Al tercer trimestre de l'any al País Valencià s'han executat un total 1.317 desnonaments, dels quals el 56% són per impagament del lloguer (739), el 40,3% per impagament d'hipoteques (531) i un 3,5% per altres motius (47). Encara que les actuacions per impagament de lloguer continuen encapçalant els registres, estan baixant respecte als relatius amb impagaments d'hipoteca, que han augmentat més d'un 40%. Aquest fet evidencia que hi ha milers de procediments d'execució hipotecaria malgrat el Real Decret 21/21 del 2021 que manté la pròrroga dels desnonaments, és a dir, la protecció de les famílies vulnerables sense alternativa habitacional, fins al 28 de febrer de 2022.
Des de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) confirmen que en els últims vint dies han assistit, en la ciutat de València, a quatre desnonaments de famílies que complien aquestes característiques. Tal com manifesta José Luis González, activista de la plataforma, "no té sentit que, havent-hi una regulació actual que impedeix els desnonaments de famílies vulnerables, n'hi haja tants".
Segons s'explica des de la PAH, en aplicació de la nova regulació hipotecaria, a partir de dotze quotes impagades les propietàries poden denunciar les famílies i desnonar-les. "La normativa fa unes interpretacions que permeten aquest tipus de situacions, emparades cadascuna, això sí, en una argumentació típica i peculiar, com per exemple que el propietari no és exactament un gran tenidor, que el problema no era l'impagat sinó una rescissió de contracte, o que es tractava d'una okupació", segons González. I insisteix a argumentar que "nosaltres ja hem instat les administracions, que són reposables directes, al fet que regulen amb tota claredat aquesta qüestió, ja que considerem que no es pot reinterpretar una situació de vulnerabilitat que ha sigut professionalment acreditada pels Serveis Socials de l'Ajuntament".
Carmen Debora, una dona de 87 anys en situació de vulnerabilitat i sense alternativa habitacional, va ser desnonada el 8 de novembre sense previ avís i mentre no estava a casa, després de més de quaranta anys vivint al mateix pis
Un dels últims casos de persones vulnerables en els quals la PAH de València ha intervingut és el de Carmen Debora, una dona de 87 anys en situació de vulnerabilitat i sense alternativa habitacional que, després de més de quaranta anys vivint al número 5 del carrer Jerónimo Muñoz, va ser desnonada el 8 de novembre sense previ avís i mentre ella no estava a casa. Debora ja havia sofert tres intents de desallotjar-la –el 13 de juliol, el 22 de setembre i el 3 de novembre– encara que el jutjat havia decretat "desnonament provisional".
El propietari –que posseeix l'edifici sencer i, segons la PAH, és un gran tenidor d'habitatges– va voler posar fi al contracte per uns problemes de salubritat que posteriorment un pèrit va negar. Finalment, el 2 de desembre l'Audiència de València li va donar la raó a Debora en considerar que no existia cap causa legal per a rescindir el contracte. Però la decisió de revocar la sentència encara no és ferma i la veïna –qui té diverses malalties físiques i mentals– continua sense poder tornar a sa casa, i tampoc sap quan podrà fer-ho. En paraules de la seua filla, Dolores Messeguer, "arran del desnonament el seu deteriorament ha anat a pitjor i a més, els seus records i la seua llar ja no existeixen, ara sols hi queda una casa buida i plena de goteres".
La novetat d'aquest cas –així com d'altres que estan succeint a València els últims mesos– és que no va haver un avís previ a l'hora de desnonar Debora. Es podria explicar pel fet que la comissió judicial, encarregada d'executar el llançament, no es va presentar. Tal com relata González, normalment la comissió acudeix i parla amb les persones afectades per instar el desnonament, o bé per aturar-lo provisionalment o per suspendre'l. En el primer dels casos tornaran al cap d'un període de temps concret, en el segon es realitzarà un altre llançament i es tornarà a citar les afectades, per part de Servei Comú, un dia i hora concretes. En tot cas s'ha de firmar una acta, cosa que no va ocórrer en el cas de Debora, en el que ni tan sols consta si l'acta existia.
Maties Lorente
directa- difusió
Pots llegir-ho perquè la Font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes
Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies
Cap comentari :