La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l'Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d'Estiu, el dimarts 16 d'agost, a les 22.30 hores, 'Fallen Angels' (1995), escrita i dirigida pel cineasta xinés Wong-Kar-wai. Amb una duració de 92 minuts, la pel·lícula es projecta en versió original amb subtítols en valencià i es podrà tornar a veure el dijous 18 d'agost en el mateix horari.
Amb una estructura similar a la de 'Chungking Express' (1994), l'anterior treball de Wong, 'Fallen Angels' és una pel·lícula episòdica amb dos històries d'amor. Els destins d'un grup de persones s'entrecreuen a Hong Kong. Una d'elles és Leon Lai, un assassí a sou cansat del seu treball que es planteja deixar-lo. Michelle Reis és una prostituta que, a més de buscar-li els encàrrecs, fa el treball brut a Leon. Viu apassionadament enamorada d'ell, encara que mai s'hagen conegut en persona.
Intercalant-se amb aquesta història ens trobem amb un jove mut, Takeshi Kaneshiro, que viu amb son pare i té una difícil existència deguda a la seua mudesa. Els seus dies transcorren entre els dispars treballs nocturns i servir de consol a una jove enganyada pel seu nóvio.
Sobre la relació entre els dos films, el cineasta xinés va declarar: "Per a mi, 'Chungking Express' i 'Fallen Angels' són una mateixa pel·lícula que hauria de durar tres hores. Sempre vaig pensar que aquests dos films s'havien de veure junts, com un programa doble".
Univers Wong Kar-wai
Conformat per cinc pel·lícules, la Filmoteca d'Estiu ha programat un cicle del cineasta xinés Wong Kar-wai, que després prosseguirà al setembre dins de la programació regular de la Filmoteca de València en la seua seu de l'edifici Rialto.
Tot i haver nascut a la Xina continental, Wong Kar-wai (Xangai, 1958) va estudiar i es va formar com a cineasta a Hong Kong, ciutat en què transcorre la majoria de les seues pel·lícules. Considerat com un dels grans directors del cinema actual, Wong Kar-wai es caracteritza per un mètode de treball i un estil únics, molt vinculats a la seua col·laboració amb el director de fotografia Christopher Doyle.
Wong no parteix d'un guió tancat, sinó que crea les seues pel·lícules en el rodatge a partir d'idees merament esbossades. Potser és d'aquesta immediatesa creativa impulsada per la intuïció, i del tractament fragmentari, a vegades quasi oníric, que dona a l'espai i al temps, d'on sorgeixen la cadència sensual i la potència evocadora de les seues pel·lícules.
Les seues pel·lícules són de ritme lent, on tot s'insinua i res resulta obvi. Conten històries de cors trencats i amors impossibles, records estremidors i secrets mai revelats.
El cicle de la Filmoteca d'Estiu ha presentat en ordre cronològic cinc dels títols més destacats del director i guionista xinés: 'Chungking Express' (1994) (8 i 9 d'agost); 'Fallen Angels' (1995) (16 i 18 d'agost), 'Happy Together' (1997) (22 i 23 d'agost); 'Deseando amar' (2000) (25, 26 i 27 d'agost), i '2046' (2004) (2 i 3 de setembre). 'Fallen Angels' i 'Happy Together' s'han projectat en versió original amb subtítols en valencià.
Patrimoni audiovisual valencià
Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d'Estiu s'obrin amb la projecció d'una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets (8 mm, súper-8 mm i 9,5 mm), recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de pel·lícules familiars de temàtica estiuenca, pàgines d'un àlbum de família que recorre diverses dècades.
Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l'Arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.
Horaris i venda d'entrades
Les projeccions de la Filmoteca d'Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s'inicia a les 22.30 hores i la taquilla s'obri a les 21 hores. El preu de l'entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l'abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d'entrades anticipades en línia estan disponibles en la web de l'IVC.
La Filmoteca de València manté l'oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d'agost amb la celebració de la Filmoteca d'Estiu i les seues projeccions a l'aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d'Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l'any a la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.
La celebració de la Filmoteca d'Estiu, que organitza tots els anys l'IVC, és possible també gràcies a l'Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :