La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha anunciat la posada en marxa d'una unitat d'anàlisi i seguiment per a determinar la vulnerabilitat de les infraestructures "crítiques" davant qualsevol tipus d'emergència, estudiar el comportament del fenomen causant, anticipar decisions, minimitzar riscos i planificar millor l'estratègia.
Així ho ha traslladat en una reunió amb representants dels Consorcis Provincials de Bombers i del cos de bombers forestals de la Generalitat. A preguntes dels periodistes, Bravo ha remarcat que la unitat no es crea arran de l'incident del tren la circulació del qual es va veure interrompuda en topar-se amb l'incendi forestal de Begís (Castelló), on van resultar ferits diversos passatgers, sinó que es deu a la necessitat d'enfortir la resposta al nou escenari multiemergència que sorgeix arran del canvi climàtic.
La nova unitat s'incorporarà al lloc de comandament avançat (PMA) de cada emergència i estarà assentada en el 1·1·2, des d'on "determinarà la vulnerabilitat de totes les possibles infraestructures crítiques que es puguen veure afectades per qualsevol emergència".
Paral·lelament, Bravo ha avançat que s'analitzarà el Pla Territorial d'Emergència de la Comunitat Valenciana davant la previsió de continuar en "escenaris difícils" en incendis i inundacions. "La situació de multiemergència exigeix una revisió", ha asseverat.
"MAI HEM DEIXAT FORA A ADIF"
Respecte a l'incident del tren, a l'espera de rebre l'informe definitiu del PMA, ha insistit que la direcció de l'extinció no va avisar a Adif de les flames perquè "un incendi convencional es va convertir en tres hores en una tempesta de foc" i va passar de 600 hectàrees calcinades a 3.700. "Mai, en cap moment, hem deixat fora de cap escenari a Adif", ha recalcat.
Segons ha defensat, en tres hores es van prendre "moltíssimes decisions, decisions importants per a salvar la vida de les persones", quan "poblacions van haver de ser evacuades de forma rapidíssima i el propi lloc de comandament avançat es va veure embolicat per les flames, amb bombers atrapats". A més, ha recordat que hi ha una investigació oberta, que ha demanat respectar, i que en el jutjat "s'haurà de determinar la causa-efecte".
La també titular de Justícia s'ha preguntat què hauria passat si el tren no haguera circulat allí o "si ningú haguera sembrat una situació de pànic" a l'interior que va donar lloc al fet que alguns passatgers baixaren del comboi --quan van resultar ferides--, a més de recordar que "en altres vagons hi havia gent tranquil·la i no va passar res" i que aquest tren "no va patir cap mal per les flames perquè no estaven en la via".
"No estic assenyalant a ningú, però és important obrir tot el ventall", ha afegit en aquest punt, insistint que va ser un context de màxima complexitat en el qual "va passar el que va passar i no es va prendre aqueixa decisió perquè es van ocupar a prendre altres decisions".
Dit això, Bravo ha descartat que Pla Especial enfront del risc d'Incendis Forestals (PEIF) de la Generalitat no contemple específicament avisar a Adif o Renfe: "Diu el que diu, que el responsable de l'extinció pot adoptar qualsevol decisió dirigida a la protecció de les persones o poblacions".
Ha posat com a exemple que en altres incendis amb risc imminent de foc en la via es va avisar als gestors ferroviaris, a més de destacar que "en el seu moment" ja van contactar amb Adif perquè prenguera mesures de neteja i protecció a l'entorn de les vies de tren perquè "ocasiona molts problemes".
Durant la reunió, la consellera ha agraït als bombers la seua gran faena durant aquest estiu. "S'han jugat la vida tots els dies pel nostre patrimoni natural i per les vides. Molts van renunciar a les seues vacances per a sumar-se, el que demostra el seu esperit de servei publique i solidaritat", ha manifestat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :