En concret, es tracten de la campanya HORECA (Hostaleria, Restauració i Servei d'àpats) d'Ecovidrio, iniciada el mes de novembre passat; el programa de recollida de bioresidus i el compostatge domèstic.
L'objectiu de la iniciativa HORECA és dotar als professionals de tots els mitjans necessaris per a facilitar la separació en origen, promoure i sensibilitzar sobre el reciclatge de vidre i dels beneficis ambientals que genera per al municipi.
De moment i a causa dels aturs que ha patit aquest sector a causa de les restriccions imposades per la pandèmia, s'han desenvolupat dues fases amb un total de 69 establiments visitats. En la primera fase, s'han analitzat 62 locals, dels quals 55 són recicladors, és a dir, un 89%, "un percentatge bastant elevat del qual estem molt satisfets", a indicat el regidor de Serveis Públics, Rafael Gómez.
De la resta, cinc són no recicladors i dos dubtosos. En aquesta primera fase es van entregar quatre poals de recollida; tres de 40 litres i un adaptat de 90 litres. En la segona fase, es visiten set locals dels 62 primers i es va observar que quatre d'ells s'havien incorporat al reciclatge, a pesar que dos continuen sent dubtosos i un no recicla.
"L'hostaleria genera el 52% dels envasos de vidre d'un sol ús que es posen en el mercat. Per això, avançar en la implantació d'hàbits sostenibles en el sector HORECA suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic", ha destacat Gómez.
Programa de recollida de bioresidus i compostatge domèstic
D'altra banda, el projecte de recollida de bioresidus als grans productors, que va començar el passat 2 de novembre de 2021, compta actualment amb quatre participants en el municipi de Riba-roja com són el supermercat Consum, el CEIP Mas d'Escoto, el CEIP Camp de Túria i el col·legi Asunción de Nuestra Señora. El regidor de l'àrea ha explicat que segons la informació que ens facilita el Consorci sabem que "la resposta per part d'aquests usuaris està sent molt positiva, amb molt pocs impropis observats entre els bioresidus".
El CVI ha repartit entre els establiments participants contenidors intel·ligents, tancats i amb clau electrònica per a ús particular, de manera que només ells tene accés i poden realitzar l'apilament de residus orgànics de manera efectiva.
L'ens públic disposa per a la recollida separada de bioresidus als grans generadors d'un camió recol·lector i 160 contenidors intel·ligents. La previsió és recollir una mitjana de 4,5 tones diàries de matèria orgànica dels majors generadors de les comarques de Camp de Túria i l'Hoya de Bunyol-Xiva, amb una estimació de recollida de 1.600 tones anuals.
De moment, s'està desenvolupant en tretze municipis: Bétera, La Pobla de Vallbona, Marines, Serra, Xiva, Lliria, Nàquera, l´Eliana, Alborache, Riba-roja de Túria, Xest, Vilamarxant i Benaguasil. La tipologia d'establiments als quals s'està prestant aquesta recollida segregada són: col·legis, supermercats, residències de majors, les bases militars, restaurants i l'hospital de Llíria.
Respecte al compostatge domèstic, Riba-roja juntament amb el CVI està reprenent les sessions formatives dirigides a la població per a explicar com es transforma el residu en un recurs i passa a ser compost per a les plantes o per a xicotets horts. Així mateix, es realitzarà una visita a la Planta de Llíria de Tractament de Residus Sòlids Urbans perquè els cuideu-nos coneguen tot el procés.
D'aquesta manera, es vol fomentar l'economia circular tant als domicilis del nucli urbà que tinguen espai per a instal·lar una compostadora com els habitatges amb jardí o pati en zones disseminades o urbanitzacions.
"Volem millorar la prevenció i la reducció dels residus fins i tot en origen, de tal forma que aquells elements que puguen arribar a planta o a l'abocador es reduïsquen en un a part encara més notable", ha finalitzat el regidor de Serveis Públics
ÀREA DE DIFUSIÓ D'INFORMACIÓ POLITICA GLOBAL-
Cap comentari :