Igual que els dinosaures, els neandertals no sabien el que els esperava. La diferència és que els dinosaures van desaparéixer sobtadament després de l'impacte d'un meteorit gegant procedent de l'espai exterior. L'extinció dels neandertals es va produir de manera gradual. Van acabar perdent el seu món, una llar confortable que havien ocupat amb èxit durant centenars de milers d'anys i que a poc a poc es va tornar contra ells, fins que la mera existència va ser insostenible.
Els neandertals tenen ara un propòsit diferent. Veiem el nostre reflex en ells. No sabien el que els estava passant i no van tindre més remei que seguir pel camí que finalment els va portar a l'extinció. Nosaltres, en canvi, som dolorosament conscients de la nostra situació i de l'impacte que tenim en aquest planeta.
L'activitat humana està canviant el clima i ens porta directament a una sisena extinció massiva. Podem reflexionar sobre l'embolic en el qual ens hem ficat i fer alguna cosa sobre aquest tema.
Si no volem acabar com els neandertals, més val que ens posem les piles i treballem col·lectivament per un futur més sostenible. L'extinció dels neandertals ens recorda que mai hem de donar per descomptada la nostra existència.
Mark Maslin és professor de Ciències del Sistema Terrestre en la UCL i en el Museu d'Història Natural de Dinamarca. És director fundador de Rezatec Ltd, codirector de London NERC Doctoral Training Partenariat, membre del Comité Assessor del Festival de Ciència de Cheltenham i del Climate Crisi Advisory Group. És membre no remunerat del Consell de RSC de Sopra-*Steria, de Sheep Included Ltd i de NetZeroNow Advisory Boards. En el passat ha rebut subvencions de NERC, EPSRC, ESRC, DFG, Royal Society, DIFD, BEIX, DECC, FCO, Innovate UK, Carbon Trust, UK Space Agency, European Space Agency, Research England, Wellcome Trust, Leverhulme Trust, The Children's Investment Fund Foundation, Sprint2020 i British Council. En el passat ha rebut finançament per a investigació de The Lancet, Laithwaites, Seventh Generation, Channel 4, JLT Re, WWF, Hermes, CAFOD, HP i Royal Institute of Chartered Surveyors.
Trine Kellberg Nielsen és professora associada d'Arqueologia Prehistòrica en la Universitat de Aarhus, Dinamarca. Ha dirigit el projecte de l'exposició especial sobre els neandertals en la seu original del Museu Moesgaard 2020-2021, en Aarhus. Rep finançament del Fons d'Investigació Independent de Dinamarca.
The Conversation
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :