El nou Conseller Miguel Mínguez: aposta per situar a la ciutadania en el centre i "dedicaré tot el meu esforç a un model de treball basat en el diàleg i el consens" El nou Conseller Miguel Mínguez: aposta per situar a la ciutadania en el centre i "dedicaré tot el meu esforç a un model de treball basat en el diàleg i el consens"
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El nou Conseller Miguel Mínguez: aposta per situar a la ciutadania en el centre i "dedicaré tot el meu esforç a un model de treball basat en el diàleg i el consens"

- El conseller es manifesta en contra del "excés de soroll, la polarització i la confrontació que imperen en la societat actual"

- Mínguez destaca que el sistema sanitari afronta un moment històric quant a la seua modernització i enfortiment que es recolza en el Pla d'Atenció Primària, el va imposar a la Salut Mental, les infraestructures i l'increment de personal "sense precedents"

- Els tres centres de dia de Salut Mental infantojuvenil estaran en funcionament abans de final d'any

- El titular de Sanitat anuncia la creació d'un grup de treball per a preparar la volta de Dénia a la gestió pública en finalitzar la concessió

- Cada departament comptarà amb una oficina per a rebaixar la llista d'espera

- El titular de Sanitat explica que la Comunitat Valenciana advoca per estendre la vacuna contra el papil·loma a tots xiquets

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha comparegut en les Corts Valencianes per a exposar les línies estratègiques que guiaran la seua actuació al capdavant del departament. Mínguez ha destacat que assumeix el càrrec amb el ferm propòsit de treballar per a i per la ciutadania, amb una sòlida voluntat de diàleg, i per l'enfortiment i modernització de la sanitat pública valenciana.

"Crec en la medicina humanista, una medicina basada en l'evidència científica que respecte escrupolosament els drets dels pacients i els seus familiars. Crec en un sistema sanitari que escolte, done veu, responsabilitze, empodere i es pose al servei del pacient i la ciutadania", ha assenyalat el conseller de Sanitat.

A més, Mínguez ha explicitat la seua decidida aposta per l'enteniment: "Vivim en una societat amb un excés de soroll, de polarització i confrontació. No podem perdre el temps ni les energies en enfrontaments i debats estèrils. Crec que la ciutadania no ens ho permetria i, per descomptat, no ho mereix. Per això, dedicaré tot el meu esforç a deixar al marge el soroll i traure a la sanitat de l'escenari de la confrontació".

Sanitat més moderna i fort de present i de futur

El conseller s'ha referit també al procés d'adaptació a la postpandèmia que està experimentat la Sanitat, d'enfortiment i modernització del sistema: " És la major transformació del sistema dels últims anys. Necessitem una sanitat que atenga i done resposta a les necessitats de present i de futur, als reptes actuals i els emergents".

En aquesta conjuntura, segons ha recordat, la sanitat pública valenciana està escometent el desenvolupament del Nou Marc Estratègic d'Atenció Primària per a consolidar aquest nivell assistencial com el pilar fonamental del sistema; l'augment de la plantilla estructural; l'impuls a l'atenció de la Salut Mental i l'execució del Pla d'Infraestructures.

Sobre l'Atenció Primària, Mínguez ha explicat que el nou model contempla més finançament (326 milions d'euros en dos anys per a recursos humans, infraestructures, tecnologies i sistemes d'informació); un nou enfocament assistencial que optimitzarà la capacitat resolutiva i incorporarà 2.000 nous equipaments entre ecògrafs, retinógrafos o equips de cirurgia menor, així com un model organitzatiu que contempla un responsable mèdic, d'infermeria i d'administració per a cada centre.

"Aposta sense precedents per la qualitat en l'ús dels professionals"

Respecte al pla d'estabilització del personal, el conseller ha destacat que estan en marxa els exàmens per a consolidar 11.800 places, i s'estabilitzaran altres 10.000, la majoria per concurs, "en el que significa una aposta sense precedents per la qualitat en l'ús dels nostres professionals".

