El primer tren d'alta velocitat Madrid-València de Ouigo va arribar a l'estació de Joaquim Sorolla de la capital del Túria ahir dijous --un dia abans d'estrenar per al públic el seu servici 'low-cost'-- en un acte en el qual la directora general de la companyia, Helene Valenzuela, ha subratllat que s'escriu "una nova pàgina de la història ferroviària espanyola".
El primer tren va entrat ahir a l'estació de València a les 12.00 hores, i ha traslladat des de la capital, al costat de Valenzuela, la presidenta d'Adif, Maria Luisa Domínguez, i el secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, entre altres autoritats. L'acte ha comptat també amb la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, i la delegada del Govern, Pilar Bernabé.
Així, la companyia ha transportat els primers viatgers en la història que realitzen un viatge d'alta velocitat entre Madrid i València en un tren diferent als AVE o Avlo de Renfe, després de la liberalització del sector que va començar en 2020. És la segona línia en la qual opera en Espanya després d'estrenar la de Madrid-Barcelona al maig de l'any passat.
"'Valencians, tots al tren!'", ha exclamat Valenzuela durant l'acte institucional, en què ha destacat que, amb aquesta segona línia d'Ouigo, es dóna "un pas més en la liberalització de l'alta velocitat d'aquest país, que posseïx la segona xarxa d'alta velocitat més important del món".
Ouigo connectarà en 1 hora i 50 minuts l'estació de València-Joaquim Sorolla amb Madrid-Chamartín-Clara Campoamor, amb preus a partir de 9 euros per a adults al llarg de 5 freqüències diàries d'anada i tornada en 10 viatges al dia.
Així, la directiva ha posat l'accent en l'"èxit" del servici que uneix Madrid i Barcelona i ha destacat que la liberalització "està convertint en habitual aquesta manera de transport que abans no sempre estava al seu abast".
"Hui arribem a València, prompte Alacant i més tard a Còrdova, Màlaga i Sevilla", ha celebrat Valenzuela, que no ha pogut precisar a preguntes dels mitjans les dates exactes per a aquestes noves operacions. En el cas d'Alacant, ha apuntat que no depèn de la companyia, que ja ha presentat tots els papers per a homologar el sistema de seguretat ERTMS2. Respecte a Andalusia, una línia que opera amb el sistema PLZB ja descatalogat, queda "un any com a poc".
MÉS DE 35.000 PLACES SETMANALS
L'empresa, que pertany a la companyia pública de trens de França (SNCF), oferirà 35.630 places setmanals, és a dir, 14.252 places més que les contemplades en la seua oferta inicial, després de rebre l'autorització d'Adif per a afegir 2 freqüències diàries a les 3 incloses per a València en el paquet C de l'acord marc de la liberalització.
La nova oferta setmanal de la ruta Madrid-València se suma a les 64.134 de la línia Madrid-Barcelona, amb la qual cosa l'oferta total d'Ouigo a Espanya serà de vora 100.000 places setmanals (99.764), quasi triplicant la capacitat amb la qual va arrancar les seues operacions en la línia Madrid-Saragossa-Tarragona-Barcelona (35.630) el 10 de maig del 2021.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :