Climent: L'Ivace destinarà el 2023 un total de 5 milions d'euros per donar suport a projectes de renovables a comunitats d'energia Climent: L'Ivace destinarà el 2023 un total de 5 milions d'euros per donar suport a projectes de renovables a comunitats d'energia
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Climent: L'Ivace destinarà el 2023 un total de 5 milions d'euros per donar suport a projectes de renovables a comunitats d'energia

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat aquest divendres que l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) preveu destinar en 2023 un total de 5 milions d'euros per a recolzar projectes d'energies renovables que siguen desenvolupats per comunitats d'energia.

El conseller d'Economia Sostenible, al costat de la directora del Ivace, Júlia Company, han visitat el polígon Font del Gerro per a conéixer de primera mà el projecte d'autoconsum compartit desenvolupat per la comunitat de propietaris del Polígon Industrial Font del Gerro (Asivalco), que ha comptat amb l'ajuda econòmica del Ivace.

Es tracta d'una instal·lació fotovoltaica de 33 kW, que proveeix a sis naus pertanyents a quatre empreses diferents, que va entrar en funcionament el passat 1 de juliol de 2022. El projecte ha comptat amb el suport econòmic del Ivace, que ha aportat 14.000 euros i tal com ha explicat Climent és un "inici prometedor que estic segur serà reeixit i anirà progressivament creixent i incorporant a moltes més empreses de Font del Gerro".

De fet, Asivalco ja va posar en marxa una instal·lació fotovoltaica de 10 kW en la seua seu en 2019 i està promovent altres projectes per a les empreses de l'àrea de serveis de Font del Gerro i voltants i també preveu, en col·laboració amb l'Ajuntament de Paterna, la instal·lació de marquesines en plaça de pàrquing amb plaques fotovoltaiques en la coberta.

En la seua intervenció, Climent s'ha referit a les comunitats d'energia com a element clau en la transició energètica, ja que "persegueixen fins no sols econòmics, sinó també fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brindar oportunitats d'ocupació, mantenint el valor de la generació de l'energia dins de la població local".

Per al titular d'Economia Sostenible, "la producció d'energia a nivell local és indispensable per a fomentar la producció d'energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica i les comunitats locals d'energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i fomentar un desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local".

Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d'enguany, són ja tres edicions de la línia d'ajudes del Ivace per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables i "el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de 7 projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives en 2022".

Climent ha advocat per una "autèntica transformació del sistema energètic que ens porte no sols a un model sostenible sinó també a un nou model més just, inclusiu i participatiu" en el qual la producció d'energia està en mans de la ciutadania, com a part activa que participa i es beneficia, a través de les comunitats energètiques, de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia a nivell local.

Ajudes del Ivace a les Comunitats d'Energia

La línia d'ajudes del Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l'ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l'activitat de l'agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal