.
El conseller d'Economia Sostenible, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha confirmat aquest dilluns que prompte s'engegaran les ajudes de Labora per donar suport a les empreses que se sumen a la jornada laboral de quatre dies i ha aclarit que es tracta d'un projecte voluntari que pretén que «treballant menys puguem ser més productius i generar més ocupació».
Així ho ha anunciat durant la presentació de les publicacions d'Avalem Territori «Estratègies per a l'ocupació des del territori valencià» i «La reducció de la jornada laboral». L'objectiu general de totes dues és la identificació de les relacions entre els processos d'innovació, l'economia arrelada al territori i el balanç del mercat laboral resultant.
La primera «constitueix un instrument de coneixement de totes les realitats territorials i de com està conformat el seu teixit productiu i les oportunitats que poden sorgir en cada territori per a la millora de l'ocupabilitat de qualitat», ha explicat Climent. La segona analitza els pros i els contres de la jornada laboral de quatre dies en determinades condicions i amb l'impuls i lideratge de l'Administració valenciana.
Un debat obert des de l'Administració
Durant l'acte, el conseller ha assenyalat que la reducció de la jornada «és un debat que s'ha obert des de l'Administració» i ha assegurat que «només es pot fer de la mà i amb el consens dels agents socials i econòmics».
Per la seua banda, el coordinador del projecte acadèmic d'Avalem Territori, Jorge Hermosilla, ha explicat que, amb aquest estudi, la Universitat de València, la Universitat Jaume I i la Universitat d'Alacant donen «les claus i els arguments» que permeten oferir un debat sobre l'oportunitat de la reducció de la jornada.
En la publicació, han participat tres equips d'investigació de les tres universitats que han fet «una fotografia de la situació actual», segons Hermosilla. L'assaig s'ha efectuat en 14 comarques i s'han entrevistat representants de les organitzacions sindicals i de l'empresariat valencià.
Hermosilla, que ha conclòs que la reducció de la jornada «és factible sempre que l'Administració lidere el projecte», ha assenyalat que existeixen alguns factors que poden suposar un «fre», com ara la reduïda grandària de la majoria d'empreses valencianes. «És fonamental treballar en l'organització del treball, en la formació, en els processos innovadors, i en la flexibilització», ha afegit.
Conciliar la vida laboral amb la personal
El conseller ha indicat que «la transformació del mercat laboral també requereix explorar nous camins en l'organització del treball, que permeten conciliar la vida personal dels treballadors i treballadores amb la productivitat empresarial, aprofitant la innovació i les noves tecnologies».
Climent s'ha mostrat segur de la viabilitat del projecte. «De fet, des de fa mesos estem mantenint contactes amb empreses que pogueren estar interessades, ens hem reunit amb la patronal i els sindicats, i hem preparat un projecte pilot per ajudar les empreses en aquest període de transició, que pot durar fins a tres anys», ha assenyalat.
La clau radica en la capacitat de «canviar la manera de treballar en algunes empreses, de ser més eficients». «D'aquesta manera sí que es podria reduir la jornada laboral sense que l'empresa veja minvada la seua competitivitat», ha asseverat.
* Creative Commons
Cap comentari :