- José Luis Pérez Pont va participar junt amb responsables de 35 institucions museístiques en una reunió telemàtica per a donar forma al projecte Una iniciativa de l'associació Dones en les Arts Visuals, MAV, en la qual participen centres de tot Espanya
El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, va participar la setmana passada en la constitució de la Xarxa de Museus per la Igualtat, una iniciativa impulsada per l'associació Dones en les Arts Visuals, MAV, a la qual s'han sumat ja més de 35 institucions museístiques de tot el territori nacional.
A més del director del Consorci de Museus i el CCCC, fins a 35 representants de museus com el Reina Sofia, el Thyssen-Bornemisza, Artium, el MACA, l'IVAM, Es Baluard Museu, el MACBA, el Museu Nacional d'Antropologia o el Museu Nacional d'Arts Decoratives, entre d'altres, es van comprometre en el curs d'una trobada telemàtica a avaluar i reflexionar sobre les seues pràctiques, i a transitar el camí de la igualtat, equitat i diversitat.
Una trobada en què museus molt diferents, tant per la naturalesa de les col·leccions com per la seua grandària, tipologia i territoris, es van aliar per un interés comú i van constituir la Xarxa de Museus per la Igualtat, una organització horitzontal i un espai per a compartir experiències i coneixements, debatre sobre pràctiques i aprendre de manera conjunta.
Durant la reunió, les institucions museístiques presents es van fer ressò de les necessitats d'una societat canviant que demanda mecanismes de representació i participació, i es van comprometre a avançar en una aplicació transversal de la igualtat en els seus museus.
"Crec que la constitució de la Xarxa de Museus per la Igualtat és fonamental; és fer un pas més en aquest camí d'unir-nos per a enfortir-nos, per a acordar estratègies, per a sumar forces, per a normalitzar funcionaments i fer extensiva una cosa tan natural com la igualtat i la inclusió. Aquesta és la direcció en la qual estem treballant, i és essencial que totes i tots estiguem reunits amb aquesta mateixa voluntat i amb un impuls constant", assegura el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
"Des del Consorci de Museus i el Centre del Carme fa sis anys que desenvolupem projectes, metodologies de treball, convocatòries i llenguatges que asseguren la igualtat, representació i participació, amb independència del gènere, garantint la igualtat d'oportunitats i la visibilitat de les creadores. Desenvolupem, a més, projectes de suport a les artistes residents en les àrees rurals, i fomentem la participació femenina en tots els nostres projectes. Aquesta nova xarxa, que segurament continuarà creixent, ens permetrà compartir coneixements i pràctiques amb museus de tot Espanya, per a continuar avançant en el necessari camí de la igualtat", assenyala Pérez Pont.
"La Xarxa de Museus per la Igualtat aspira a ser l'element de connexió dels museus disposats a prendre mesures i aplicar la perspectiva de gènere per a fer un mapeig, definir i dinamitar les bretxes de desigualtat i exclusió que els travessen, així com a recuperar de l'oblit aquelles artistes que són presa de l'amnèsia col·lectiva i patriarcal", assenyala Maribel Doménech, presidenta de l'associació Dones en les Arts Visuals, MAV.
Eina MAV per a la Igualtat
La Xarxa de Museus per la Igualtat és un projecte participatiu que s'ha gestat a partir de la posada en marxa de l'Eina MAV per a la Igualtat en museus i centres d'art, un formulari d'autodiagnòstic que contribueix al fet que les institucions d'art espanyoles siguen més paritàries i estiguen cada vegada més compromeses amb la Llei d'igualtat, en benefici d'una societat més igualitària, diversa i justa.
L'Eina MAV per a la Igualtat secunda i acompanya els museus i centres d'art en el procés d'anàlisi i reflexió sobre en quina mesura compleixen la Llei d'igualtat aprovada en 2007, valorant si les seues línies de treball tenen en compte la perspectiva de gènere, i donant peu a un procés d'autoconeixement que busca generar una mirada crítica i propositiva en els museus i centres d'art, tant des d'una perspectiva de gènere com des dels paràmetres d'una cultura democràtica.
Aquest autodiagnòstic proposa una bateria d'indicadors que recullen els punts clau de la situació dels museus respecte a la perspectiva d'igualtat a partir de la resposta a 60 preguntes que fan referència, per exemple, al grau de sensibilització sobre la desigualtat de gènere que introdueixen les seues programacions o a si els seus fons han sigut recuperats des d'un enfocament de gènere. En finalitzar el qüestionari, els centres obtenen uns resultats que estan acompanyats de recomanacions orientades a millorar-ne la gestió en relació amb la igualtat de gènere i el respecte a una societat diversa.
Fins hui, 42 institucions museístiques ja han iniciat la implementació de l'Eina MAV per a la Igualtat, incloent-hi el Consorci de Museus i el Centre del Carme. Aquestes xifres, d'una banda, trasllueixen que hi ha un interés per conéixer, analitzar i reparar una situació en desequilibri, i, d'una altra, evidencien que queda encara molta faena per davant per a fer realitat un context artístic en igualtat.
Els museus que van participar en la primera reunió de la Xarxa de Museus per la Igualtat van ser el Centre del Carme i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el Centro Galego de Arte Contemporáneo (CGAC), el Museu Nacional i Centre d'Investigació d'Altamira, el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Sorolla, el Museu del Romanticisme, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS), Artium Centre, el Museu Basc d'Art Contemporani, el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí", la Casa del Carnaval, el Museu Romà (Astorga), el Museu Nacional d'Antropologia, el Museu del Vestit, el Museu Nacional d'Arts Decoratives, el Museu Cerralbo, el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), el Museu Internacional d'Electrografia - Centre d'Innovació en Art i Noves Tecnologies (MIDECIANT), el Museu d'Art Africà Arellano Alonso de la UVa, el Museu Nacional d'Escultura, el Museu Nacional d'Art Romà, el Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu del Joguet de Catalunya, la Fundació Luis Seoane, el Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera i Cerni (MACVAC), el Museu Carmen Thyssen Màlaga, DA2 (Domus Artium 2002), Zapadores / Ciudad del Arte Museo Siglo XXI, el Museu de la Ciutat de Castelló, el Museo C.A.V. La Neomudéjar, el Museu d'Art Contemporani de Vigo (MARCO), el Museu d'Art de Cerdanyola, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), el Centre Atlàntic d'Art Modern (CAAM), el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, Es Baluard Museu i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Cap comentari :