El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Conselleria de Cultura, per mitjà de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), atén tots els gèneres actuals, entre els quals el circ té un protagonisme especial. Aquesta disciplina ha eixamplat els seus marges en els últims anys per a abordar la creació més contemporània, en fusió amb les tècniques habituals dels seus artistes.
Els espectacles programats entre el 4 i el 28 d'agost en diversos emplaçaments de la ciutat tracten temes com la sororitat, les relacions col·laboratives o la necessitat de frenar la degradació mediambiental.
Per a Inma Expósito, directora artística del festival: "El circ ha sigut una de les últimes disciplines de les arts escèniques a incorporar-se a Sagunt a Escena, que porta prop de 40 edicions. Encara que haja arribat fa poc a les files de la programació, no és menys important que la resta, per això hem volgut donar-li el punt de presència que mereix, ja que, mitjançant aquesta disciplina, els i les artistes exploren les possibilitats del llenguatge escènic per a invitar-nos a qüestionar els fonaments de l'existència dramàtica".
La Finestra Nou Circ, formació valenciana que des de 2012 gestiona projectes amb objectius socials i artístics, serà l'encarregada d'arrancar la programació del festival el dia 4 a la Glorieta. Dirigit per Pablo Meneu i Olga Osuna, 'Tramvia Nº12', creació de 2021, reuneix cinc intèrprets, curiosos personatges en espera en una estació. Roda, malabars, maces i acrobàcies són algunes de les tècniques amb què els artistes van traçant una trama absurda que apunta cap a la resiliència humana i els avantatges de l'enfocament col·lectiu enfront de l'individualisme.
La peça 'Waterfalls' ofereix el dia 6, a la Glorieta, el seu teatre físic i gestual pròxim al 'clown'. A això se suma la dramatúrgia de teatre de carrer en una proposta de la companyia mallorquina La Mecánica. En aliança amb els txecs Mime Prague, gràcies a la direcció del reputat Radim Vizváry, la peça ofereix una successió de moments caòtics amb l'aigua com a protagonista. Els seus dos intèrprets s'enredren en un circuit un poc desastrós i esguitat d'humor que ja ha recorregut festivals d'Itàlia, Líban, República Txeca i Espanya.
Dones, color i cooperació
En '#Sueña', l'artista madrilenya Mireia Miracle uneix el llenguatge gestual del 'clown', la dansa i la música en directe. Estrenat el mes de juny passat en el festival Circada de Sevilla, és el segon treball en solitari de l'experimentada creadora, que va aconseguir amb 'Rojo' (2018) diverses nominacions i premis com el d'Artista Emergente Zirkólika.
Pujada a una bastida, l'artista desplega la seua vis més còmica en una peça irreverent, destinada als joves, que gira entorn de la vocació. El color i la música transformaran el gris i la rutina inicial en una celebració col·lectiva, una descàrrega d'optimisme i energia. La peça es pot veure el dia 12 en la pujada al castell.
Les protagonistes de 'Trenzadas' són les artistes Sofia Demicheli, Veronica Capozzoli i Linda de Berardinis. La peça, que s'ofereix el dia 18 a la Glorieta, és un homenatge a la sororitat, la cooperació i el valor de la col·lectivitat com a força que mou el món. Al llarg de 45 minuts es mostra un recorregut que permetrà a les tres descobrir que juntes poden superar qualsevol límit o impediment.
Berardinis, Capozzoli i Demicheli posseeixen formació eclèctica en diferents disciplines circenses com la perxa xinesa, verticals sobre cadires, contorsió o trapezi, habilitats que despleguen durant l'obra. Residents a Barcelona, han transitat per diferents escoles internacions, han treballat en diversos països i estan vinculades a la Central del Circ o a l'Ateneu Nou Barris de Barcelona, dos dels principals focus d'activitat circense a escala nacional. La direcció de l'obra és de Jordi Fàbregas, experimentat productor i director en 23Arts Brothers Projections.
El medi ambient, en el centre
"Els cossos en acció i la rialla estableixen un espai de reflexió tan necessari com potent en la societat. L'essència del pallasso, del 'clown', la nuesa del fet circense, la tendresa que se'n desprén, l'humor subjacent o l'equilibri constant amb què es treballa, estableixen paral·lelismes amb la vida mateixa. Tots aquests ítems representen la idea global del tot programàtic que hem volgut transmetre en aquesta edició.
A més, la selecció de companyies participants correspon a un propòsit de donar suport a la creació valenciana i també a la femenina, amb l'objectiu de visibilitzar les dones creadores en totes les expressions escèniques", afig Inma Expósito sobre els espectacles.
És el cas de la segona proposta valenciana, 'Plàstic', dirigida per Guadalupe Sáez (també autora) i Patricia Pardo. És una obra de teatre de text, objectes i 'clown' que tracta sobre el canvi climàtic. Com diuen les seues directores, "està escrita per a xiquets i pensada per a adults que encara creuen que es pot canviar el món".
En un 2078 apocalíptic, quatre amics s'ajunten per a celebrar un aniversari. A través d'una cançó popular i de diferents artefactes, 'Plàstic' recorre dades clau de la crisi climàtica, des de les recents vagues d'estudiants fins a una futura gran crisi. Una obra per a prendre consciència sobre els problemes derivats del consum excessiu i de la contaminació.
Interpretada per Merxe Aguilar, Laura Giner, Pau Gregori i Sandra Sasera, compta amb l'escenografia i els titelles de Miguel Ángel Camacho. La tercera peça familiar de La Família Política, col·lectiu que des de 2010 desenvolupa projectes escènics propis, es podrà veure el dia 21 al Centre Cívic de Port de Sagunt.
L'última de les propostes d'aquest àmbit és 'Peus dalt', de Spinish Circo, un espectacle dirigit per Pau Portabella. Una creació sense text que combina tècniques circenses amb teatre, moviment i un toc d'humor. La proposta valenciana es pregunta sobre el que significa viure en societat i sobre el que es considera normal dins de la comunitat. Marius Dince aporta els equilibris amb maces i malabars; Anna Kurikka, veu i acrobàcies, i Edu Martínez, Maive Silvestre i Juan Manuel Cisneros despleguen malabars i acrobàcies. La música original i en directe és obra de Gilbertástico.
* Creative Commons
Cap comentari :