La Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes en les quals s'ha identificat un major nombre de Projectes pilot de Plans d'Acció de l'Agenda Urbana Espanyola, en total 11 entre els 121 seleccionats.
Raquel Sánchez i Rebeca Torró segellen la col·laboració per a una "estratègia de futur que repercutirà en la qualitat de vida"
PLANS D'ACCIÓ DELS CINC MUNICIPIS
D'altra banda, respecte als acords que ha signat el Mitma (Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) i per als plans d'acció en els municipis, la ministra ha destacat que aquests municipis han sigut seleccionats per a subscriure convenis per la qualitat dels plans d'acció presentats i la capacitat de ser exportats a altres municipis, la qual cosa els converteix en l'"espill on es miraran diverses ciutats del nostre país". "Només des del local podem començar a combatre la desigualtat i l'emergència climàtica", ha advertit.
Per a elaborar els seus diferents plans d'acció, els municipis rebran una ajuda del Ministeri. Alzira percep 150.000 euros, Elda 200.000 euros, Vinaròs 150.000 euros, L'Eliana 100.000 euros i el projecte pilot de Castelló (València) 100.000 euros,
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, han signat aquest divendres un conveni de col·laboració per a desenvolupar en la Comunitat Valenciana l'Agenda Urbana Espanyola, el primer que signa el Ministeri amb una comunitat autònoma per a implementar una "estratègia de futur que repercutirà en la qualitat de la vida" de la ciutadania a través d'un urbanisme "sostenible i resilient" que atenga la igualtat social i s'alinee amb els objectius de desenvolupament per a 2030.
Sánchez ha acudit a la seu de la Conselleria de Política Territorial, a València, per a segellar aquest acord i altres plans d'acció municipals per a desenvolupar l'Agenda Urbana, amb els ajuntaments valencians de l'Eliana, Castelló i Alzira, el castellonenc de Vinaròs, i l'alacantí d'Elda. Han participat en l'acte, a més de Torró i la ministra, regidors i alcaldes d'aquestes localitats.
Respecte a l'acord amb l'administració autonòmica, ha assegurat que facilita "el va imposar de la Generalitat a polítiques indispensables per a construir el model de societat que volem".
Segons el Ministeri, el protocol signat amb la Generalitat és el primer que se signa amb una comunitat autònoma per a l'elaboració de l'Agenda Urbana i es configura com un "referent" per a altres territoris que estan dissenyant el procés per a l'elaboració de les seues respectives agendes de manera coordinada amb l'Agenda Urbana Espanyola.
L'objectiu de l'Agenda Urbana Espanyola, ha assenyalat Raquel Sánchez, és ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo, evitant dispersió urbana i revitalitzant la ciutat existent. Tot això per a previndre i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència, fent una gestió sostenible dels recursos i potenciant els mitjans de transport sostenible.
Per a la ministra, l'Agenda Urbana també suposa aprofundir a reduir el risc de pobresa i exclusió social; fomentar la igualtat d'oportunitats; dinamitzar les economies locals; promoure el turisme de qualitat i garantir l'accés a l'habitatge, especialment als col·lectius més vulnerables.
En aqueix context, l'Agenda Urbana Valenciana es planteja com una guia per a orientar als municipis valencians en l'elaboració i coordinació de polítiques públiques, i la seua alineació amb els objectius propis de l'Agenda Urbana Espanyola i de l'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes en les quals s'ha identificat un major nombre de Projectes pilot de Plans d'Acció de l'Agenda Urbana Espanyola, en total 11 entre els 121 seleccionats.
DESENVOLUPAMENT "INCLUSIU, SOSTENIBLE I RESILIENT"
Raquel Sánchez ha ressaltat que els protocols per a la implementació de l'Agenda Urbana "expressen l'enorme ambició d'aplicar els objectius de l'Agenda 2030 i d'escometre un desenvolupament sostenible, inclusiu, segur i resilient".
La ministra ha remarcat que aquest full de ruta suposa un "nou contracte social amb la ciutadania". "Tots som actors de la conversa en el món per a evitar el canvi climàtic", ha assegurat.
Així mateix, la ministra d'Agenda Urbana s'ha referit durant el seu discurs al Pla de Recuperació i la Rehabilitació i Regeneració Urbana, "dissenyat entre tots" per a modernitzar el país i impulsar el desenvolupament sostenible, la transició ecològica i la cohesió social i territorial. Entre altres qüestions, ha apuntat que els seus fons faran possible implantar zones de baixes emissions o renovar del transport públic per a reduir les seues emissions a zero. També ha destacat els 7.000 milions que s'invertiran en el Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana.
UN "ADN" MEDITERRANI "IGNORAT"
Per part seua, Rebeca Torró ha posat en valor, durant la seua intervenció, la "bona sintonia" entre el Ministeri i la Comunitat, materialitzada en aquest acord que és el primer d'aquest tipus que se signa amb una autonomia.
La consellera ha incidit en què la Comunitat Valenciana és "complexa" i amb unes característiques "molt específiques", que es corresponen al "model mediterrani" de "ciutats compactades", "denses", de grandària mitjana i diversitat social, un "ADN" que, al seu judici, "ha sigut intensament ignorat" en els desenvolupaments urbans de la perifèria de moltes ciutats, "amb esquemes anodins, aliens a la seua cultura i mancades d'identitat".
Enfront d'això, Torró ha apostat per acabar amb els models radials de ciutat i generar "ciutats pluricèntriques" en les quals es garantisca "la igualtat d'accés" a béns i serveis, com el transport públic. Així, la consellera ha apel·lat al "dret a la ciutat" i ha demanat "accelerar la transformació" amb la qual s'afrontaran els reptes del s.XXI.
També ha posat el focus en la necessitat "ineludible" de "incorporar les necessitats i prioritats de les dones en la configuració dels espais i serveis", que ha de tindre una perspectiva de gènere. "Lluitem contra els estereotips i rols de gènere que perpetuen la desigualtat de dones i homes i que es plasmen en l'espai públic físic i simbòlic".
Així mateix, en declaracions als mitjans, preguntada per quan es presentarà l'Agenda Urbana Valenciana que va presentar el exconseller del ram Arcadi España en 2020, Torró ha assenyalat que, a causa del recent de la seua designació com a consellera, encara s'està "agafant a cadascun dels temes", però que és una "prioritat" i s'agilitaran " els tràmits perquè prompte tinguem a Agenda Urbana Valenciana".
Cap comentari :