#DretCivilValencià
#Ajv
El 29 de juny es compliran 315 anys de la publicació del Decret de Nova Planta de 1707, que «va fulminar l’autogovern valencià en l’àmbit públic», amb l’eliminació de les institucions forals valencianes, tal com va ocórrer a tots els territoris de la Corona catalanoaragonesa, però «addicionalment, al Regne de València el càstig de Felip V va suposar també l’anul·lació del Dret Civil», que regulava les relacions jurídiques entre els particulars, indiquen des de l’entitat.
L’Associació de Juristes Valencians ha convocat una concentració unitària per al pròxim dimecres 29 de juny a la plaça de la Mare de Déu de València per a reclamar la recuperació del Dret Civil del poble valencià i «evitar, 40 anys després, un nou 143», en referència a l’article de la Constitució espanyola a través del qual es va tramitar l’Estatut valencià
L'ICAV, il·lustre col·legi d'Advocats de València també ha recordat a tots els seus col·legiats aquesta data i la concentració que ha convocat l'Associació de Juristes Valencians
La data coincidirà amb el debat al ple de les Corts d'una proposició no de llei, presentada pels grups parlamentaris Socialista, Popular, Compromís i Unides-Podem, per demanar «agilitat» al Congrés i el Senat en la reforma constitucional pendent de l'article 49 i que, al mateix temps, s'incloga la recuperació del Dret Civil Valencià en aquest procés.
El president de les Corts Valencianes també ha fet una crida perquè la societat valenciana secunde i participe en aquesta concentració, que tindrà lloc a les 19.30 h a la plaça de la Mare de Deú de València.
En la reforma de l'Estatut d'Autonomia del 2006 es va recuperar el Dret Civil Valencià com un dels eixos de l'autogovern, la qual cosa va possibilitar l'aprovació de lleis pròpies com ara les del règim econòmic matrimonial, relacions familiars de fills i filles amb pares i mares no convivents o la llei d'unions de fet formalitzades. Totes aquestes disposicions legals van ser anul·lades per tres sentències del Tribunal Constitucional, que van buidar així les competències reguladores en matèria civil a les Corts.
Des de llavors, l'Associació de Juristes Valencians treballa per defensar el Dret Civil Valencià i unir les diferents formacions polítiques valencianes, les forces sindicals, universitats, els ajuntaments, les associacions empresarials, col·legis professionals i associacions culturals de diferents àmbits per reclamar de manera conjunta una reforma constitucional que «incloga el reconeixement de la capacitat dels representants del poble valencià per poder legislar en assumptes civils».
En aquesta línia de treball, l'associació va aconseguir que les Corts presentara al Congrés dels Diputats la proposició de llei per a la reforma de la disposició addicional segona de la Constitució, per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià. Aquesta proposició va ser publicada al Butlletí Oficial de les Corts Generals el 28 de febrer de 2020 i continua a l'espera de la seua tramitació parlamentària.
Reforma de l'article 49
Així mateix, està pendent, encara que en un estat «més avançat», la reforma de l'article 49 de la Constitució, per substituir la paraula «disminuïda» per un terme «més respectuós» amb les persones amb diferents capacitats. L'associació demana que les dues reformes es facen «de manera conjunta i al més prompte possible».
De fet, des del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitats (CERMI-Estatal), ja han manifestat mitjançant una carta al president de les Corts que «no hi ha cap inconvenient» per la seua part perquè «la reforma valenciana vaja conjuntament amb la reforma de l'article 49», ha apuntat l'Associació de Juristes Valencians.
Per tot això, en la proposició no de llei que es debatrà al parlament valencià aquest dimecres es demanarà a les Corts que insten el Consell a dirigir-se a la Secretaria d'Estat de Relacions amb les Corts i Assumptes Constitucionals perquè reclame al Congrés que, «com més prompte millor», es culmine la tramitació parlamentària completa.
A més, es reclamarà la votació al ple de la cambra de la proposició de llei que van aprovar les Corts el 5 de febrer del 2020, i que aquesta reforma, «per economia processal», es faça conjuntament amb la de l'article 49 de la Constitució.
Finalment, la proposta també sol·licitarà el suport del parlament valencià a la concentració per a «la defensa de la recuperació de la capacitat legislativa en matèria civil del poble valencià, així com dels drets civils i de l'autogovern, tal com prescriu l'Estatut d'Autonomia»
.
* Creative Commons
Cap comentari :