El Festival Polirítmia, dedicat a les músiques i danses de la Mediterrània, ha reunit més de 3.000 persones a la plaça de l'Ajuntament de València en el primer cap de setmana de programació, protagonitzat per La Quadrilla del Molí, dins de les Nits de Folk de la Gran Fira de València; Niño de Elche, juntament amb Ylia i la banda musical del CIM Benimaclet; i el quartet liderat pel músic grec Stelios Petrakis.
Polirítmia està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, CEFIRE, l'Ajuntament de València i la Diputació de València, amb la col·laboració de la Universitat de València i l'Institut Ramon Llull.
Aquesta setmana, de dilluns a diumenge, gaudirem de dotze concerts més en diversos escenaris. Per la plaça de l'Ajuntament de València passaran Caamaño&Ameixeiras, Noelia Llorens 'Titana', Christos Barbas, Miquel Gil, Fraskito, Karmento i Les Folies de Carcaixent; d'altra banda, el Teatre Rialto acollirà els projectes de Xiomara Abello i Bia Maria, El Pantorrillas, Magalí Sare & Manel Fortià, i Electrogralla.
La Sala Matilde Salvador de La Nau acollirà el concert pedagògic d'Abraham Cupeiro, que tindrà lloc aquest dilluns a les 12.15 hores. L'artista multidisciplinar gallec presentarà el seu projecte 'Resonando en el pasado', un viatge musical al passat més remot de la nostra espècie a través del so d'instruments ancestrals com ara el càrnix o una flauta d'os que data del 46.000 aC.
Des de Galícia arriben, dilluns també, Sabela Caamaño i Antía Ameixeiras per a estrenar 'Aire!', el seu primer treball discogràfic. Juntament amb Carola Ortiz i Mario G. Cortizo, ens acostaran diferents músiques i balls populars galaics.
Noèlia Llorens 'Titana' pujarà a l'escenari el dimarts dia 5 per a rememorar totes les cançons de la música tradicional valenciana que l'han acompanyada des dels seus inicis. Respectant les estructures musicals, la cantadora godellenca ha modificat la lletra de les cobles antigues, allunyades del context social actual, posant el punt en una mirada feminista.
Dimecres a la nit, Polirítmia serà testimoni del gran encontre musical entre el multiinstrumentista grec Christos Barbas, el percussionista noruec Thomas Strønen i el baixista suís Björn Meyer. Aquest trio intercultural compartirà amb el públic un repertori eclèctic ple d'influències de la música clàssica, el 'folk', l'experimentació, l'ambient, el 'jazz' i altres sonoritats contemporànies.
Xiomara Abello i Bia Maria obriran els concerts en format 'showcase' al Teatre Rialto el dijous 7 de juliol, a les 20.00 hores. Arran d'una residència artística a Lisboa, impulsada recentment per l'Institut Ramon Llull, en col·laboració amb el Polirítmia, els assistents podran adelitar-se amb la posada en comú de dues arrels aparentment antípodes: la valenciana i la portuguesa.
I, en acabar, ens traslladarem a la plaça de l'Ajuntament per a celebrar amb Miquel Gil els 20 anys del disc 'Orgànic', tot un referent musical contemporani. Un directe que comptarà amb alguns dels músics que van formar part de la primera banda de l'artista catarrogí, reunits expressament per a aquest concert.
El segon i últim cap de setmana del Polirítmia començarà el dia 8, al Teatre Rialto, amb 'Las coplas del molino', del cantador, ballador i investigador murcià El Pantorrillas. La nit de divendres serà per al flamenc de Fraskito, que convidarà a l'escenari de la plaça artistes del cant tradicional valencià com ara Pep Gimeno 'Botifarra' o Carles Dénia, entre molts altres. Magalí Sare i Manel Fortià, Karmento, Electrogralla i Les Folies de Carcaixent posaran el punt final a aquesta cinquena edició.
Polirítmia a les aules
Paral·lelament a la programació escènica, el festival inaugura aquest dilluns, 4 de juliol, a La Nau, la seua proposta formativa. De dimarts a dijous, de 10.00 a 14.00 hores, s'impartiran tres tallers organitzats pel CEFIRE, adreçats al professorat i a músics professionals. Enguany, les propostes docents venen de la mà de la dolçainera valenciana Susana Díaz Tejedor, el multiinstrumentista grec Christos Barbas i l'artista murcià Miguel Ángel Montesinos, 'El Pantorrillas'.
Els concerts tenen lloc a la plaça de l'Ajuntament de València i són d'accés lliure i gratuït, sense necessitat de reserva. Les propostes del Teatre Rialto també són gratuïtes, però cal retirar les invitacions en taquilla una hora abans del concert. La programació continua fins al 10 de juliol i pot consultar-se en el web del festival: https://poliritmia.ivc.gva.es/.
* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Cap comentari :