Mínguez ha afegit que s'està accelerant la incorporació de nous professionals en el marc del procés de creació de 6.000 noves places estructurals i que, en una primera fase, es contemplen 5.100 noves incorporacions, sobretot en Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública i urgències hospitalàries. El conseller també s'ha referit als incentius previstos en el decret per a l'ocupació de places de difícil cobertura així com a la fórmula que permetrà desplaçar els recursos assistencials on estiga el pacient i no a l'inrevés.

Ampliació fins a 256 places de totes les categories de Salut Mental

D'altra banda, l'aposta per la salut mental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública passa, en paraules de Mínguez, per "l'ampliació fins a 256 places de totes les categories de salut mental repartides entre els departaments de salut amb criteris d'equitat territorial i poblacional; la posada en marxa de tres hospitals de dia de salut mental per a xiquets i adolescents, un per província, que estaran en funcionament abans de final d'any; optimitzar la coordinació amb Educació per a detectar problemes de salut mental en l'àmbit escolar i desenvolupar un pla d'ocupació per a persones joves amb malaltia mental greu, que compta amb finançament de fons europeus".

Noves licitacions i tres equips de cirurgia robòtica

Altra de les línies d'actuació assenyalada pel conseller és la millora i ampliació de les infraestructures sanitàries: "En aquests moments, el valor de les obres adjudicades per la Conselleria de Sanitat ascendeix a 258 milions d'euros, una quantitat 21 vegades superior a les obres que hi havia adjudicades en 2015".

A més, Mínguez ha avançat que en els pròxims mesos està previst licitar la construcció del nou centre de salut de Garbinet d'Alacant per 3 milions d'euros; obres d'adequació del HACLE la Magdalena de Castelló per quasi 2; l'ampliació de les urgències de l'hospital d'Elda per més d'un milió d'euros; obres d'ampliació de l'hospital de la Plana per 2 milions així com l'ampliació per a espais administratius a l'hospital de Sagunt per 2,2.

En el vessant tecnològic, el conseller s'ha referit al Pla INVEAT del Ministeri de Sanitat, que contempla l'adquisició de 79 equips i una inversió de més de 81 milions d'euros, i ha avançat que, en breu, "es publicarà l'anunci de licitació del subministrament i manteniment dels tres equips de cirurgia robòtica, destinats a l'Hospital General de Castelló, La Fe de València i l'Hospital General d'Alacant".

Creació d'oficines de control de demora en cada departament de salut

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública ha avançat durant la seua compareixença en Les Corts que la Comunitat Valenciana demanarà davant el Ministeri de Sanitat la incorporació per a xiquets a partir dels 12 anys de la vacuna contra el papil·loma, que ara només es finança a les xiquetes.

Mínguez també ha anunciat que es constituirà un grup de treball en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a a començar a establir les bases de la recuperació per a la gestió directa del departament de Dénia una vegada finalitze el termini de concessió, l'1 de febrer de 2024.

A més, el conseller ha avançat una de les noves mesures de control de la llista d'espera quirúrgica que s'implantarà en la Comunitat Valenciana: la creació d'oficines de control de demora en cada departament de salut. D'aquesta manera, cada hospital comptarà amb un equip de professionals dedicat de manera exclusiva a millorar els processos del departament per a reduir els temps d'espera.

Reforç de la Salut Pública, I+D biomèdica i estalvi farmacèutic

Finalment, Mínguez s'ha referit a "l'extraordinària importància que té la Salut Pública en el sistema sanitari" com ha evidenciat la pandèmia per coronavirus, i ha anunciat 157 noves places de reforç del personal destinat a la vigilància i promoció de la salut.

El conseller ha elogiat, així mateix, l'ecosistema d'investigació biomèdica valenciana i s'ha referit a dues de les moltes iniciatives promogudes per a optimitzar l'assistència sanitària: el projecte de Medicina Personalitzada Big Data, destinat a millorar l'atenció personalitzada mitjançant l'ús d'eines tecnològiques capdavanteres, i el projecte d'Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat, que té com a objectiu desenvolupar un nou dispositiu de tomografia per emissió de positrons, un PET, que millore les prestacions dels equips actuals.

També amb la mirada sempre posada en la ciutadania, Mínguez ha indicat que el departament que dirigeix s'ha marcat com a objectiu "aconseguir el 50% de la compra hospitalària de medicaments, la qual cosa suposarà un estalvi d'al voltant de 950 milions d'euros".

