Rodríguez i 14 persones més, a la banqueta dels acusats quatre anys després d'esclatar el cas Alqueria Rodríguez i 14 persones més, a la banqueta dels acusats quatre anys després d'esclatar el cas Alqueria
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rodríguez i 14 persones més, a la banqueta dels acusats quatre anys després d'esclatar el cas Alqueria

L'expresident de la Diputació de València amb el PSPV i actual alcalde d'Ontinyent per la Vall ens Uneix, Jorge Rodríguez, s'asseurà aquest dilluns en el banc dels acusats al costat de 14 persones més quatre anys després que esclatara el conegut com a cas Alqueria, relatiu a contractacions presumptament irregulars d'alts directius en Divalterra --empresa pública de la corporació provincial ja tancada i que havia substituït a l'antiga Imelsa-- amb l'objectiu d'afavorir a persones afins del PSPV i Compromís.

En total, la secció primera de l'Audiència Provincial de València ha assenyalat 29 sessions per a aquest judici que es prolongarà durant tres mesos, des de setembre a novembre. La vista arrancarà el dilluns, 19 de setembre, i està fixada per a les 10.00 hores.

Rodríguez s'enfronta a una pena, tal com reclama la Fiscalia Anticorrupció, de huit anys de presó i 20 d'inhabilitació. La mateixa petició de presó l'estén al que fora el seu cap de gabinet en la corporació provincial, Ricard Gallego, i per a l'assessor Manuel Reguart (tots dos per cooperació necessària) i per als dos exgerentes de l'empresa pública Divalterra, Agustina Brines (per Compromís) i José Ramón Tiller (pel PSPV). El PP, que exerceix l'acusació, reclama 18 anys de presó per a ell.

El cas Alqueria se centra en les contractacions presumptament irregulars d'alts directius en l'empresa pública Divalterra --que es va tancar el mes de juny passat-- per a afavorir a persones afins del PSPV i Compromís.

Rodríguez va arribar a ser detingut el 27 de juny de 2018, quan ocupava el càrrec de president de la Diputació, institució de la qual va dimitir al juliol, si bé es va mantindre com a alcalde d'Ontinyent, càrrec que va revalidar en les municipals de juny de 2019 amb La Vall Ens Uneix, després de deixar a l'abril d'aqueix mateix any el PSPV.

A Rodríguez, Reguart, els dos exgerentes i Gallego, el fiscal Anticorrupció els atribueix els delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial.

A més, el fiscal demana per a les set persones contractades com a càrrecs d'alta direcció sis anys de presó: un per falsedat documental i cinc més per malversació de cabals per cooperació necessària; i altres sis per al lletrat-assessor de Divalterra, Jorge Cuerda, i un altre gerent, Xavier Simón, per falsedat, malversació i prevaricació. També demana el sobreseïment de la causa per a un altre dels investigats.

SISTEMA "INÚTIL I INEFICAÇ"

Sobre Rodríguez, Reguart, Brines i Tiller, el fiscal considera que van anar dissenyant un sistema artificiós d'àrees de gestió, costós per a l'empresa pública i "inútil i ineficaç" per al compliment dels fins públics que realment realitzava, per a afavorir a persones afins tant al PSPV com a Compromís, en perjudici de correcte i eficaç funcionament que ha de presidir la gestió d'una empresa pública.

Així, es va nomenar com a personal d'alta direcció a set persones sense subjectar-se als principis de capacitat, mèrit i transparència, en àrees sense contingut efectiu, i "sabedors" que els nomenaments anaven únicament a suposar cost salarial per a l'empresa pública, i obviant les funcions del consell d'administració. En aquesta línia, sosté que amb una política de "clar menyspreu al patrimoni públic" i en plena crisi econòmica, van fer "cas omís" a la legislació per a evitar el descontrol en les empreses públiques.

Quant a Gallego, sosté el fiscal que assistia als consells d'administració malgrat mancar de competències, i va arribar a fer callar i a insultar a l'auditor intern. Així mateix, assenyala que Rodríguez coneixia la il·legalitat dels contractes i buscant "injustament" una cobertura jurídica, el ple va classificar a Divalterra en el Grup I de l'administració, per a determinar el nombre màxim de directius i la retribució i duplicar la necessitat de finançament públic.

En aquesta línia, apunta que van ocultar els informes jurídics desfavorables a aqueixos contractes als membres del consell d'administració i van crear un òrgan de direcció paral·lel per a controlar a l'empresa pública. Rodríguez també va nomenar l'acusat Jorge Cuerda, lletrat assessor i funcionari, per a assistir-li en les tasques encomanades en relació amb les entitats instrumentals i exercir el control en la societat --de la qual va acabar sent secretari del consell d'administració--.

Al novembre de 2017 es va nomenar a Xavier Simón com a nou gerent, que havia sigut assessor de Rodríguez, i en una nova sessió al gener es van formalitzar dues noves contractacions d'alta direcció, també amb informes en contra, i amb un "indubtable perjudici" per a les arques públiques de totes aquestes contractacions, que el fiscal xifra en 1.122.085 euros.

El fiscal, com a responsabilitat civil, demana a Rodríguez, Gallego, Reguart i Brines que indemnitzen conjunta i solidàriament a Divalterra amb 1.009.000 euros, i a Tiller amb 1.001.000; amb 8.200 euros a Corda i Simón; mentre que els contractats hauran d'indemnitzar segons els salaris i indemnització rebuda en el seu moment.

"GENERAR DOLOR"

Per part seua, Rodríguez sempre ha defensat que aquest cas "no hauria d'haver existit" i s'ha mostrat segur que "tot acabarà bé" perquè "la veritat només té un camí". En diverses declaracions públiques que ha anat realitzant al llarg del procés, ha sostingut que per a "l'única cosa que ha servit" aquesta causa "és per a generar dolor i malgastar recursos públics".

En escrits presentats davant el Jutjat ha al·legat que no els va constar cap advertiment de la possibilitat que els contractes foren irregulars i molt menys delictius. Així mateix, defensa que no va tindre cap intervenció en la contractació dels responsables d'àrea i alguns d'ells ni tan sols ho coneixien i viceversa.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal