Plataforma per la Llengua rep 12 queixes en un any per discriminació del valencià en l'àmbit sanitari Plataforma per la Llengua rep 12 queixes en un any per discriminació del valencià en l'àmbit sanitari
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Plataforma per la Llengua rep 12 queixes en un any per discriminació del valencià en l'àmbit sanitari


   -

   La Plataforma per la Llengua ha rebut en l'últim any 12 queixes per discriminació del valencià en l'àmbit sanitari, la majoria, huit, per actuacions de professionals, mentre que les altres quatre obeïxen a absència d'aquesta llengua en comunicacions de l'administració.

   Segons ha denunciat l'ONG del valencià en un comunicat, s'ha pogut constatar que el valencià encara té marge de millora en webs, contestadors automàtics o programes informàtics d'ús intern de l'administració sanitària.

   La Plataforma denuncia que els casos "més greus" són els de pacients que han sigut obligats a expressar-se en castellà si volien ser atesos per professionals sanitaris o que han sigut "discriminats pel fet d'utilitzar el valencià.

   L'entitat cita els casos d'un metge a l'Hospital Sant Francecs de Borja de Gandia amb una pacient de 81 anys que parlava en valencià i a la qual va comunicar el diagnòstic en castellà; una mèdic de Puçol, que va exigir a una pacient que no li parlara en valencià o en el Lluís Alcanyís de Xàtiva, on s'assegura que se li va negar a un pacient el dret a expressar-se en valencià en la consulta d'Oftalmologia.

   A més, explica que des d'un telèfon de la Direcció general d'Assistència Sanitària una treballadora de la campanya de vacunació contra la Covid-19 va exigir a una pacient que s'expressara en castellà i li va penjar el telèfon; en el centre de salut de Catarroja, on una facultativa d'Urgències li va dir a una pacient de 97 anys que no entenia el valencià i un familiar li va haver de fer de traductora; o en l'ambulatori de Vinaròs, en el qual denuncia que una administrativa va exigir a un pacient que volia arreplegar la targeta sanitària que parlara en castellà, entre altres casos.

   L'ONG denuncia que l'últim fet va tindre lloc a Benilloba, on afirma que el centre de salut va negar l'atenció mèdica en valencià en dos ocasions a una usuària i a la qual es va qualificar d'"intransigent".

   Altres queixes fan referència al fet que en el centre de salut d'Ondara només s'ofereix la informació dels contestadors telefònics en castellà; que la retolació dels pavellons que fins a octubre van acollir la vacunació massiva a Alacant, Paterna i Sant Vicent del Raspeig només estava en castellà; que la web del departament de salut d'Alacant continua funcionant únicament en aquesta llengua o que l'Abucasis no permet que s'escriguen en valencià diagnòstics metges.

   Plataforma per la Llengua demana a la Conselleria de Sanitat que actue per a posar fi a aquestes "discriminacions lingüístiques" per part dels sanitaris, siguen funcionaris o no, i exigeix a la Generalitat Valenciana que aplique el protocol d'ús del valencià en aquest àmbit per a garantir que es respecten els drets lingüístics de la ciutadania. L'entitat sosté que totes aquestes situacions són contràries a la Llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià.


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal