Assegura que el comportament de l'ocupació a l'agost serà "molt forta i molt dinàmic"
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest divendres que el seu departament presentarà als agents socials al setembre, encara sense una data concreta, una proposta sobre el còmput dels anys de cotització per a les noves realitats del mercat de treball, com va recomanar el Pacte de Toledo.
Escrivá ha plantejat que existeixen "diverses palanques" sobre les quals es pot operar. Una d'elles és l'ampliació del període de còmput, més enllà de 25 anys, encara que també ha suggerit que al mateix temps que s'amplie es faça "un millor tractament de les llacunes, dels anys que no s'han cotitzat o (...) que s'excloguen alguns anys del còmput".
"Hi ha diferents combinacions. El 30% de les persones ja no tenen aqueixes carreres laborals lineals que hi havia abans, que anaven de menys a més, sinó que des de la crisi financera, tenim major volatilitat i hi ha persones que tenen els seus últims anys no amb les seues millors condicions", ha explicat en declaracions a 'laSexta' recollides per Europa Press.
Encara que els sindicats ja han expressat el seu rebuig a augmentar el període de còmput, el ministre ha assegurat que la proposta de la Seguretat Social tindrà un "benefici agregat" i confia a arribar a un acord amb els agents socials.
BON COMPORTAMENT DE L'OCUPACIÓ A l'agost
D'altra banda, ha assegurat que el comportament de l'ocupació a l'agost "serà molt forta, molt dinàmic", després de recuperar l'impuls perdut durant l'última quinzena d'agost.
La seua cartera va anunciar aquesta setmana que la Seguretat Social perdrà a l'agost 187.000 cotitzadors en afiliació mitjana, encara que sumarà 65.000 en termes desestacionalizats, xifra que prefereix ressaltar el ministre i que considera "molt bona dada".
"Si mirem les dades d'agost de la mitjana dels anys 2017-2019, que és una bona referència, perquè són tres bons anys del mercat de treball, en aquest període de l'any on cau l'activitat, com és conegut, la caiguda va ser de més de 200.000 ocupacions. Per tant, 187.000, que és una cosa transitòria i estacional, és una cosa que no ens preocupa, al contrari", ha dit Escrivá.
El ministre espera que el comportament de l'ocupació continue sent "extraordinàriament dinàmic", encara que ha reconegut que "és molt difícil fer previsions en el context actual". Encara així, Escrivá s'aferra al 1,1% de creixement de l'economia espanyola durant el segon trimestre de 2022 i a "els efectes mitigadors" de les mesures del Govern.
El titular de la Seguretat Social també ha volgut allunyar l'ombra d'una possible recessió tècnica, a la qual ha al·ludit recentment el Banc Central Europeu (BCE), i ha explicat que es tracta d'un escenari més en les projeccions de l'organisme.
"Els economistes, quan parlem de la possibilitat, ens referim a possibles escenaris, però no ha per què de ser el central. Els bancs centrals dissenyen diferents escenaris contingents i la situació és molt incerta. Hi ha un possible escenari de recessió tècnica, la qual cosa vol dir una caiguda transitòria d'activitat. No és l'escenari central", ha matisat el ministre.
PENSIONS AMB L'IPC I AUGMENT DEL SMI
Respecte a les pensions actuals, Escrivá ha garantit que s'actualitzaran al novembre d'acord amb la inflació mitjana, com estableix a la llei, pese al repunt de l'IPC al llarg de l'any. El ministre ha recordat que els ingressos de la Seguretat Social també estan augmentant, amb un increment del 8,5% al juliol de les cotitzacions socials.
"El saldo entre ingressos i despeses l'única cosa que reflecteix és una millora de la situació. Està en una llei que es va aprovar en el Parlament per a donar total certitud als pensionistes", ha recalcat.
Igual que les pensions, Escrivá ha assenyalat que s'actualitzarà el Salari Mínim Interprofessional (SMI), compromís del Govern per a aquesta legislatura, encara que ha recordat que és un assumpte que concerneix la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Escrivá ha precisat que el Grup d'Experts treballa per a determinar quin és el salari mitjà a Espanya i poder calcular així el 60% d'aqueixa xifra, que serà l'SMI per a 2023. No obstant això, el ministre ha subratllat que "mai s'ha tancat cap xifra" i la decisió final serà del Govern després de la discussió amb els agents socials.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :