Un horari d'estiu i de tot l'any raonable exigeix un Pla de personal que després de molts anys, segueix sense realitzar-se.
La formació destaca la necessitat de realitzar un esforç en personal i planificació a mitjà termini que evite un minvament en un servei cultural bàsic per a la ciutat
El passat 27 de juny EU-València va presentar una moció a l'Ajuntament de València davant la preocupació de la formació respecte als horaris d'obertura de les biblioteques de la ciutat. La resposta per part de l'ajuntament va ser que hi ha un problema de personal, però que es compleix la llei que diu que les Agències de Lectura Municipal hauran d'obrir un mínim de 20 hores setmanals.
A conseqüència de la falta de personal, el qual és un problema que s'arrossega ja diversos anys, com la formació d'esquerres ha vingut posant de manifest, les biblioteques municipals pateixen fortes restriccions d'horari a l'estiu, les quals suposen una afectació del dret cultural fonamental a l'accés d'instal·lacions centrals en la dotació pública més essencial.
Amb la modificació de l'horari que implementa l'ajuntament des del 27 de juny fins a l'1 d'octubre les biblioteques obrin només els matins de dilluns a divendres. Les restriccions són fins i tot majors a l'agost on només obriran 8 biblioteques del total de la xarxa, reduint-se, per tant, a un quart del servei ordinari.
Les biblioteques públiques són part fonamental d'una ciutat i l'accés a les mateixes no ha de restringir-se en estiu, sent l'època on la gent (joves i majors) disposa de més temps d'oci, essent, a més a més, espais on resguardar-se en dies de calor extrema els quals malauradament seran cada vegada més freqüents dins del context actual de crisis climàtica i, resultant així, un benefici per a la població més vulnerable de València.
Per altra banda, EU destaca que la falta de personal és un problema greu que afecta la xarxa de biblioteques municipals no només durant l'estiu sinó també durant la resta de l'any. D'aquesta manera hi ha biblioteques municipals que no obrin algunes vesprades o alguns matins, conseqüència d'aquesta falta de personal. En preguntar a l'Ajuntament se'ns contestà que s'acompleix la llei que estableix el mínim d'hores en 20, tanmateix, nosaltres considerem que per tal d'oferir un bon servei de qualitat en una ciutat com València aquest mínim es queda curt i l'aspiració de l'Ajuntament no ha de ser vorejar aquest límit inferior. Davant d'aquesta situació resulta, per tant, curiosa la proposta de la construcció d'una nova biblioteca a la Malva-rosa quan a penes hi ha treballadors per mantenir en l'actualitat un servei de qualitat per a tota la xarxa. Cal enfortir la xarxa actual front a iniciatives expansives que no tenen en compte els costos de manteniment futur de les instal·lacions. Una biblioteca no és només infraestructura, sinó que ha de tindre treballadors per tal que de poder funcionar.
"Per tot això des de EU València ciutat hem insistit en la importància de les biblioteques com a part fonamental en la democratització de la cultura i reivindiquem la seua funció social".
La formació demana a l'actual govern local realitzar un diagnòstic exhaustiu de les necessitats de personal i, en conseqüència, dur a terme una planificació amb les regidories competents en matèria pressupostària i de personal, per tal de cobrir les eventuals situacions previstes de necessitat mitjançant borses de treball i altres tècniques de gestió en matèria de personal
Cap comentari :