Miguel Mínguez: "Situaré a la ciudadanía siempre en el centro y dedicar...

- El conseller se manifiesta en contra del "exceso de ruido, la polarización y la confrontación que imperan en la sociedad actual"
- Mínguez destaca que el sistema sanitario afronta un momento histórico en cuanto a su modernización y fortalecimiento que se apoya en el Plan de Atención Primaria, el impuso a la Salud Mental, las infraestructuras y el incremento de personal "sin precedentes"
- Los tres centros de día de Salud Mental infanto-juvenil estarán en funcionamiento antes de final de año
- El titular de Sanidad anuncia la creación de un grupo de trabajo para preparar la vuelta de Denia a la gestión pública al finalizar la concesión
- Cada departamento contará con una oficina para rebajar la lista de espera
- El titular de Sanidad explica que la Comunitat Valenciana aboga por extender la vacuna contra el papiloma a todos niños



El conseller de Sanidad Universal y Salud Pública, Miguel Mínguez, ha comparecido en las Corts Valencianes para exponer las líneas estratégicas que guiarán su actuación al frente del departamento. Mínguez ha destacado que asume el cargo con el firme propósito de trabajar para y por la ciudadanía, con una sólida voluntad de diálogo, y por el fortalecimiento y modernización de la sanidad pública valenciana.

"Creo en la medicina humanista, una medicina basada en la evidencia científica que respete escrupulosamente los derechos de los pacientes y sus familiares. Creo en un sistema sanitario que escuche, dé voz, responsabilice, empodere y se ponga al servicio del paciente y la ciudadanía", ha señalado el conseller de Sanidad.

Además, Mínguez ha explicitado su decidida apuesta por el entendimiento: "Vivimos en una sociedad con un exceso de ruido, de polarización y confrontación. No podemos perder el tiempo ni las energías en enfrentamientos y debates estériles. Creo que la ciudadanía no nos lo permitiría y, desde luego, no lo merece. Por ello, dedicaré todo mi esfuerzo a dejar al margen el ruido y sacar a la sanidad del escenario de la confrontación".

Sanidad más moderna y fuerte de presente y de futuro

El conseller se ha referido también al proceso de adaptación a la postpandemia que está experimentado la Sanidad, de fortalecimiento y modernización del sistema: " Es la mayor transformación del sistema de los últimos años. Necesitamos una sanidad que atienda y dé respuesta a las necesidades de presente y de futuro, a los retos actuales y los emergentes".

En esta coyuntura, según ha recordado, la sanidad pública valenciana está acometiendo el desarrollo del Nuevo Marco Estratégico de Atención Primaria para consolidar este nivel asistencial como el pilar fundamental del sistema; el aumento de la plantilla estructural; el impulso a la atención de la Salud Mental y la ejecución del Plan de Infraestructuras.

Sobre la Atención Primaria, Mínguez ha explicado que el nuevo modelo contempla más financiación (326 millones de euros en dos años para recursos humanos, infraestructuras, tecnologías y sistemas de información); un nuevo enfoque asistencial que optimizará la capacidad resolutiva e incorporará 2.000 nuevos equipamientos entre ecógrafos, retinógrafos o equipos de cirugía menor, así como un modelo organizativo que contempla un responsable médico, de enfermería y de administración para cada centro.

"Apuesta sin precedentes por la calidad en el empleo de los profesionales"

Respecto al plan de estabilización del personal, el conseller ha destacado que están en marcha los exámenes para consolidar 11.800 plazas, y se van a estabilizar otras 10.000, la mayoría por concurso, "en lo que significa una apuesta sin precedentes por la calidad en el empleo de nuestros profesionales".

Mínguez ha añadido que se está acelerando la incorporación de nuevos profesionales en el marco del proceso de creación de 6.000 nuevas plazas estructurales y que, en una primera fase, se contemplan 5.100 nuevas incorporaciones, sobre todo en Atención Primaria, Salud Mental, Salud Pública y urgencias hospitalarias. El conseller también se ha referido a los incentivos previstos en el decreto para la ocupación de plazas de difícil cobertura así como a la fórmula que permitirá desplazar los recursos asistenciales donde esté el paciente y no al revés.

