El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha anunciat que la Generalitat "invertirà més de 30 milions d'euros en la construcció de dos nous edificis a l'Arxiu Logístic de Riba-roja i en concret a les fases III i IV".
Arcadi España ha assenyalat que l'objectiu d'aquestes obres és "aprofitar tot l'espai que té la Generalitat a l'arxiu de Riba-roja per ampliar els serveis de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) per avançar a la digitalització de la Generalitat, així com un espai destinat a Sanitat per satisfer les necessitats d'emmagatzematge, logística i conservació de material sanitari suficient i reserves estratègiques".
El responsable d'Hisenda ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha realitzat aquest dimarts juntament amb la directora general del Sector Públic i Patrimoni, Isa Castelló, al Complex Logístic i Arxiu Intermedi de la Generalitat a Riba-roja.
Allí, Arcadi España ha anunciat la licitació de la redacció del projecte i direcció d'obra de les noves fases III i IV per a l'ampliació de l'Arxiu Logístic de Riba-roja per un import d'1,47 milions d'euros (IVA inclòs), amb una durada estimada de les obres entre 18 i 30 mesos.
Les fases III i IV tindran una superfície de 26.000 metres quadrats, que se sumen als 108.000 metres lineals que allotgen els dipòsits d'arxiu actualment de la fase II, així com a l'edifici on s'emmagatzemen els béns mobles dels diferents departaments del Consell a la fase I.
Inicialment, la fase III donarà solució d'espai a l'Arxiu Intermedi de la Generalitat en albergar nous dipòsits, mentre que la fase IV es destinarà al dipòsit de productes sanitari i com a espai polivalent per a la DGTIC.
Arcadi España ha justificat el projecte de construcció de les fases III i IV "perquè la Generalitat s'està adaptant als nous temps de la digitalització i de la transició energètica alhora que estem aprenent de les lliçons de la pandèmia de la COVID-19" .
Per això, -ha continuat el conseller-, "es posa de manifest la necessitat de disposar dʻequipament logístic suficient per satisfer les necessitats dʻemmagatzematge i conservació adequats de material sanitari en cas de situacions dʻemergència sanitària, alhora que ampliem lʻespai amb el que actualment compta amb la DGTIC per avançar en la digitalització de l'administració".
Autosuficiència energètica de tot el complex
Tal com succeeix amb les fases I i II, les noves fases que es liciten seran autosuficients energèticament, gràcies a la instal·lació d'energia fotovoltaica a les cobertes dels edificis, amb unes superfícies de 4.000 metres cudrats i 8.000 metres quadrats i amb potències de 216 kW i 290 kW, respectivament.
Arcadi Espanya ha assenyalat que malgrat la dimensió del complex, "totes les fases tindran capacitat energètica suficient procedent d'energia renovables per autoabastir-se", que ha afegit que s'estima que aquestes dues noves fases "eviten l'emissió anual de 271 tones de CO2 a l'atmosfera o l'equivalent a plantar 280 arbres".
Cal destacar que amb l'objectiu de millorar la seguretat i l'eficiència energètica de les instal·lacions de l'Arxiu Intermedi, el 2019 ja es va procedir al canvi de les refredadores, a la revisió de tota la instal·lació elèctrica, així com a la instal·lació d'un sistema d'autòmats que controlen les variables climàtiques als dipòsits que redueixen el consum d'energia.
Tecnologia BIM
Per a la redacció d'aquest projecte, la Generalitat exigirà als licitadors utilitzar la tecnologia BIM (Building Information Modeling), una nova eina de construcció completament digitalitzada i en format 3D.
En concret, es realitzarà un modelatge complet de l'obra, que permetrà posteriorment a la Direcció General de Patrimoni iniciar de forma exacta qualsevol obra o reforma amb estalvi de costos, més sostenible i amb més eficiència.
* Creative Commons
Cap comentari :