.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha insistit aquest dimecres que l'acomiadament ha de "avançar en termes europeus" i ser "reparatiu" i "restauratiu", i no centrar-se únicament en la indemnització.
"Abordarem les causes i després la indemnització serà diferent, segons l'impacte que pot tindre en la vida de les persones. Això és el que no fa Espanya i el que a Europa es remena. El problema està en la restitució de causes", ha dit Díaz en una jornada econòmica organitzada per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).
Díaz ha recordat que l'última reforma laboral no toca l'acomiadament, com va prometre, encara que ha reconegut que la nova normativa "eleva la indemnització per acomiadament", ja que "eleva els salaris i encareix els acomiadaments" com a "efectes col·laterals".
La ministra ha puntualitzat que els acomiadaments del futur, amb aqueixa "indemnització restaurativa", han de tindre en compte factors com l'edat, la formació o el sexe, encara que "serà el diàleg" el que l'incorpore.
"Espanya és diferent en l'acomiadament. Espanya té un problema. Estem treballant amb una norma de l'any 1980", ha dit en al·lusió a l'Estatut dels Treballadors.
DEMANA PUJAR ELS SALARIS
La ministra de Treball ha tornat a demanar als agents socials que s'asseguen en la taula de negociació de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), paralitzada des de començaments de maig.
"El AENC és una competència dels agents socials en la qual mai em ficaré (...). porten des del 5 de maig sense estar en aqueixa taula. Als fets em remet, això és així i no s'han tornat a asseure", ha exposat Díaz, que ha assenyalat, també, que les dades de conveni fins a setembre "són molt dolents", amb 653 convenis signats i una afectació d'una mica més de 1,5 milions de treballadors al país.
La titular de Treball els ha instat de nou a asseure's a negociar i ha expressat el seu respecte a la "autonomia de la voluntat de les parts". No obstant això, s'ha referit als advertiments del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, i a la seua recomanació de "pujar els salaris a Europa un 5%, perquè el risc de morositat i empobriment és absolutament real".
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :