El Centre del Carme celebra el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent per cinqué any consecutiu El Centre del Carme celebra el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent per cinqué any consecutiu
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Centre del Carme celebra el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent per cinqué any consecutiu


El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) celebra, aquest dimarts 26 de juliol, el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent, un esdeveniment organitzat pel Consorci de Museus juntament amb Moviment per la Pau – MPDL Comunitat Valenciana que pretén donar visibilitat a totes aquelles dones afrodescendents que encara s'enfronten a diverses formes de discriminació per la seua raça, gènere, nacionalitat, estatus migratori o condició social.

L'origen d'aquesta celebració es remunta a 1992, quan les dones de 32 països d'Amèrica Llatina es van reunir a República Dominicana en la Trobada de Dones Afrodescendents, amb l'objectiu de crear aliances i afrontar el racisme des de la perspectiva de gènere.

L'esdeveniment se celebrarà de 18.00 a 20.00 hores a la Sala Refectori del CCCC, amb accés gratuït. La presentació anirà a càrrec d'Isabelle Mamadou, responsable del Moviment per la Pau (MPDL) a València, i estarà moderat per Esther Mamadou, responsable de l'Àrea de Protecció Internacional d'aquest. A més, comptarà amb la participació d'Epsy Campbell Bar, vicepresidenta de Costa Rica entre 2018 i 2022, que llegirà el missatge de benvinguda.

"Des del Centre del Carme treballem per promoure el respecte i la inclusió per mitjà de l'art i la cultura, donant visibilitat a qüestions relacionades amb la igualtat i la diversitat",
ha assenyalat el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

"Per cinqué any consecutiu -ha continuat Pérez Pont-, celebrem, juntament amb Moviment per la Pau, aquesta jornada dedicada a la dona afrodescendent, una celebració que mostra la riquesa de matisos del nostre temps i la discriminació que encara hui pateixen milers de persones per qüestions de gènere, raça, identitat sexual, nacionalitat o economia. Amb això, manifestem la ferma voluntat de sumar-nos a les persones i les entitats que treballen perquè aquesta realitat millore i perquè la legislació vigent en aquestes matèries s'aplique i evolucione".

La celebració del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent començarà amb la lectura d'un manifest a càrrec de dones afrodescendents de València, a la qual seguirà un recital de poesia de la mà de Gabriella Nuru, Rachel Baseme i Montserrat Anguiano, que expressaran el que suposa per a elles ser afrodescendents en un món desigual, acompanyades per la música en directe del reconegut artista i compositor congolés Doudou Nganga. 

A continuació, es projectarà, per primera vegada a Espanya, el documental 'Miss Panamá', centrat en la figura de Gloria Karamañites, la primera dona negra que va guanyar el conegut concurs de bellesa fa 40 anys. Un film que explora les dimensions racials dels concursos de bellesa i la persistència de projectes d'emblanquinament en la representació de les dones negres en els mitjans.

Després de la projecció se celebrarà un col·loqui amb Lamar Bailey Karamañites, filla de la representant de Panamà en Miss Univers en 1980 i codirectora del documental, així com amb la mateixa Gloria Karamañites, que hi participarà virtualment des de Nova York.
L'actuació de dansa africana del grup de ballarines de la Federació Unió Africana signarà el tancament de l'esdeveniment.

Dues exposicions

Al mateix temps, la Sala Refectori serà l'escenari de l'exposició de pintura 'Journey to Querencia', que mostra el viatge emocional i les múltiples facetes de l'artista afrodescendent autodidacta Rachel Baseme, i 'Dona, mujer, woman', un 'collage' digital en què Montserrat Anguiano i Rubén Antón retraten trenta dones negres des del segle XVIII fins a l'actualitat, visibilitzant en una mateixa obra la lluita feminista i antiracista i la memòria històrica LGTBIQ+.

Més informació: Consorci Museus.


* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal