Gran part de la cúpula de l'empresariat espanyol s'ha reunit aquest dimecres a Madrid a l'Assemblea General anual de la patronal més gran del país, CEOE. El seu president, Antonio Garamendi, ha començat el discurs destacant "la preocupació" de les empreses per la situació econòmica d'inflació disparada, que ha advertit que ja no és “conjuntural”. Tot seguit, la seva intervenció ha estat plena de missatges al Govern de coalició,
amb dues idees que han destacat sobre la resta: el rebuig a l'augment d'impostos a les empreses energètiques que s'està discutint al si del Govern i la petició dels empresaris de més ajustaments a les pensions, mitjançant un "nou factor de sostenibilitat" .
L'oposició a impostos "a la carta", és a dir, a les empreses energètiques que estudia el Govern en aquests moments han acaparat el focus de gran part de les paraules d'Antonio Garamendi.
Es tracta d'un moment clau, ja que l'Executiu pretén aprovar el proper pla anticrisi aquest dissabte i el debat de diverses mesures encara està obert.
A Unidas Podemos exigeixen al PSOE que s'inclogui ja un augment de la fiscalitat a les elèctriques. Els socialistes, força majoritària a l'Executiu, coincideixen a prendre mesures en aquest sentit, però de moment les parts difereixen en el com i el quan.
Amb una cita al dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht, el líder dels empresaris ha clamat contra aquest augment extraordinari de la fiscalitat a les elèctriques pel seu augment de beneficis, emplaçant la unitat de totes les empreses i sectors. "Compte amb aquests anuncis d'aquella manera. S'està parlant de pujades de fins al 10% de l'Impost de Societats", ha advertit Garamendi. "Compte, que no ens sembli que un sector pagui i que un altre no pagui. Recordeu-vos el que va dir al seu dia [Bertolt Brecht]: 'Primer els jueus, després van ser els comunistes i després em va tocar a mi'.
"Compte, perquè jo crec que ens necessitem tots i l'impuls de la gran empresa és necessari perquè la mitjana funcioni i perquè la petita activi", ha dit Garamendi. El president de la patronal ha subratllat que “seria un autèntic error una pujada indiscriminada dels impostos, especialment al món empresarial”.
"Crec que les regles al camp de joc, com en futbol, són unes. No les pots alterar i dir un dia et cobro i demà passat a tu no.
Ahir mateix el sector energètic va caure 4.000 milions a la borsa. Anem amb compte”, ha reclamat l'empresari basc.
Un altre dels temes més repetits pel líder dels empresaris espanyols ha apuntat a les pensions.
La patronal ha insistit en la seva cita gran anual a posar en dubte la reforma del sistema que està duent a terme el Govern, amb el ministre José Luis Escrivá al capdavant. Està pendent el tancament d'aquesta, amb un segon bloc de canvis que cal aprovar aquest any i que compta amb un context complex, amb les dretes i la patronal distanciant-se del consens.
Antonio Garamendi ha exigit que la reforma ha d'incloure més ajustaments, a través d'un nou factor de sostenibilitat. La CEOE no va donar suport al mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), que el Ministeri de la Seguretat Social va acordar només amb els sindicats per substituir l'anterior factor de sostenibilitat del PP. El Govern de Mariano Rajoy va endarrerir aquesta mesura i mai la va arribar a aplicar, enmig d'una forta oposició social i política a la reforma unilateral del 2013.
El president de CEOE ha insistit que els empresaris van donar el vistiplau a la recomanació del Pacte de Toledo de tornar a lligar les pensions a l'IPC perquè l'Executiu "es va comprometre" que aquest factor de sostenibilitat es mantingués "amb un altre nom", una promesa que segons la patronal no s'ha complert amb el MEI.
"El factor de sostenibilitat no s'ha solucionat adequadament, pensem que és on és la clau perquè arreglem el futur de tots. No vull entrar en joc polític, el que vull és que hi hagi pensions", ha sostingut Garamendi.
El líder de la patronal ha subratllat que els empresaris "segueixen" el que diu el Banc d'Espanya, en una referència vetllada a les crítiques del Govern al regulador per les recomanacions sobre pensions. Garamendi també ha defensat la "preocupació" de les empreses per l'actual situació econòmica d'alta inflació, davant la qual ha reivindicat que no es lliguin els salaris als preus i que el Govern comenci a reduir el dèficit i el deute públic. "Això ja no és conjuntural", ha destacat sobre la inflació. "Hem de treballar molt seriosament".
Cap comentari :