i interés públic amb trobades i concerts que contribuïxen a generar un àmbit festiu i distès, amb formats que acosten la filosofia i el pensament també al públic més jove. Estem segurs que aquest projecte va a ser un motiu més per a compartir moments i activar ressorts de pensament tan necessaris en una societat com la nostra", assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Partint d'eixos punts compartits com la cultura, ciutat, democràcia i tecnologia, el Centre del Carme presenta una completa programació gratuïta per als dies 14, 15 i 16 d'octubre, que inclou trobades, xarrades, debats, concerts i una sèrie d'activitats en les quals participaran docents universitaris, representants de col·lectius, artistes, escriptores, escriptors i 'influencers'.
El divendres 14 d'octubre, després de la presentació de la Biennal de Pensament a les 17.30 hores, que comptarà amb la presència de l'alcalde de València, Joan Ribó; el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i el coordinador de la Biennal de Pensament a València, Antonio Méndez Rubio, es realitzarà la primera trobada en la Sala Refetor de 18.00 a 19.15 hores: la xarra 'Arte al límite', que tractarà sobre la crisi social que afecta al món actual i sobre el significat de la creativitat en un sentit més obert i dialògic.
Comptarà amb la participació de Pilar Carrera, professora de la Universitat Carlos III de Madrid, i Jordi Claramonte, de la Universitat d'Educació a Distància, i estarà moderada per Antonio Méndez Rubio.
De 19.30 a 20.45 hores, la segona taula redona de la jornada estarà dedicada a la figura de Joan Fuster, moderada per Gonçal López-Pampló i amb la intervenció de Francesc Pérez Moragón, de la Universitat de València, i la poetisa i professora Lola Andrés.
La trobada 'Més Joan Fuster' abordarà les aportacions d'aquesta figura clau en el nostre context cultural amb motiu del centenari del seu naixement. Tancarà el dia el grup valencià de 'pop-rock' Tenda, amb un concert en el claustre gòtic de 22.00 a 23.00 hores.
El matí del dissabte 15 d'octubre està dedicada a la ciutat de València i, al llarg del matí, donarà visibilitat a agents que habitualment no tenen la rellevància social que mereixen.
'LLIBRES LLIURES?'
La trobada 'Llibres lliures?' d'11.00 a 12.15 hores reunirà en el claustre gòtic del CCCC a Miguel Morata, de la Llibreria Primado; Everilda Ferriols, presidenta d'Avivament Fest i cap del servei de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu; Lluís Pascual, de la Repartidora, i Ken Province, director de la llibreria United Minds, que conversaran sobre la situació actual de la cultura del llibre.
La seguirà en la Sala Refectorio de 12.45 a 14.00 hores la trobada 'Subciudad' moderat per Jorge Brunete i amb la participació d'Emilia Moreno, presentadora de l'espai Dones Lliures de Radio Malva; Salomé Rodríguez, del grup d'investigació Epistemologies del Sud, i Adrián E. Salavert, advocat del Centre Social Okupat Anarquista L'Horta.
S'abordaran les diferents iniciatives socials i de sensibilització cultural que convergeixen en la ciutat i que són poc conegudes, però que aporten arrels noves per a una convivència més lliure i més igualitària.
Paral·lelament, de 12.30 a 13.30 el claustre gòtic del Centre del Carme celebrarà el recital 'Fuster, Ferrater, Bonet: cànon a tres veus', programat de manera conjunta amb les seus de Barcelona i Palma de Mallorca amb motiu del centenari del naixement del poeta Gabriel Ferrater i de l'escriptor Joan Fuster, així com la celebració dels vint-i-cinc de la mort de l'escriptor i crític d'art Blai Bonet.
Presentat i moderat per Begonya Pozo, intervindran Josep Ballester, Esteve Miralles i Pau Vadell. En la primera sessió de la vesprada (de 18.00 a 19.15), Ana-Clara Rei moderarà en la Sala Refectorio la xarra 'Emergencias', amb la participació de la periodista Lucía-Asué Mbomio, l'escriptora sahrauí Tfarrah Mohamed i el periodista i músic Miquel Ramos, que va ser vocalista d'Obrint Pas.
Un diàleg sobre les jerarquies de poder i dispositius d'exclusió que afecten injustament a persones, grups i fins i tot multituds en condicions de subalternitat.
La segona trobada de la vesprada estarà protagonitzat per Esty Quesada -també coneguda com 'Sóc una pringada'- i Samantha Hudson, on conversaran al costat de la moderadora Isadora Guàrdia, professora de la Universitat de València, sobre la proliferació de pantalles en xarxa com a espaiament polític.
La trobada, titulat 'Enredando', tindrà lloc en el claustre gòtic del CCCC de 19.30 a 20.45 hores. Tancarà la jornada del dissabte l'artista de 'freestyle' Sara Socas amb un concert en el claustre renaixentista de 22.00 a 23.30 hores.
L'última jornada de la Biennal del Pensament estarà marcada per dos temes d'urgència: sostenibilitat mediambiental i nous autoritarismes.
La trobada 'Sosteniendo el aire', el diumenge 16 d'octubre d'11.00 a 12.15 hores en la Sala Refectorio, estarà moderat per Sergio Aires, portaveu de Fridays For Future, i comptarà amb la participació de Fernando Valladares de CSIC i el periodista i escriptor Juan Bordera.
Finalment, de 12.30 a 13.45, en la Sala Refectorio, 'Fascismo de baja intensidad' posarà en comú termes com a 'nou feixisme' o 'feixisme postmodern', de la mà de José Manuel Querol, de la Universitat Carlos III de Madrid, i Santiago López Petit, de la Universitat de Barcelona, i amb la moderació d'Antonio Méndez Rubio.
El concert de Lourdes Pastor, acompanyada de Melón Jiménez a la guitarra i Lara Wong a la flauta, serà el tancament d'aquesta primera edició valenciana de la Biennal de Pensament, en el claustre gòtic de 14.00 a 15.00 hores.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :