L'acte comptarà amb la participació de Carmen Agulló, doctora en Pedagogia i especialista en Història de l'Educació.
Es realitzarà divendres que ve, 11 de febrer, a les 18:30h en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València (Av. Dels Tarongers, 4, 46022). L'aforament serà limitat, seguint les indicacions sanitàries, i serà necessari mostrar el Certificat COVID a l'entrada del recinte
L’Institut d’Estudis Polítics organitza un col·loqui on es reflexionarà sobre la figura de les mestres en la II República espanyola, que van encarnar dues de les principals aportacions d'ideals de l'època: la igualtat civil per a les dones i una educació pública de qualitat. Sens dubte, un llegat educatiu i ideològic que l’Institut d’Estudis Polítics reivindica i recupera a través de la Memòria Històrica. No debades, l'esforç i treball de “Les mestres de la República” han il·luminat els moviments d’emancipació posteriors feministes i de defensa de l'escola pública.
Modernes, independents i participatives
Com a dones modernes, independents i participatives en totes les associacions socials, polítiques i culturals del seu entorn, van assumir el compromís de promoure un ensenyament públic, mixt, laic, republicà i de qualitat.
Per això, aquest acte analitza el seu paper imprescindible durant aquest període: per la seua condició de símbol com a treballadores independents i pel seu compromís amb un ensenyament progressista. En definitiva, ens referim a dones que escapaven al rol que els assignava l'ideari nacional-catòlic, i que van ser víctimes de la repressió en la finalització de la guerra civil.
Carmen Agulló
Carmen Agulló és pedagoga i psicòloga, professora titular de Teoria i Història de l'Educació a la Universitat de València. És una de les investigadores amb major prestigi en l'àmbit espanyol al voltant de la història de l'educació de les dones, especialment en els docents i les docents republicanes, i ha mostrat la seua recerca en els diversos llibres que ha publicat. És també molt reconeguda en aquest àmbit per la seva participació en el documental dirigit en 2013 per Pilar Pérez Solano, Las Maestras de la República, guanyador del premi Goya a la millor pel·lícula documental el 2014.
Cap comentari :