Ampliación hasta 256 plazas de todas las categorías de Salud Mental

Por otra parte, la apuesta por la salud mental de la Conselleria de Sanidad Universal y Salud Pública pasa, en palabras de Mínguez, por "la ampliación hasta 256 plazas de todas las categorías de salud mental repartidas entre los departamentos de salud con criterios de equidad territorial y poblacional; la puesta en marcha de tres hospitales de día de salud mental para niños y adolescentes, uno por provincia, que estarán en funcionamiento antes de final de año; optimizar la coordinación con Educación para detectar problemas de salud mental en el ámbito escolar y desarrollar un plan de empleo para personas jóvenes con enfermedad mental grave, que cuenta con financiación de fondos europeos".

Nuevas licitaciones y tres equipos de cirugía robótica

Otra de las líneas de actuación señalada por el conseller es la mejora y ampliación de las infraestructuras sanitarias: "En estos momentos, el valor de las obras adjudicadas por la Conselleria de Sanidad asciende a 258 millones de euros, una cantidad 21 veces superior a las obras que había adjudicadas en 2015".

Además, Mínguez ha adelantado que en los próximos meses está previsto licitar la construcción del nuevo centro de salud de Garbinet de Alicante por 3 millones de euros; obras de adecuación del HACLE la Magdalena de Castellón por casi 2; la ampliación de las urgencias del hospital de Elda por más de un millón de euros; obras de ampliación del hospital de La Plana por 2 millones así como la ampliación para espacios administrativos en el hospital de Sagunto por 2,2.

En la vertiente tecnológica, el conseller se ha referido al Plan INVEAT del Ministerio de Sanidad, que contempla la adquisición de 79 equipos y una inversión de más de 81 millones de euros, y ha avanzado que, en breve, "se publicará el anuncio de licitación del suministro y mantenimiento de los tres equipos de cirugía robótica, destinados al Hospital General de Castellón, La Fe de València y el Hospital General de Alicante".

Creación de oficinas de control de demora en cada departamento de salud

El conseller de Sanidad Universal y Salud Pública ha avanzado durante su comparecencia en Les Corts que la Comunitat Valenciana va a pedir ante el Ministerio de Sanidad la incorporación para niños a partir de los 12 años de la vacuna contra el papiloma, que ahora sólo se financia a las niñas.

Mínguez también ha anunciado que se va a constituir un grupo de trabajo en la Conselleria de Sanidad Universal y Salud Pública para a empezar a sentar las bases de la recuperación para la gestión directa del departamento de Denia una vez finalice el plazo de concesión, el 1 de febrero de 2024.

Además, el conseller ha adelantado una de las nuevas medidas de control de la lista de espera quirúrgica que se va a implantar en la Comunitat Valenciana: la creación de oficinas de control de demora en cada departamento de salud. De esta forma, cada hospital contará con un equipo de profesionales dedicado de forma exclusiva a mejorar los procesos del departamento para reducir los tiempos de espera.

Refuerzo de la Salud Pública, I+D biomédica y ahorro farmacéutico

Finalmente, Mínguez se ha referido a "la extraordinaria importancia que tiene la Salud Pública en el sistema sanitario" como ha evidenciado la pandemia por coronavirus, y ha anunciado 157 nuevas plazas de refuerzo del personal destinado a la vigilancia y promoción de la salud.

El conseller ha elogiado, así mismo, el ecosistema de investigación biomédica valenciana y se ha referido a dos de las muchas iniciativas promovidas para optimizar la asistencia sanitaria: el proyecto de Medicina Personalizada Big Data, destinado a mejorar la atención personalizada mediante el uso de herramientas tecnológicas punteras, y el proyecto de Imagen Molecular de Alta Sensibilidad, que tiene como objetivo desarrollar un nuevo dispositivo de tomografía por emisión de positrones, un PET, que mejore las prestaciones de los equipos actuales.

También con la mirada siempre puesta en la ciudadanía, Mínguez ha indicado que el departamento que dirige se ha marcado como objetivo "alcanzar el 50% de la compra hospitalaria de medicamentos, lo que supondrá un ahorro de alrededor de 950 millones de euros".


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal