Yolanda Díaz pren les regnes de l'esquerra amb el projecte 'Sumar', abrigallada per dirigents de la societat civil Yolanda Díaz pren les regnes de l'esquerra amb el projecte 'Sumar', abrigallada per dirigents de la societat civil
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Yolanda Díaz pren les regnes de l'esquerra amb el projecte 'Sumar', abrigallada per dirigents de la societat civil



El procés d'escolta durarà sis mesos i després Díaz decidirà si és candidata

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, llançarà divendres que ve 8 de juliol el projecte d'escolta de la seva nova plataforma en un acte nodrit de representants d'organitzacions socials i la societat civil, amb el qual pren les regnes rearmar a l'esquerra, alacaiguda després de les eleccions andaluses.

El llançament de 'Sumar', que ja compta amb logotip i promociona la participació des de les xarxes socials, pretén mobilitzar un electorat progressista que en els darrers comicis ha tingut alts nivells d'abstenció, amb un procés que busca eixamplar i ampliar l'espai actual d'Unides Podemos.

A més, es produirà en un clima on les relacions amb la formació morada s'han recollit arran de la negociació del decret anticrisi, deixant enrere moments de tensió en el passat com s'aprecia al si de l'espai confederal.

PAPER DISCRET DELS PARTITS

L'acte de presentació serà en un lloc icònic de Madrid, al centre cultural Matadero, i segons han explicat a Europa Press des del seu equip, s'està perfilant una àmplia llista de personalitats rellevants de la societat civil.

També està contemplada la presència dels partits però sense cap dirigent de primera fila, més aviat es pensa en càrrecs rasos o militants per no enfosquir l'esperit de la iniciativa: donar pes i paraula a la ciutadania.

Per exemple, els comuns ja van avançar que hi seran presents i IU ha deixat clar la seva implicació amb aquesta iniciativa amb el seu informe polític de la seva Coordinadora Federal i en el cas de Podem estaran a disposició del que requereixi l'equip de la vicepresidenta.

A més, l'endemà se celebrarà un Consell Ciutadà de la formació estada i aquest cap de setmana té lloc el Congrés del PCE, que tindran ocasió de pronunciar-se sobre les línies mestres que fixi l'arrencada del procés d'escolta.

La percepció, segons destaquen diversos sectors d´Unidas Podemos, és que aquest acte entronitza i dóna més galons a Díaz al capdavant de l´esquerra alternativa al PSOE, reforçant així la seva posició de principal referent d´aquest espai després de la sortida de la política de Pablo Iglesias .

I és que entre les diferents seccions d'Unidas Podemos tenen clar que és la millor aposta per revitalitzar les opcions i ampliar les bases l'actual confluència, la marca actual de la qual acumula ja un desgast important.

SIS MESOS DE PROCÉS D'ESCOLA
Aquesta fase de la consulta amb la societat civil durarà aproximadament sis mesos amb una gira per tot Espanya i, una vegada conclosa l'etapa, Díaz va dir que prendrà una decisió sobre si serà candidata a les properes eleccions generals, cosa que es farà de manera col·lectiva i en tot cas mitjançant un procés de primàries.

L'eix central d'aquest procés d'escolta és conformar les bases ideològiques per a un proper projecte de l'esquerra per a la dècada vinent, que tindrà una translació electoral des de la voluntat d'obrir la política a la societat civil per vèncer la desafecció amb els partits i, alhora, reactivar el votant progressista.

Els seus propis estatuts pivoten des d'aquesta idea, 'Sumar' aposta per "fomentar i enfortir" la participació en política de la societat civil per "millorar la qualitat democràtica i el desenvolupament humà".

Alhora, ha emfatitzat que el projecte té vocació transversal i no es limita a l'esquerra del PSOE, un espai que va arribar a definir com a "petit" i "marginal".

EQUIPS DE DINAMITZACIÓ I NUCLI ASSESSOR AMB GRAN PES DELS COMUNS
Durant aquests mesos, en què ha preparat l'arrencada de la plataforma, Díaz ha desgranat que les formacions polítiques són imprescindibles en aquesta fase, però han de tenir un rol secundari mentre que a la centralitat del procés ha de recaure la ciutadania.

Així, s'organitzaran reunions amb caràcter sectorial, per a això hi ha grups de treball que dinamitzaran les sessions, la finalitat de les quals és perfilar un compendi de mesures per transformar el país. Des del seu equip posen com a exemple de la filosofia del procés d'escolta una trobada que Díaz va mantenir amb més de 50 experts del sector energètic per recollir les seves propostes.

Per ajudar-la a fer aquests passos, la vicepresidenta s'ha envoltat d'un nucli assessor de persones de la seva confiança, com l'edil de Compostel·la Aberta, Marta Lois, l'historiador i exportaveu d'En Comú Podem al Congrés Xavier Domènech, l'eurodiputat Ernest Urtasun , que denoten l'ascendència dels comuns en aquest projecte, a més del paper que exerceix el cap de gabinet Josep Vendrell. També hi ha molt propers diputats com Antón Gómez-Reino o Txema Guijarro i el clar suport del coordinador federal d'IU i ministre de Consum, Alberto Garzón.

CLIMA DE RECONNEXIÓ AMB PODEM

Aquest llançament també coincideix amb un clima de més sintonia entre Díaz i Podemos, després d'un temps de distanciament i alguna discrepància sonora, com l'enviament d'armes a Ucraïna, encara que la formació sempre ha destacat que Díaz és la seva candidata i li ofereixen la força de la seva organització per acompanyar-la, en recalcar que són "indispensables" per a la unitat.

Des de la formació estada perceben que la negociació del decret anticrisi ha generat cohesió i reconnexió amb la vicepresidenta, sobretot arran d'una negociació complexa i complicada amb el PSOE. I n'és una prova el simbolisme que va suposar la imatge de les tres ministres a l'acte de l'Orgull LGTBi que va organitzar Igualtat i també que vagi a un curs d'estiu que congrega tota la cúpula de Podem.

I és que fonts del partit consideren que, després de les eleccions d'Andalusia i el context polític actual, Díaz comprèn millor visió del treball del partit i els seus plantejaments per reclamar més ambició a l'Executiu cap a posicions netament d'esquerra.

D'altra banda, Díaz i el líder de Más País, Íñigo Errejón, han mostrat també acostaments els tres últims mesos en coincidir en diversos actes, a més de compartir per primera vegada un míting junts als comicis del 19J. Alhora, la relació amb la líder de Más Madrid, Mónica García, és bona i notòria la proximitat amb l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, amb qui va compartir l'acte 'Altres Polítiques' el novembre passat a València.
* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal