El decret llei de mesures urgents en resposta a l'emergència econòmica i energètica originada per la guerra d'Ucraïna, conegut com a "decret ómnibus" de les renovables, ha sigut ratificat en Les Corts amb els vots a favor del Botànic. Els tres grups, a més, han firmat un document en el qual es comprometen a continuar legislant en la matèria.
El decret llei es va aprovar el passat 22 d'abril i va entrar en vigor des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. L'acord ha arribat després d'un dia de negociacions en les quals finalment s'ha pactat aprovar el decret, rebutjar la seua tramitació com projecte llei i incloure les reivindicacions que han quedat pendents en futures tramitacions que queden aquesta legislatura.
El PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida han votat a favor del decret, mentre que l'oposició ha votat en contra però han demanat tramitar-lo com a decret llei. El vot d'Unides Podem ha estat en l'aire fins a última hora, però finalment s'ha sumat. 47 vots a favor i 43 en contra han decantat una votació que ha generat nervis en les formacions del Botànic.
Les síndiques de les tres formacions han escenificat l'acord amb unes converses en el pati del Ficus i han pujat a presentar el pacte juntes. Ana Barceló (PSPV), Papi Robles (Compromís), Pilar Lima i Estefanía Blanes (síndica i portaveu adjunta d'Unides Podem) han comparegut conjuntament. Les tres han conclòs la declaració després de 10 minuts per a anar-se'n a votar.
El dimecres durant el debat, la seua portaveu adjunta, Estefanía Blanes, va assenyalar que estan "totalment a favor de l'ampliació de les instal·lacions d'energies renovables", però es va preguntar quina és la "possibilitat, espai o ferramenta millor" per a incloure les seues reivindicacions.
Així va defendre que cal reforçar l'autonomia municipal perquè la capacitat de decisió està "bastant minvada"; així com reforçar la protecció del territori, perquè que són energies renovables "no significa que siguen innòcues". Així mateix, va recalcar que treballar a potenciar l'autoconsum i les cooperatives en contra de les macroplantes.
AGÈNCIA VALENCIANA DE L'ENERGIA
Entre les propostes que han quedat en l'aire per a futures negocaiaciones es troba l'engegada de l'Agència Valenciana de l'Energia, la prelació de les zones urbanes per a noves instal·lacions fotovoltaiques i l'autonomia municipal.
* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Cap comentari :