Després de les jornades dedicades a la presentació de les sèries web de Secció Oficial, la 37a edició de Cinema Jove dona pas a la trobada de curtmetratgistes, que reunirà el dijous 30 de juny una vintena de directors i directores procedents de tot el món.
Amb una selecció de 57 títols representatius de tota mena de gèneres, temàtiques i estils narratius, Cinema Jove es converteix un any més en l'aparador de la millor producció internacional en xicotet format. Destaca la recentment guanyadora de la Palma d'Or en el Festival de Cannes, 'The Water Murmurs', de la directora xinesa Story Chen, que recull de manera poètica les contradiccions, els afectes i el sentiment de soledat que viu una jove quan afronta les conseqüències de l'impacte d'un asteroide contra la Terra. També arriba envoltat en un halo de triomf 'Trap', curtmetratge d'Anastasia Veber premiat amb l'Os d'Or en la Berlinale que capta la vida dels joves russos atrapats entre el simulacre i l'èxtasi, els controls policials i el desig d'estar present per a l'altre.
La Secció Oficial de Curtmetratges para atenció, així mateix, als treballs de tall més experimental, entre els quals es troba la italiana 'The Parent's Room', seleccionada en la Setmana de la Crítica en Cannes, o 'Deshabitada', peça d'animació 'stop motion' dirigida per la realitzadora xilena Amanda Puga, que va ser seleccionada en els festivals de Guadalajara (Mèxic), Rotterdam i Montreal. La peça transita els escenaris emocionals d'una dona en els últims moments de la seua vida.
Entre les directores que es trobaran a València aquests dies hi ha Angelica Gallo, autora de 'La notte bruccia', pel·lícula que compta amb un cameo d'Abel Ferrara i està inspirada en una tragèdia ocorreguda en 2018 en un club nocturn de la localitat italiana de Corinaldo, on es va produir una desbandada humana amb víctimes mortals; Anne-Sophie Bailley, directora del curt 'La ventrière', protagonitzat per una comare en l'Alta Edat Mitjana en una regió muntanyosa on es va iniciar la caça de bruixes, o Emilia Herbs, realitzadora del curt argentí 'Una aprendiz invisible', participant en la secció Generation Shorts de la Berlinale 2022.
La 'collita' de curtmetratges d'enguany incorpora diversos cineastes espanyols com Alejandro Rodríguez, que presenta un assaig fílmic titulat 'O que queda', en el qual qüestiona el valor de les imatges que generem diàriament, reflexionant sobre les relacions que s'estableixen entre memòria i arxiu. També Pablo Serret de Ena, director de 'Useless Opera Singers', un curtmetratge rodat a l'Àrtic alt que estilísticament podríem enquadrar entre l'aventura introspectiva i la poètica de l'absurd.
Entre les temàtiques representades en els curtmetratges d'aquesta edició abunden les històries que parlen de la complexitat de les relacions paternofilials, del trànsit a l'edat adulta o del dur procés d'abandonar el niu. Com apunta Laura Pérez, coordinadora d'aquesta secció, "són pel·lícules del seu temps, molt atentes als conflictes socials, religiosos i polítics actuals".
'La clase'
L'Espai Turia (carrer Comte Montornés, 15), seu de les projeccions a l'aire lliure del cicle 'High School: segon curs', acull demà la cinta francesa 'La clase' (Laurent Cantet, 2008), reconeguda en el seu dia amb multitud de premis. Entre altres, va obtindre l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, la Palma d'Or en Cannes a la millor pel·lícula i un Premi César al millor guió adaptat.
Basada en la novel·la homònima de François Bégaudeau, la pel·lícula té una certa vocació documentalista, ja que narra l'experiència autobiogràfica de l'autor com a professor de llengua en una conflictiva escola de Secundària del districte 20 de París, els alumnes de la qual tenen orígens culturals i nacionals diversos. De fet, Bégaudeau s'interpreta a si mateix en el paper de docent que s'embranca en estimulants batalles verbals amb els seus alumnes adolescents. La tremenda franquesa de François sorprén els estudiants, però el seu estricte sentit de l'ètica trontolla quan els joves comencen a no acceptar els seus mètodes.
* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Cap comentari :