Compromís, Podemos, Izquierda Unida (UP) i altres partits porten a votació les llengües cooficials al Congrés i obliguen el PSOE a pronunciar-se Compromís, Podemos, Izquierda Unida (UP) i altres partits porten a votació les llengües cooficials al Congrés i obliguen el PSOE a pronunciar-se
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Compromís, Podemos, Izquierda Unida (UP) i altres partits porten a votació les llengües cooficials al Congrés i obliguen el PSOE a pronunciar-se




   Proposen canviar el reglament per a intervenir en el Ple en català, basc o gallec, amb servici de traducció simultània

   El BNG, Podem i els aliats parlamentaris del Govern, incloent Esquerra (ERC), el PNB, Bildu o Més País, han decidit portar a votació al Ple del Congrés del pròxim dimarts la seua reforma del reglament de la Cambra per a permetre intervencions en llengües cooficials, amb la corresponent traducció simultània, una mesura que rebutgen obertament el PP, Vox i Ciutadans i sobre la qual haurà de pronunciar-se el PSOE, que fins ara ho ha rebutjat.

   La proposició de llei, que porta la firma d'Unides Podem (Podem e Izquierda Unida), ERC, Bildu, Compromís, Junts, PDeCAT, PNB, BNG, Més País i la CUP, s'ha inclòs en l'ordre del dia del Ple de la setmana vinent, segons l'esborrany al que ha tingut accés Europa Press. Serà el debat de presa en consideració per a decidir si s'accepta o no la seua tramitació.

   Aquests grups parlamentaris indiquen que les llengües cooficials estan reforçades en els respectius estatuts d'autonomia i el seu ús ja és normal i habitual en institucions i parlaments autonòmics bilingües, per la qual cosa consideren necessari fer un pas més i promocionar el seu ús en institucions de l'Estat.

CATALÀ I BASC EN PLE, EN COMISSIONS I PER ESCRIT

   La seua proposta és que el Congrés continue "la senda" iniciada en diverses modificacions reglamentàries en el Senat, on l'ocupació d'aquestes llengües diferents al castellà s'ha introduït "en la vida parlamentària de la Cambra alta".

   En conseqüència, la iniciativa modifica el Reglament del Congrés perquè, en el seu article 6, es reconega el dret a intervenir en sessions parlamentàries en català, gallec o basc, així com presentar els diferents escrits en les llengües cooficials.

   A més, proposen una nova disposició addicional per a garantir els servicis de traducció simultània al castellà de les iniciatives que arriben al registre general i de les diferents comissions, amb la condició que es publiquen en el Butlletí del Congrés almenys en la llengua en la qual van ser elaborades i en castellà.

   El mateix demanden en el cas de les intervencions orals dels diputats, pauten la traducció simultània tant en el Ple com en les comissions de la Càmera, a més de la publicació en el Diari de Sessions en el format original i en castellà.

   Per a donar temps a preparar l'aplicació d'aquesta reforma, planifiquen que l'entrada en vigor s'ajornaria al següent període de sessions al de l'aprovació de la proposta.

L'ANY PASSAT EL PSOE VA TANCAR LA PORTA A EIXA POSSIBILITAT

   Fins ara el PSOE descarta l'ús de les llengües cooficials al Congrés al·legant que el castellà és l'únic idioma reconegut en tot l'Estat i limitant el seu ús a cites o frases en el Ple. L'última vegada, al setembre del passat any.

   Cosa diferent és el Senat, que és la cambra de representació territorial i on l'ús de les llengües cooficials està permès per als debats de mocions en el ple. Hi ha una proposta de Junts, la tramitació de la qual va comptar amb el suport del PSOE, per a universalitzar el seu ús en la Cambra alta.

   Precisament l'ús de les llengües cooficials va ser el que va frustrar en 2005 l'intent més avançat d'actualitzar el Reglament del Congrés, que data de 1982 i la revisió general del qual havien arribat a pactar PSOE i PP.

   Al marge de les modificacions puntuals per a adaptar la denominació de les seues comissions parlamentàries als Ministeris del Govern, en aquesta legislatura el Congrés només ha completat una reforma del seu reglament, la destinada a permetre el vot telemàtic als diputats que estan de viatge oficial.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal