L' Audiència Nacional ha proposat jutjar l'exconseller i exdelegat del Govern a la Comunitat Serafín Castellano (PP) ia 31 persones més per formar una organització criminal que presumptament es va concertar per alterar l'adjudicació de contractes de extinció d'incendis al sector de la navegació aèria mitjançant la corrupció de funcionaris i autoritats.
Segons la interlocutòria de processament del conegut com a cas del “càrtel del foc” , que s'ha fet públic aquest dimecres, els tripijocs es van estendre a altres comunitats i fins i tot a altres països, i només a la Comunitat, on s'han detectat major quantitat d'irregularitats , es van concertar contractes per un total de 151.585.386,22 euros entre 1999 i 2017.
El magistrat Manuel García Castellón considera que els fets poden ser constitutius de delictes d'organització criminal, alteració de preus en concursos o contractació pública, suborn, falsedat documental, malversació de cabals públics, prevaricació, associació il·lícita, negociacions prohibides a funcionaris públics, tràfic de influències i exaccions il·legals.
El procediment es dirigeix, a més de contra el citat exconseller dels governs de Francisco Camps (Conselleria de Governació) i Eduardo Zaplana (Sanitat i Justícia), contra empresaris de la navegació aèria, autoritats i funcionaris, i és fruit de la investigació fiscal, de diligències dels Jutjats dInstrucció 1 i 2 de Sagunt (València) i del Jutjat dInstrucció 8 de Sevilla.
La interlocutòria indica que del que s'ha investigat “ha quedat prou acreditat que un grup de persones i entitats, actuants al sector de la navegació aèria per a extinció d'incendis, amb ànim de lucre i mitjançant múltiples àrdides i mecanismes, s'han concertat per alterar » els processos de «contractació i adjudicació pública».
Amb aquesta finalitat, prossegueix la interlocutòria, «es va corrompre, mitjançant compensacions econòmiques, múltiples funcionaris i autoritats intervinents en l'adopció de decisions inherents als processos de contractació o del control i execució del contractat».
Tot això s'aconseguia “mitjançant actuacions, decisions o comportaments, injustos, injustificats, arbitraris” dels investigats.
En uns casos «incrementant indegudament la despesa a favor de les persones i empreses concertades» i en altres «permetent pròrrogues o modificacions contractuals indegudament».
El que feien «sense la corresponent memòria justificativa o sense les ofertes tècniques o sense les regulars actes d'iniciació i finalització dels serveis o dels comunicats mensuals de treballs o de les actes de conformitat amb els treballs, o sense compliment de les característiques mínimes de les PPT); bé aprovant indegudament facturacions; o bé afavorint determinades persones i entitats».
Els empresaris i les seves companyies, continua el jutge, s'integraven en un grup d'actuació que es repartia «geogràficament el mercat de la contractació pública al sector», i fins i tot mantenien reunions on «preestablien» quines societats concretes concorrerien (i quines no), a quines zones d'influència, amb quins torns rotatoris, quan en forma d'UTES, i establint-se a més successives compensacions i liquidacions econòmiques com a conseqüència de tal manera de procedir.
Els tripijocs no només es desenvolupaven a Espanya, sinó també a altres països, ia vegades es va provocar que algun concurs quedés desert generant-se un increment posterior del preu de licitació en el procediment negociat sense publicitat.
En altres, prossegueix, les pròrrogues arbitràries i injustificades dels contractes i els injustificats expedients d'enriquiment injust generaven “increments notabilíssims” als imports finals d'adjudicació o als costos totals dels contractes.
El magistrat reflecteix que, conforme ha informat la IGAE, només a la Comunitat Valenciana, on s'han constatat les principals infraccions, amb subjecció a l'exclusiva concurrència d'AVIALSA (vinculada a l'investigat principal Vicente Huerta Domínguez) i ocasionalment UTES en què s'integraven altres investigats, entre el 1999 i el 2017, es van concertar contractes per import total de 151.585.386,22 euros.
PAGAMENT DE DÀDIVES O REGALS A FUNCIONARIS I AUTORITATS
La investigació apunta que era mitjançant dádives o regals com els principals investigats corrompien funcionaris i autoritats influents o intervinents en les decisions de contractació.
D'aquesta manera obtenien, per a ells mateixos o tercers, les decisions afavoridores en aquestes tramitacions, contractacions i execucions contractuals.
Igualment, afegeix, "s'ha constatat una actuació sistemàtica de generació d'actituds clientelars en l'àmbit de l'administració intervinent en el sector".
En concret, s'ha comprovat que, a l'àmbit contractual de la Comunitat Valenciana i de la Catalana, el grup d'entitats o societats vinculades amb AVIALSA va realitzar per diversos mitjans, a favor de funcionaris o autoritats, lliuraments de metàl·lic o regals consistents en vehicles, caceres, armes de foc i accessoris, rellotges i joies o estades a establiments hotelers.
L'acte apunta que només a Serafín Castellano Gómez (conseller des del 2003 fins al 2014 i exsecretari del PPCV), i sense que això esgoti totes les dons lliurades, se li van fer, tenint en compte únicament l'àmbit de les activitats cinegètiques, regals per import no inferior a 163.736,02 euros.
El titular del Jutjat Central d'Instrucció 6 relata una altra sèrie de pagaments a funcionaris i autoritats i subratlla també que al «pactat funcionament dels investigats al·ludits i les seves empreses va contribuir també l'ús instrumental de l'AECA (Associació Espanyola de Companyies Aèries) gestionada, a tal fi, pel també investigat Dámaso Castejón Amenedo».
Cap comentari :