El tren d’alta velocitat entre València i Castelló, a costa de Rodalies i l’hortaEl tren d’alta velocitat entre València i Castelló, a costa de Rodalies i l’horta
Camp de Túria - Notícies - Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......
"No vull que la nova línia d'AVE passe per ma casa ni per l'horta. Vull que milloren les línies actuals del tren de proximitat i de mercaderies". Qui parla és Felip Torres, un dels veïns de Meliana (l'Horta Nord) afectat per la nova línia d'alta velocitat (AVE) entre València i Castelló de la Plana, projectada amb una inversió d'entre 1.440 i 2.265 milions d'euros i emmarcada en l'anomenat corredor del Mediterrani. La casa de Torres està ubicada en plena horta de Meliana i, en cas de desenvolupar-se un dels traçats més econòmics, quedaria completament soterrada per les vies del tren. "Per mi, l'oposició a aquest projecte no és una qüestió personal", confessa Torres, a qui el que realment li preocupa és l'impacte que suposarà per a moltes famílies, amb una forma de vida arrelada a la terra. Segons els càlculs de l'associació Per l'Horta, només al seu pas entre València i Sagunt (el Camp de Morvedre), la nova línia d'AVE implicaria l'expropiació d'entre 5,7 i 7,2 milions de metres quadrats, majoritàriament tarongers i camps d'horta.
Polítics, empresaris i mitjans de comunicació han defensat a capa i espasa l'execució del corredor del Mediterrani, entés com a una infraestructura ferroviària de mercaderies i passatgers d'alta velocitat i ample europeu que pretén enllaçar tota la costa mediterrània amb la resta d'Europa. L'any 2003, després que quedara descartat com a infraestructura prioritària de la Xarxa Transeuropea de Transports, va prendre força la necessitat d'articular-lo. Es va crear l'associació empresarial Ferrmed, un important lobby per a aconseguir que el govern l'anteposara per davant de qualsevol altra política de transports. Símbol de la febra per l'alta velocitat, per situar l'Estat espanyol al capdavant dels països amb més quilòmetres d'AVE —amb 3.700 quilòmetres, té el segon sistema d'alta velocitat més extens del planeta, només per darrere de la Xina—, el corredor, aprovat definitivament en juny de 2006, va anar endarrerint-se amb els anys a causa de la crisi financera de 2008 i els successius ajustos pressupostaris. Ara, el Ministeri de Transport espanyol, encapçalat per la socialista Raquel Sánchez, ha tornat a traure'l a la palestra, amb la presentació d'un nou estudi informatiu i període d'al·legacions. "Han presentat un nou projecte i una nova declaració d'impacte ambiental (DIA), però reciclant el que ja tenien, perquè, a la pràctica, no hi ha cap canvi. Continuarà afectant espai d'horta i no fan cap referència al context d'emergència climàtica", afirma Josep Gavaldà, membre de Per l'Horta.
Des de Per l'Horta, tenen molt clar que no volen entrar a discutir sobre els traçats suggerits, ja que "tots causarien greus impactes en zones d'horta i habitatges, i són igualment innecessaris"
L'estudi informatiu planteja una divisió de la línia per trams: un túnel passant per València –que forma part del PAI del Parc Central–, un tram entre la capital i Puçol, un altre entre Puçol i Xilxes, altre de Xilxes a Almassora i, per últim, l'entrada a Castelló. Per a cada tram, a excepció de l'últim, s'han dibuixat diversos traçats, la combinació dels quals ha donat lloc a set alternatives, que es divideixen en dues propostes principals de traçat –per l'interior o pel litoral. D'aquestes set, obtenen millor puntuació la que discorre en paral·lel a la via del tren actual, la que proposa un túnel entre València i Vinalesa –la millor valorada quant al criteri mediambiental– i la que es traçaria pegada a l'autovia V-21 entre Puçol i la Pobla de Farnals. Si es tenen en compte els criteris econòmic, mediambiental, funcional i territorial aplicats pel Ministeri, la millor valorada és la número cinc, que recorre el litoral i té un cost de 1.765 milions d'euros. Aquesta requereix una inversió menor, però l'impacte territorial seria més gran. Amb tot, des de Per l'Horta, tenen molt clar que no volen entrar a discutir sobre els traçats suggerits, ja que "tots causarien greus impactes en zones d'horta i habitatges, i són igualment innecessaris", es llegeix en el document de les al·legacions. I afegeixen: "No és admissible que se'ns anime a elegir alternatives havent de decidir la quantitat d'horta protegida que se sacrifica".
La línia d'alta velocitat entre València i Castelló ignora que l'horta de València és un espai protegit. Declarada en 2019 per l'ONU Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial –equivalent a patrimoni de la humanitat dels sistemes agrícoles–, està protegida per la llei 5/2018 de l'Horta de València, donat el seu paper fonamental per a consolidar un model territorial sostenible i resilient als efectes del canvi climàtic. En paraules de Gavaldà, "no té cap sentit protegir un territori per a, després, proposar una gran infraestructura per damunt. És com declarar l'Albufera parc natural i, a continuació, instal·lar una central nuclear".
Ester Fayos
directa- difusió
Pots llegir-ho perquè la Font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes
Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies
Cap comentari :