El responsable autonòmic d'Hisenda, Arcadi España, aspira a obtenir més ingressos amb les liquidacions i els lliuraments a compte amb la vista posada a les eleccions autonòmiques i municipals, el Govern valencià del Botànic se la juga el 2023. I, per a l'últim exercici de la seua segona legislatura, el Consell que presideix Ximo Puig aspira a uns “pressupostos expansius i importants”, en paraules del responsable d'Hisenda, Arcadi España. És a dir, a disposar de més diners per gastar més i quadrar políticament uns comptes la negociació dels quals entre els socis es preveu costa amunt.
Per això, en un context d'infrafinançament crònic, amb la reforma del model caducat ajornada sine die, la "primera prioritat" del Consell sigui ara aconseguir un "volum important de recursos" per poder elaborar els comptes del proper any. La fórmula no és cap altra que tocar a la porta del Govern d'Espanya, com s'ha fet en els últims anys en què, a més, s'ha recorregut a partides d'ingressos ficticis per elaborar els pressupostos (reivindicatives, segons la terminologia de la Generalitat). Segons Espanya, el 2023 encara s'arrossegaran les conseqüències de la pandèmia i caldrà afrontar les de la guerra a Ucraïna.
El Consell buscarà aquest dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera amarrar més recursos de l'Estat per al 2023, tal com ha admès Espanya, que ha assenyalat tres àmbits on poder actuar per millorar els números del present exercici. En primer lloc, el responsable dels comptes autonòmics espera una "millor" liquidació, que va amb dos anys de retard, per al 2023.
Als seus càlculs entra també un increment dels lliuraments a compte, després de confirmar una millora del tercer dels aspectes: la flexibilització del dèficit autoritzat, que el Consell de Ministres ha elevat del 0,1 al 0,3. A la pràctica, més marge per gastar.
Però com en tota reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que asseu a la taula Govern i comunitats autònomes, la Generalitat voldrà abordar la reforma del model de finançament autonòmic. Això sí, a la cita d'aquest dimecres no figura a l'ordre del dia, cosa que ja han lamentat tant el PP com Ciutadans.
Conscient que l'horitzó d'una reforma és lluny, Espanya ha tornat a insistir en la necessitat d'una quitació del deute i d'un fons transitori per evitar precisament a la Comunitat Valenciana continuar engreixant el deute com a conseqüència del infrafinançament. En aquest sentit, l'exigència valenciana passarà també per un "dèficit asimètric" entre comunitats quan es restableixin les regles fiscals.
L'argument del Consell és simple: “No es pot tractar de la mateixa manera aquelles comunitats que no tenen una mateixa situació de partida”.
"Volem que també s'obri aquest debat i que es tingui un dèficit asimètric en funció de les característiques específiques de cada comunitat autònoma", ha sentenciat Espanya.
* Creative Commons
Cap comentari :